Ostatnie kolegium redakcji pisma Systemy Alarmowe. Po 25 latach istnienia na rynku Security, po wydaniu 145 numerów 9 grudnia pismo przesta³o istnieæ. Stworzy³ je Jacek Drogosz, przed laty w³a¶ciciel firmy UEL Tronic. Po tragedii rodzinnej Jacka prowadzenie pisma przejê³a wiele lat temu Pani Marta Dynakowska która przez lata dba³a o utrzymywanie wysokiego poziomu merytorycznego pisma. Dlaczego wiêc pismo upad³o? Jest kilka powodów - zmieni³ siê zakres zapotrzebowania na informacje ¶rodowiska Security tzn zmniejszy³ siê! W tym roku jest to bodaj¿e trzeci tytu³ który znika z rynku ochrony. ¦rodowisko tak siê wykszta³ci³o, ¿e nie potrzebuje ju¿ nowej wiedzy? Nie - zasz³a z³a zmiana i to ju¿ kilka lat temu - zwyciê¿y³a zasada - sprzedajemy urz±dzenia a nie bezpieczeñstwo. Mo¿e przesadzam z tym brakiem zapotrzebowania na wiedzê?
Obecnie jest ponad 60 norm dotycz±cych elektronicznych systemów zabezpieczeñ z tego ponad 40 jest w wersji angielskojêzycznej i od ponad dwóch lat nie wprowadzono ¿adnej normy w jêzyku polskim bo nie ma zainteresowania ¶rodowiska t³umaczeniem norm.
Mo¿e na tyle znaj± jêzyk angielski, ¿e nie ma potrzeby t³umaczyæ norm?
Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e nie czytaj± nie tylko norm ale czêsto nie czytaj± nawet instrukcji producenta urz±dzeñ - zamontowaæ, sprzedaæ, zainkasowaæ i niech siê klient martwi - zwyciê¿y³a ta opcja... to po co wiedza o systemach ...
Przyk³ad niestety idzie z góry - je¶li w ministerstwach fachowcy nie znaj± si± ani na normach na zabezpieczeniach to czego wymagaæ od "maluczkich" - sygnalizowa³em problemy z sze¶cioma Rozporz±dzeniami dotycz±cymi magazynowania broni - cztery ministerstwa tego samego pañstwa - broñ taka sama a co Rozporz±dzenie to inne wymagania a czê¶æ wymagañ ¿ywcem przeniesione z lat... piêædziesi±tych. Okre¶lenia bez definicji - budynek murowany - zamki patentowe albo atestowane - sztaba - k³ódka - kraty zreszt± co Rozporz±dzenie to inne wiêc czego siê spodziewaæ?
Mo¿e jednak wydziwiam?
Mam tak± cich± nadziejê ale ja nie widzê tego ¶wiate³ka co ma byæ w tunelu...
Mo¿na by przyj±æ, ¿e internet przej±³ funkcjê informacyjn± pism ale to jest tylko czê¶æ prawdy bo poziom instalacji maleje...
Obecnie jest ponad 60 norm dotycz±cych elektronicznych systemów zabezpieczeñ z tego ponad 40 jest w wersji angielskojêzycznej i od ponad dwóch lat nie wprowadzono ¿adnej normy w jêzyku polskim bo nie ma zainteresowania ¶rodowiska t³umaczeniem norm.
Mo¿e na tyle znaj± jêzyk angielski, ¿e nie ma potrzeby t³umaczyæ norm?
Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e nie czytaj± nie tylko norm ale czêsto nie czytaj± nawet instrukcji producenta urz±dzeñ - zamontowaæ, sprzedaæ, zainkasowaæ i niech siê klient martwi - zwyciê¿y³a ta opcja... to po co wiedza o systemach ...
Przyk³ad niestety idzie z góry - je¶li w ministerstwach fachowcy nie znaj± si± ani na normach na zabezpieczeniach to czego wymagaæ od "maluczkich" - sygnalizowa³em problemy z sze¶cioma Rozporz±dzeniami dotycz±cymi magazynowania broni - cztery ministerstwa tego samego pañstwa - broñ taka sama a co Rozporz±dzenie to inne wymagania a czê¶æ wymagañ ¿ywcem przeniesione z lat... piêædziesi±tych. Okre¶lenia bez definicji - budynek murowany - zamki patentowe albo atestowane - sztaba - k³ódka - kraty zreszt± co Rozporz±dzenie to inne wiêc czego siê spodziewaæ?
Mo¿e jednak wydziwiam?
Mam tak± cich± nadziejê ale ja nie widzê tego ¶wiate³ka co ma byæ w tunelu...
Mo¿na by przyj±æ, ¿e internet przej±³ funkcjê informacyjn± pism ale to jest tylko czê¶æ prawdy bo poziom instalacji maleje...