Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung NP300E5C - Uszkodzone gniazdo, wszędzie 19V, zwarcie?

wentyl215 12 Gru 2016 20:52 486 17
  • #1 12 Gru 2016 20:52
    wentyl215
    Poziom 19  

    Wylutowałem uszkodzone gniazdo zasilania, zamówiłem nowe i zanim przyjdzie nowe sprawdziłem odpali, niestety zero reakcji. Przy pomiarach ważna rzecz:

    -VDC na gnieździe ładowania oraz pin masy baterii 19V
    - VDC na gnieździe ładowania oraz pin +5V na chłodzeniu również 19V
    - Na pozostałych pinach baterii względem masy 1V

    Podejrzewam zwarcie, lecz nie mogę go zlokalizować. Zasilacz serwisowy przy podłączeniu płyty (z baterią lub bez) pokazuje na sekundę lekkie natężenie.

    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki...

    0 17
  • #2 12 Gru 2016 23:20
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Zwarcia to na pewno nie masz.
    W stosunku do czego mierzysz?

    0
  • #3 13 Gru 2016 10:17
    wentyl215
    Poziom 19  

    Źle to napisałem przepraszam, zwarcie zapewne było wskutek uszkodzenia gniazda. PIN + na gnieździe i masa 19V, Pin + z pinem czerwonym wentylacji 19V, oraz PIN + i ostatni pin ładowania baterii 19V

    0
  • #4 13 Gru 2016 10:29
    boro1234567
    Spec od komputerów

    To lecimy od początku z pomiarami zgodnie z logiką.

    0
  • #5 13 Gru 2016 10:40
    wentyl215
    Poziom 19  

    No na początku są dwa dławiki (0.01mH) obok oba kondensatorki (0.13mH) pomiar na odłączonym zasilaniu.

    0
  • #6 13 Gru 2016 10:58
    boro1234567
    Spec od komputerów

    wentyl215 napisał:
    No na początku są dwa dławiki (0.01mH) obok oba kondensatorki (0.13mH) pomiar na odłączonym zasilaniu.

    Nic z tego nie wynika, pojemność kondensatorów nie podaje się w mH.
    Masz schemat, płytę zrób konkretne pomiary aby można było zająć stanowisko w tej sprawie.

    0
  • #7 13 Gru 2016 11:39
    wentyl215
    Poziom 19  

    Faktycznie, tu podałem Indukcyjność, sugerowałem się dławikami, moja gafa. Pojemność kondensatorów 0nF, czasem skacze na jakies 70nF, przy zasilaniu miernik piszczy.

    Na schemacie są 3 kondensatory, na płycie są dwa, no chyba że trzeci jest gdzieś indziej, ale niema oznaczeń.

    O ile dobrze mierzę to chyba oznacza wymianę tych kondensatorów, zgadza się?

    0
  • #8 13 Gru 2016 14:06
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Podaj napięcia na obu kluczach wejściowych w stosunku do masy.

    0
  • #9 13 Gru 2016 15:40
    wentyl215
    Poziom 19  

    Pierwszy 13.3V drugi 0.1V

    0
  • #10 13 Gru 2016 16:00
    boro1234567
    Spec od komputerów

    wentyl215 napisał:
    Pierwszy 13.3V drugi 0.1V

    Tranzystor ma 3 wyprowadzenia odpowiednio nazwane i tego należy się trzymać.
    Ja niestety nie nadążam za Twoim rozumowaniem.

    0
  • #11 13 Gru 2016 18:02
    wentyl215
    Poziom 19  

    Nie no też mi te pomiary nie pasowały, miałem źle ustawiony miernik.

    Wyniki podawałem zaczynając od S, później D, tak to wygląda:

    Samsung NP300E5C - Uszkodzone gniazdo, wszędzie 19V, zwarcie?

    Zwarcie S1 z D1 na Q502 zapala zieloną diodę.

    0
  • #12 13 Gru 2016 18:13
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Co na bramkach się dzieje?
    Mosfet nie jest zwarty?

    0
  • #13 13 Gru 2016 20:14
    wentyl215
    Poziom 19  

    Q502 ma zwarcie między S a D (wyłączone zasilanie). Q501 zwiera przy włączonym zasilaniu, ale to akurat wydaje mi się, że jest prawidłowo.

    0
  • #14 13 Gru 2016 22:09
    boro1234567
    Spec od komputerów

    wentyl215 napisał:
    Q502 ma zwarcie między S a D (wyłączone zasilanie)

    Wymieniaj, ponawiaj pomiary.

    0
  • #15 13 Gru 2016 22:38
    wentyl215
    Poziom 19  

    Q502 ma oznaczenie 7410 GA2X21, czy będzie pasować 7410 GV254B?

    0
  • #16 13 Gru 2016 22:54
    boro1234567
    Spec od komputerów

    wentyl215 napisał:
    Q502 ma oznaczenie 7410 GA2X21, czy będzie pasować 7410 GV254B?

    Tak istotne jest tylko AON7410.

    0
  • #17 14 Gru 2016 11:12
    wentyl215
    Poziom 19  

    Teraz mam wszędzie 19.V biorąc obrazek z postu #11. Przy zasilaniu dioda się zapala na zielono, na podpiętej baterii zapala pomarańczową, która co jakiś czas gaśnie i przestaje ładować (chyba ze względu na jakieś zabezpieczenie, niema oryginalnego giazda ani ładowarki).

    Próbując włączyć zapala się niebiesko dioda, po chwili gaśnie, czasem rozkręca wentylator.

    Napięcia na ładowaniu baterii na pinach 3-7 jest 3.3V

    0
  • #18 13 Sty 2017 14:33
    wentyl215
    Poziom 19  

    Oryginalna ładowarka - to było brakujące ogniwo w całej naprawie, dziekuję za pomoc

    0