Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Actros 1841 - Cięzko przełącza na 5 bieg

jarko2f 13 Gru 2016 22:47 474 6
  • #1 13 Gru 2016 22:47
    jarko2f
    Poziom 12  

    Witam,
    mam taki mały problem że skrzynią G211-16. W sumie to pracuję bez zarzutów, ale czasami a teraz coraz częściej podczas przebijania z 4 na 5 jest szarpniecie ze zgrzytam jakby sprzęgło było nie do końca wciśnięte. Jak już przejdzie na 5 to wyżej idzie książkowo i też z 4 jak dam odrazu na 6 również bezproblemowo, dodam ze z N na 1 też jest poprawnie. Wymieniłem sprzegło i po wymianie zrobiłem nauczanie wg tej instrukcji:

    W zbiornikach musi być pełne ciśnienie robocze.
    1.Wyłącz zapłon i zaciągnij hamulec pomocniczy
    2.Wciśnij do oporu pedał sprzęgła i przytrzymaj
    3.Naciśnij oba boczne przyciski na lewarku i trzymaj je naciśnięte przez cały czas nauczania.
    4.Włącz zapłon. Zaczną migać strzałki półbiegów
    5. Jak zacznie migać "N" uruchom silnik
    6. Po pierwszym dźwięku (w nowszych Actrosach jest to stuk z głośnika, w starszych stuk z "trzaskadełka" w lewarku) zwolnij sprzęgło.
    7.Po następnym dźwięku znowu wciśnij sprzęgło
    8.Po następnym zwolnij sprzęgło - Sterownik w ten sposób odczytuje prędkości obrotowe wałków na poszcz. biegach i na tej podstawie identyfikuje skrzynię.
    Dalej po dźwięku zwalniamy i wciskamy sprzęgło aż:
    9.Po zakończeniu procedury wskazanie "N" zapali się na stałe.

    Tyle ze problem został dalej a skrzynia nie zgłasza żadnych błędów, macie jakieś sugestię zanim zdemontuje skrzynie

    0 6
  • #2 13 Gru 2016 22:54
    darfur5
    Poziom 29  

    Napisz w jakim stanie była tarcza sprzęgła, jaki przebieg auta.

    0
  • #3 13 Gru 2016 23:09
    jarko2f
    Poziom 12  

    Przebieg ponad milion tarcza była dobrym stanie tyle ze miała ze 50% zużycia więc padła decyzja o wymianie całego sprzęgła na nowe LUK. podejżewam że to już któraś z kolei wymiana, silnik wymieniony przy 700tkm

    0
  • #4 13 Gru 2016 23:23
    darfur5
    Poziom 29  

    Więc moim zdaniem nie jest to wina sprzęgła choć nie mam zaufania do LUK w ciężarówkach .

    0
  • #5 13 Gru 2016 23:29
    jarko2f
    Poziom 12  

    darfur5 napisał:
    Więc moim zdaniem nie jest to wina sprzęgła choć nie mam zaufania do LUK w ciężarówkach .

    No raczej ! bo pisałem w pierwszym poscie ze wymieniłem na nowe !!

    0
  • #6 14 Gru 2016 20:02
    jarko2f
    Poziom 12  

    Ktoś coś? Jakieś pomysły?

    0
  • #7 20 Paź 2017 00:17
    jarko2f
    Poziom 12  

    Witam ponownie odgrzewam temat, po przerwie prawie roku znowu to samo

    1