Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino (Nano) - Obrotomierz - brak stabilności odczytu

111lisu 14 Dec 2016 00:38 2208 11
    111lisu
    Level 16  
    Witam
    Potrzebuję zrobić obrotomierz do silnika oraz
    w zależności od obrotów odmierzać cykle impulsów,
    ale mam problem z samym układem pomiarowym obrotów.
    (optycznym) wprawdzie sprawdzam to wiertarką na razie
    ale skacze to +- 200 obrotów to masakra.

Znalazłem 2 podobne projekty:
    1. http://www.instructables.com/id/Measure-RPM-DIY-Portable-Digital-Tachometer/
    2. http://arduinoprojects101.com/arduino-rpm-counter-tachometer/
    ( http://www.instructables.com/id/Measure-RPM-DIY-Portable-Digital-Tachometer/step3/Making-the-sensor-board/ )

Z tym, że wyświetlacz LCD mam po i2c jednak pomiar strasznie pływa.
    Najpierw wykorzystałem czujniki ze starej myszki,
    a później z czujnika sczelinowego papieru z FAXu.
    Jednak pomiar wcale się nie poprawił. Wprawdzie zrezygnowałem
    z włączania zasilania do czujnika z pinów procesora, ale to chyba jest bez znaczenia .

Tak się zastanawiam czy problem leży w układzie pomiarowym? (2 rezystory 2 diody)
    Czy może moje chińskie arduino jakoś nie stabilnie działa?
    Może ma ktoś sprawdzone jakieś rozwiązanie.

Code: c
    Log in, to see the code
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    Anonymous
    Anonymous  
    Slawek K.
    Level 35  
    Musisz usredniac odczyty, czyli np. sumowanie 100 odczytow podzielone przez 100, wtedy eliminujesz piki. Oczywiscie liczba odczytow podana przykladowo,musisz dostosowac do czestotliwosci i czasu odswiezania.

Pozdr
    111lisu
    Level 16  
    Czyli coś jak tutaj?

Log in, to see the code

Najlepsze jest to, że później planowałem włączyć "coś" policzyć np: 200 obrotów i wyłączyć, jak to uśrednię to nie bardzo mi to wyjdzie.

Mariusz
    111lisu
    Level 16  
    Słuchaj wiem, że masz rację, ale powiem Ci jedno gdybym maił w tym wprawę to bym tu nie skrobał i nie narażał na uwagi takie jak Twoja. kolejny temat to nie pytam o cały program tylko o mały fragment, czyli poprawny odczyt obrotów z wału silnika sterowanego falownikiem, więc wszelkie czujniki typu hall odpadają a i nie ma pewności czy coś się przy opto nie wy-indukuje. zastanawia mnie skąd taka rozbieżność w pomiarach że skacze +- 200 obr, jakby "środowisko" w Arduino miało jakieś bóle. A tak na marginesie Arduino to takie coś (baza bibliotek) że można nic nie umieć a jednak coś naskrobać może to nie wydajne i zawodne ale hardware jakiś jest i soft też - wiem wiem mało profesjonale. Jednak jak się nie zacznie to się nie nauczy.
    Anonymous
    Anonymous  
    Ture11
    Level 38  
    Kolego, a ile kolega łapie impulsów na obrót wału? Może miałoby sens, zamiast mnożyć małą ilość obrotów przez duże liczby, zrobić inaczej - zbierać dużą ilość impulsów na obrót, a w mnożeniu będziesz miał małe liczby.

Być może obecnie jest tak, że różnica jednego impulsu w trakcie obrotu daje Ci różnicę +/-200 obr/min, ze względu na mnożenie przez duże liczby... (a taką różnicę łatwo złapać, gdy startu pomiaru nie synchronizuje się z impulsami pomiarowymi).

Sam się z tym zetknąłem (gdy jeszcze nie istniało Arduino...), jak jest tylko możliwe, trzeba stosować jak najprecyzyjniejszą wiedzę o obrocie mierzonego obiektu i jak najmniej mnożyć...
    namok
    Level 25  
    Może zamiast mierzyć ilość impulsów w czasie lepiej będzie mierzyć czas pomiędzy impulsami z użyciem micros().
    111lisu wrote:
    zastanawia mnie skąd taka rozbieżność w pomiarach że skacze +- 200 obr, jakby "środowisko" w Arduino miało jakieś bóle.
    Daj na wejście sygnał o stałej częstotliwości i będziesz wiedział czy to "arduino ma jakieś bóle" czy problem jest gdzie indziej.
    111lisu
    Level 16  
    Ture11 wrote:
    Kolego, a ile kolega łapie impulsów na obrót wału? Może miałoby sens, zamiast mnożyć małą ilość obrotów przez duże liczby, zrobić inaczej - zbierać dużą ilość impulsów na obrót, a w mnożeniu będziesz miał małe liczby.
    Być może obecnie jest tak, że różnica jednego impulsu w trakcie obrotu daje Ci różnicę +/-200 obr/min, ze względu na mnożenie przez duże liczby... (a taką różnicę łatwo złapać, gdy startu pomiaru nie synchronizuje się z impulsami pomiarowymi).
    Sam się z tym zetknąłem (gdy jeszcze nie istniało Arduino...), jak jest tylko możliwe, trzeba stosować jak najprecyzyjniejszą wiedzę o obrocie mierzonego obiektu i jak najmniej mnożyć...

Z tego co mi znajomy zawracacz ... mówił to wystarczy mu tylko jeden impuls na obrót wału.
    A jaka liczba impulsów na obrót byłaby wystarczająca? Bo w podobnym starym urządzeniu było 60 oczek w tarczy optycznej.

namok wrote:
    Daj na wejście sygnał o stałej częstotliwości i będziesz wiedział czy to "arduino ma jakieś bóle" czy problem jest gdzie indziej.

Qrcze, że ja na to nie wpadłem.
    namok
    Level 25  
    111lisu wrote:
    namok wrote:

Qrcze, że ja na to nie wpadłem.
    I zapomniałeś o tym napisać. Bo nam tu płacą za domyślanie się jakie testy przeprowadziłeś.

Mimo że program z pierwszego postu mnie odrzuca to wgrałem go i otrzymałem następujące wyniki:
    Quote:
    Aktualne obroty14455obr./min.
    Trwa Pomiar
    Trwa Pomiar
    Trwa Pomiar
    Aktualne obroty14700obr./min.
    Trwa Pomiar
    Aktualne obroty14396obr./min.
    Trwa Pomiar
    Aktualne obroty14396obr./min.
    Trwa Pomiar
    Trwa Pomiar
    Aktualne obroty14700obr./min.
    Trwa Pomiar
    Trwa Pomiar

Sygnał na wejściu miał częstotliwość 1kHz.
    Ten sam sygnał podany na arduino z poniższym programem przerwania
    Log in, to see the code

pokazuje dokładne wartości czasu trwania impulsu(z rozdzielczością 4us - tak liczy micros()) i liczby impulsów przy czasie pomiaru =1s liczonym z millis(). Oczywistym jest że gdzieś źle liczysz.
    Nie wiem po co takie kombinacje w liczeniu.
    Jeśli zliczasz ilość impulsów w czasie 1 sek. to obroty/min = ilosc *60.
    Jeśli mierzysz czas pomiędzy impulsami to obroty/min = 60000000 / roznicaCzasu.
    Oczywiście sygnał w rzeczywistym układzie nie będzie stały(częstotliwość) i trzeba będzie zastosować jakiś filtr, np. uśrednianie ale najpierw opanuj całość na idealnym sygnale.