Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?

15 Gru 2016 09:16 7056 30
  • Poziom 10  
    Pralka Siemens IQ500 WM12Q461PL

    Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu. Po wybraniu programu i próbie wystartowania pojawia się błąd E23 oraz sygnały dźwiękowe. Sprawdziłem opór na grzałce, drożność rurek, brak wycieków. Zastanawia mnie to, że przy próbie wystartowania nie załącza się blokada drzwiczek (nie słyszę charakterystycznego "pyknięcia"), po odłączeniu blokady i próbie wystartowania prania błąd już nie występuje. Natomiast mam podwójny sygnał dźwiękowy i nic nie rusza.

    Na forum znalazłem informację, że napięcie na kostce dot. blokady powinno mieć 230V u mnie jest mniej- około 90V, ale nie wiem czy nie jest to związane z tym, że ta blokada się nie załącza.

    Czy macie może jakieś porady co mogę jeszcze sprawdzić aby jakoś usunąć tą usterkę? Czy wymiana blokady rozwiąże sprawę - nie chcę zbędnie kupować nowej jeśli okaże się, że to nie ta przyczyna.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Poziom 38  
    Fault Code E23 Cause:
    As error code E20, but this time the electrical problem is with the drain pump.
    Action: Replace drain pump if necessary.

    Wygląda na uszkodzoną pompę spustową wody - jest zwarcie, upływność prądu na obudowę lub uszkodzony triak silnika owej pompy na module.
  • Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę to ale jak poprawnie należy to zrobić ? Nie znalazłem nigdzie konkretnej instrukcji i parametrów jakie trzeba sprawdzić - jakie napięcia i oporności są poprawne. Czy test powinien być wykonany z zalaną (ręcznie) pralką, czy też na sucho ?
  • Moderator AGD i automatyka
    @Piotr2608 Skąd te informacje?
    Dla podanego modelu pralki WM12Q461P błąd jest opisany przez literę F, a F23 oznacza że zadziałał Aqua Stop- wyciek wody bądź uszkodzony czujnik zalania, ew elektronika.
  • Poziom 10  
    Sprawdziłem jeszcze raz drożność układu wypuszczania wody i wydaje się być OK. Czy ta piłeczka powinna być wewnątrz rury (zdj) czy też powinna byś sztywno osadzona w wlocie?
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ? Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?
    Czy tego czujnika zalania mam szukać wewnątrz bębna? Na silniku znalazłem oznaki rdzy pod plastikową obudową (załączam zdj) - jak mogę sprawdzić czy jest sprawny czy też nie?
  • Poziom 23  
    Witam. Czujnik zalania poznac po styropianowym plywaku, co do syfonu spustowego pralki to ta kulka jest na swoim miejscu to dziala niejako zawor zwrotny by mimo opuszczenia weza odplywowego z pralki na podloge nie wylala sie woda z pralki. Silnik pompy odplywowej najlepiej sprawdzic ciagnac za smigielko. Jesli wyjdzie os z magnesem czyli rozpadnie sie na dwie czesci to silnik na smietnik. Pozdrawiam.

  • Poziom 38  
    mrhari napisał:
    Skąd te informacje?


    Zasugerowałem się tym:

    szczypiorek_zmc napisał:
    Po wybraniu programu i próbie wystartowania pojawia się błąd E23
  • Poziom 10  
    tod.1977 napisał:
    Silnik pompy odplywowej najlepiej sprawdzic ciagnac za smigielko. Jesli wyjdzie os z magnesem czyli rozpadnie sie na dwie czesci to silnik na smietnik. Pozdrawiam.

    Dzięki za wskazówki. Pociągając za śmigiełko mam ok 5-10 mm luzu ale nie da się go całkowicie wyciagnąć (ten luz powinien być aż tak duży ?). Czy jakieś pomiary napięcia / rezystancji wchodzą w grę abym mógł dodatkowo go przetestować ?
    Co do czujnika zalania, to nie znalazłem żadnego styropianowego elementu patrząc od strony frontowej, sprawdzę jeszcze czy ten element jest od strony koła pasowego.
  • Moderator AGD i automatyka
    mrhari napisał:
    zadziałał Aqua Stop- wyciek wody bądź uszkodzony czujnik zalania, ew elektronika.

    szczypiorek_zmc napisał:
    Co do czujnika zalania, to nie znalazłem żadnego styropianowego elementu patrząc od strony frontowej, sprawdzę jeszcze czy ten element jest od strony koła pasowego.


    Mae culpa, mój błąd.
    Nie ma żadnego styropianowego czujnika zalania.
    Producent pisząc aquastop ma na myśli zawór zamontowany na wężu wody.
  • Poziom 23  
    Witam. Ja tez popelnilem blad nowicjusza bo podalem Ci sposob jak sprawdzic czy silnik nie jest zatarty. Aby sprawdzic zwarcia trzeba posłużyc sie miernikiem. Mimo wszystko radzilbym wymienic silnik na nowy i nie boj sie zamiennikow tanszych bo taki silnik tez posluzy. Sprawdz oferte internetowa sklepow z czesciami AGD z Twojej okolicy. Mysle ze znajdziesz taki silnik tylko zwroc uwage by parametry elektryczne byly zblizone, ale identyczne nie musza byc. Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Zakupiłem nową blokadę. Teraz przy próbie wystartowania programu słyszę, że blokada drzwi działa (załącza się). Niestety to nie rozwiązało mojego problemu. Nadal przy probie uruchomienia np. wirowania czy też innego programu dostaję błąd E:23
    Jakieś sugestie co mogę jeszcze sprawdzić ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    mrhari napisał:
    mrhari napisał:
    zadziałał Aqua Stop- wyciek wody bądź uszkodzony czujnik zalania, ew elektronika.

    szczypiorek_zmc napisał:
    Co do czujnika zalania, to nie znalazłem żadnego styropianowego elementu patrząc od strony frontowej, sprawdzę jeszcze czy ten element jest od strony koła pasowego.


    Mae culpa, mój błąd.
    Nie ma żadnego styropianowego czujnika zalania.
    Producent pisząc aquastop ma na myśli zawór zamontowany na wężu wody.


    Nie mam na wężu wody żadnego mechanizmu. Czy ten aquastop mogę jakoś obejść ?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Dlaczego wymieniłeś blokadę? Kto Ci tak doradził? Silnik pompy spustowej miałeś sprawdzić.:x

    Dodano po 21 [minuty]:

    Kolego odłącz silnik pompy spustowej (odepnij kostkę zasilania) i włącz pralkę. Masz miernik w domu? Gdzieś musi być zwarcie i mogło spalić tamtą blokadę skoro twierdzisz że nie działała.

  • Poziom 38  
    mrhari - z całym szacunkiem ale ta pralka raczej Aqua Stop nie posiada.

    tod.1977 napisał:
    Dlaczego wymieniles blokade?Kto Ci tak doradzil?Silnik pompy spustowej miales sprawdzic.:x


    Właśnie, dlaczego? Błąd wskazuje na uszkodzenie pompy spustowej, najprawdopodobniej pompa może mieć upływność prądu na obudowę.
  • Poziom 10  
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie pompy spustowej - po rozkręceniu silnika wylała się z niego woda. Być może to spowodowało również uszkodzenie blokady drzwi. Czekam na nową pompę (może dojedzie do piątku), zamontuję i wrócę do Was z informacją czy naprawa się powiodła :)
  • Poziom 10  
    Pompa wymieniona jednak nadal pojawia się błąd E:23 przy próbie odpalenia dowolnego programu lub wirowania. znalazłem temat na forum, gdzie kolega miał błąd E:23 w sytuacji gdy błędnie podpiął kable do modułu - być może u mnie jest ten sam problem :)
    dołączam zdjęcie modułu. być może ktoś jest w stanie sprawdzić/doradzić jak poprawnie powinny być podpięte wszystkie wtyczki z brązowymi kablami. (numerki na wtyczkach dodałem później po kolejnej próbie odłączania i podłączania modułu, nie mam zdjęcia z podłączenia tuż po awarii)
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?

  • Poziom 38  
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?

    Triak zaznaczony strzałką był wymieniany a jeśli tak to z jakiego powodu?
    Jeśli wymieniona blokada i pompa nie dają efektu a błąd nadal się pojawia po mimo iż pralka nie posiada AquaStop to do sprawdzenia po kolei mamy:
    - grzałkę, sprawdzić rezystancję grzałki do masy
    - silnik, można na chwilę odłączyć żółtozielony przewód ochronny i zobaczyć co dalej się dzieje
    - hydrostat (mało prawdopodobne ale wykluczyć nie można)
  • Poziom 10  
    Piotr2608 napisał:
    Triak zaznaczony strzałką był wymieniany a jeśli tak to z jakiego powodu?
    - triak wymieniony po zwarciu albo blokady albo pompy - nastąpiło po tym jak wyjąłem pompę aby sprawdzić stan wirnika. Dopiero później okazało się, że w środku była woda. w wyniku tego zwarcia triak się przepalił.
    - rezystancję grzałki sprawdzałem, ale nie do masy. Jaka powinna być poprawna wartość czy również ok. 28Ω?
    - silnik sprawdzę tak jak napisałeś
    - hydrostat klika po dmuchnięciu w wężyk. czy jest jakiś inny sposób aby go sprawdzić?
    - sprawdzałem tez opór na pinach przy elektrozaworze i jest ok., ale może coś jeszcze należy tam sprawdzić?

  • Poziom 38  
    Jeśli Triaka rozsadziło to warto koniecznie sprawdzić tranzystor i rezystor zaznaczony w kółeczku. Dla ułatwienia - przy każdym triaku masz tranzystor który steruje jego pracą. Rezystory też sprawdź.

    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?

    Grzałka od pinów do obudowy pralki nie powinna wykazywać żadnej rezystancji - pomiaru dokonujemy na najwyższym zakresie omomierza.
  • Poziom 10  
    Piotr2608 napisał:
    Jeśli Triaka rozsadziło to warto koniecznie sprawdzić tranzystor i rezystor zaznaczony w kółeczku. Grzałka od pinów do obudowy pralki nie powinna wykazywać żadnej rezystancji - pomiaru dokonujemy na najwyższym zakresie omomierza.
    Grzałka do masy nie wykazuje rezystancji - mierzone na 2000K; więc wygląda na sprawną. Po podłączeniu wszystkich przewodów ponownie wykonałem test i ponownie wywaliło mi triak przy wtyczce oznaczonej nr. 5. Wymieniłem ten triak na nowy i do tego rezystor - miał inną wartość rezystancji niż wychodziło na kalkulatorze (może to swego rodzaju bezpiecznik).

    Kolejna próba testu i sytuacja się powtarza - wywalony triak przy wtyczce numer 5. Prześledziłem krok po kroku przewody i ta wtyczka prowadzi do elektrozaworu (w zasadzie są tam 2 wtyczki - jedna do elektrozaworu, a druga do ciemnej obudowy w której prawdopodobnie jest jakaś płytka).
    Wygląda to tak...
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?
    Czy na tej płytce są jakieś elementy, które mogły się uszkodzić? Nowy elektrozawór to koszt około 190 zł więc na pewno przewyższa mój budżet (trochę już wydałem na tą pralkę). Jak oprócz oporu mogę sprawdzić ten elektrozawór?

    Natomiast co do tranzystora to mam oznaczenia 1GW i jaki zamiennik mogę zastosować? Czy BC847C będzie dobrym zamiennikiem?
  • Moderator
    szczypiorek_zmc napisał:
    Natomiast co do tranzystora to mam oznaczenia 1GW i jaki zamiennik mogę zastosować? Czy BC847C będzie dobrym zamiennikiem?
    Czytaj to np. tak: 1GW => BC847 (NPN) => BC547B :D

    szczypiorek_zmc napisał:
    Grzałka do masy nie wykazuje rezystancji - mierzone na 2000K; więc wygląda na sprawną
    Natomiast to nie jest gwarancją, że na pewno jest sprawna (za mały zakres)...

    Sam elektrozawór można sprawdzić napięciem na jakie jest on przystosowany...
  • Poziom 10  
    Dzięki za namiary na tranzystor :)
    Co do grzałki to pożyczę jeszcze miernik z zakresem do 2M - 20 M Ohm - możne faktycznie na tym moim jest zbyt mały zakres.
    Elektrozawór też sprawdzę czy nie robi zwarcia na napięciu 230V. Zastanawia mnie jeszcze jak mogę sprawdzić ten drugi czarny czujnik/element plastikowy zamontowany przy elektrozaworze - idąc po kablach to właśnie od tego elementu idzie wiązka, która wywala triak.
  • Poziom 10  
    Sprawdziłem cewki elektrozaworu bezpośrednio pod napięciem 230V i obie działają poprawnie - elektrozawór buczy i później się blokuje gdy odłączam zasilanie. Więc zakładam że są OK.
    Dodatkowo elektrozawór posiada element w czarnej obudowie tzw. waterExpert to on wywala mi triaka na module. Pozwoliłem sobie wyjąć płytkę z czarnej obudowy i wygląda tak:
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?
    większa część płytki została zalana przez czerwoną substancję. przylutowany element (z którego coś się wylało) wygląda na przepalony w środku ( w połowie druciki nie zbiegają się). Pytanie co to za element i czy jest możliwość wymiany w domowych warunkach?
  • Moderator
    szczypiorek_zmc napisał:
    Pytanie co to za element i czy jest możliwość wymiany w domowych warunkach?
    Tak, ale czy jest taka potrzeba :idea:
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?
  • Poziom 10  
    TONI_2003 napisał:
    szczypiorek_zmc napisał:
    Pytanie co to za element i czy jest możliwość wymiany w domowych warunkach?
    Tak, ale czy jest taka potrzeba :idea:

    Myślałem, że rozlana substancja to wynik uszkodzenia - stąd pytanie o możliwość wymiany. Zapoznałem się z działaniem kontaktorów i o ile dobrze zrozumiałem to w przypadku braku pola magnetycznego styki w kontaktorze powinny być rozwarte - czy dostrzegę to gołym okiem ? ewentualnie czy sprawdzając miernikiem przejście dostanę wartość oporu czy też nie ?
    Skupiam się na tym elemencie ponieważ po jego podłączeniu i wystartowaniu programu dochodzi do przepalenia triaka przy stykach doprowadzających napięcie do tego urządzenia przy elektrozaworze. Czy moje podejście jest poprawne ?
  • Poziom 24  
    Witam.

    Przy tym zaworze to jest przepływomierz (on daje informacje dla modułu że jest że jest przepływ wody, czyli ma zwierać i rozwierać styk w czasie przepływu), tak że nie jest dziwne że wywala triaka. Masz coś namieszane we wtyczkach .

    Pozdrawiam maniek475.
  • Poziom 10  
    maniek475 napisał:
    Przy tym zaworze to jest przepływomierz (on daje informacje dla modułu, że jest że jest przepływ wody, czyli ma zwierać i rozwierać styk w czasie przepływu), tak że nie jest dziwne że wywala triaka. Masz coś namieszane we wtyczkach.

    Faktycznie coś musiałem pomieszać. Zamieniłem wtyczkę 1 z 5 (zdjęcie zamieszczałem wcześniej) i teraz sytuacja wygląda następująco... -
    Odpalam program zamykam drzwiczki, załacza się blokada. Uruchamia się pompa spustowa i wywala błąd E:23.

    Zmierzyłem rezystancję na opornikach w miejscu gdzie przepiąłem wtyczkę nr.5 no i mam kilka rozbieżności - czy jest sens wymieniać te rezystory? Czy na takich modułach rezystancja zawsze powinna być zgodna z oznaczeniami na rezystorze? Czy to może być dobry trop?
  • Poziom 10  
    szczypiorek_zmc napisał:
    Czy na takich modułach rezystancja zawsze powinna być zgodna z oznaczeniami na rezystorze? Czy to może być dobry trop?
    Rezystancje przedstawiają się następująco:
    Siemens IQ500 WM12Q461P-błąd E23 nie startuje, nie działa blokada ?

    Rezystor 2402 = 24K/ u mnie 7,1K
    Rezystor 103 = 10K/ u mnie 7K
    Rezystor 472 = 4,7K/ u mnie 920Ω
    Rezystor 101 = 100Ω/ u mnie 99Ω
    Czy powinienem się przejmować tymi rozbieżnościami?
  • Poziom 10  
    Powracam do tematu podłączenia wtyczek do modułu. Czy jest ktoś w stanie oznaczyć mi które piny na module odpowiadają poszczególnym peryferiom lub czy jest tutaj posiadacz pralki Siemens / Bosch, który może zrobić zdjęcie poprawnie podłączonych kabli ?
    Mój moduł wygląda identycznie jak ten ze zdjęcia poniżej (różni się jedynie numerami). Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
  • Moderator
    szczypiorek_zmc napisał:
    Powracam do tematu podłączenia wtyczek do modułu. Czy jest ktoś w stanie oznaczyć mi które piny na module odpowiadają poszczególnym peryferiom lub czy jest tutaj posiadacz pralki Siemens / Bosch, który może zrobić zdjęcie poprawnie podłączonych kabli ?
    Przecież sam oznaczałeś numery w poście #15 coś się zmieniło? Natomiast co za co odpowiada odpowie Twój pomiar miernikiem lub ewentualnie idąc po kabelku :D
  • Poziom 10  
    niestety tuta sytuacja jest bardziej zawiła. w skrócie to nadałem numery wtyczkom dopiero po n-tym odłączaniu i podłączaniu modułu, dlatego też mam obawy, że pierwotne połączenia mogły być inne. nie dam sobie ręki uciąć że nic nie pomieszałem :( oczywiście mogę kombinować z przekładaniem wtyczek ale boję się że to uszkodzi elementy na module tak jak to było z triakiem.
    druga sprawa to pomiary rezystorów - czy prawdą jest to że oznaczenia z rezystorów smd (katalogowa wartość rezystancji) muszą być zgodne z stanem faktycznym aby rezystor działał poprawnie ? tak wyczytałem na forach.