Postanowiłem kontynuować zabawę z głośnikami STX i poprawić zestaw publikowany pod tym linkiem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3251933.html
W ramach zmian, celuloza i miękka kopułka zastąpiona została GDN na włóknie szklanym W.18.180.8.FCX i moim ulubionym aluminiowym GDWK: T.10.200.8.ALX.
W ramach zmian oba głośniki znalazły się rozsądnie blisko siebie a GDWK powędrował w bok by pozbyć się wpływu obudowy. Jest to dla mnie dość ważne bo nie mam możliwości wykonania frezów pod głośniki.
Pomiary:

Niebieski - near field BR.
Czerwony - GDWK.
Czarny - GDN, wszystko bez filtracji.
Impedancje:

Widać, że STX robi dobrą robotę, pierścienie faradaja stabilizują impedancje wzorowo (będę musiał wrzucić kiedyś pomiary z GDN Tonsil za te same pieniądze

Zwrotnica, przygotowałem kilka projektów, bardzo się przejąłem breakupem GDN'a i postanowiłem go zwalczyć, bo wiadomo włókno szklane to będzie dzwonić i trzeba się tego pozbyć.:

(ostatni obrazek to pomiar HolmImpulse realnej zwrotnicy w odległości 1m, w osi).
Zadowolony z siebie usiadłem od odsłuchów, generalnie barwa fajnia, podobnie jak fabryczne Dali Icon 1 MK2.
Niestety stereofonia nie bardzo, w bok super ale do przodu słabo, lokalizacja źródeł pozornych marna... dużo gorzej niż bardzo przyzwoite pod tym względem np. te kolumny https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3251933.html
Cóż nie wiedząc co począć postanowiłem zacząć od początku i tym razem postawiłem na prostotę, dochodząc do wniosku że pilnowanie Baffle Step i równej charakterystyki przenoszenia pomiędzy 1kHz a 4kHz jest ważniejsze niż breakup 6.5 cali GDN'a.

Pierwsze wrażenia, stereofonia jak należy, wokale materializują się tam gdzie powinny, oderwane od kolumn. Balans tonalny również bardzo przyjemny, rozjaśniony, nadal nawiązujący do Iconów. Generalnie bałagan powyżej 5kHz nie rzuca się w oczy (może lepiej uszy).
Puki co wygląda na to że im prościej tym lepiej (zaskoczenie

Jeśli macie jakieś sugestie i chcecie się nimi podzielić to ... zamieniam się w oczekiwanie

Cool! Ranking DIY