Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus VW223D - Brak reakcji (nie świeci się led)

makada 15 Gru 2016 19:51 1737 15
  • #1 15 Gru 2016 19:51
    makada
    Poziom 12  

    Witam,

    Panowie, Przy takim monitorze brak reakcji, czyli nie pali się nawet dioda led.
    Napięcie po stronie pierwotnej 302V, po wtórnej 1,3V.

    Podejrzewam że coś nie tak z "logiką", ale poproszę o opinie kogoś bardziej obeznanego.

  • #3 16 Gru 2016 17:21
    makada
    Poziom 12  

    Tranzystor sprawny. Więc to nie to.

    Edit.

    Panowie odpiszcie mi proszę, czy po odpięciu "logiki" na wyjściu zasilacza powinno być napięcie? Czy bez "mózgu" nie będzie zasilania na wyjściu wtórnym zasilacza? Na pierwotnym mam 302V a na wyjściu wtórnego czy to z "logiką" czy bez 0V.

  • #5 29 Gru 2016 13:51
    makada
    Poziom 12  

    Dzięki @dzimi, schemat pobrałem. Nie wiem czy dobrze dokonuje pomiarów, ale brakuje mi napięcia na wyjściu po stronie "wtórnej" transformatora. Na "pierwotnym" wszystko ok.

    Jak poprawnie zmierzyć napięcia na tym trafku? Są 3 wyjścia ( i nie wiem czy mierzyć do "masy", czy pomiędzy nimi. Ewentualnie jak zmierzyć samo trafo.

  • #6 03 Sty 2017 09:45
    dzimi
    Moderator

    Na C35 powinieneś mieć +5V jeśli nie ma sprawdź elementy:FS31, D32, D33, LS3 - to są elementy które są odpowiedzialne za te napięcie po trafie.
    Na C31 powinieneś mieć napięcie +24V jeśli nie ma to sprawdź D31.
    Oczywiście przyjmując że pierwotna jest sprawna.

  • #7 25 Sie 2017 15:11
    makada
    Poziom 12  

    Witam serdecznie po bardzo długiej przerwie.
    Powracam do tego monitora dopiero teraz, gdyż były ważniejsze sprawy.
    Więc tak: po pomiarze napięć doszedłem do wniosku że brak jest napięć na wyjściu trafka ( brak +5 i +24 V)

    Na trafku mam oznaczenie 2870087000
    DCGM 0820B

    Zasilacz to: DAC-19M020 BF.

    Znalazłem na znanym portalu ( nie wiem czy mogę podać link) ZASILACZ I INVERTER APD FM-40A04-AAA DAC-19M02000.
    I pytanie. Czy posiada ktoś może takie trafko? Ewentualnie czy ten zasilacz będzie pasował do mojego monitora?
    I

  • #8 26 Sie 2017 10:43
    dzimi
    Moderator

    A czemu z góry zakładasz ze trafko walnięte? To rzadko kiedy ulega uszkodzeniu. Bardziej skup się na stronie pierwotnej zasilacza.

  • #9 26 Sie 2017 11:07
    makada
    Poziom 12  

    Dzięki za odpowiedz.
    No właśnie już nie wiem czego się doczepić.
    Napięcie na głównym kondensatorze 304 V
    Na wejściu do trafka takie samo, a za trafkiem już nie ma.

    Dołączę zdjęcia to może coś kolega więcej podpowie.Asus VW223D - Brak reakcji (nie świeci się led)
    Asus VW223D - Brak reakcji (nie świeci się led) Asus VW223D - Brak reakcji (nie świeci się led) Asus VW223D - Brak reakcji (nie świeci się led)

  • #10 26 Sie 2017 16:53
    dzimi
    Moderator

    Sprawdź uzwojenia trafa miernikiem. Jak pozostałe elementy na pierwotnym? Czy jest zasilanie drivera przetwornicy?

  • #11 26 Sie 2017 22:52
    makada
    Poziom 12  

    No właśnie z tym driverem to mam kłopot. Coś nie tak mam ze schematem. Na płycie jest DG5841 który ma 8 nóżek, a na schemacie ten driver ma tylko 6 nóg.
    I poza tym mam inne oznaczenia elementów. U mnie jest literka i 3 cyfry a na schemacie literka i 2 cyfry.
    Jakby kolega miał chwilę i dużo cierpliwości to może podpowiedział by mi co i gdzie dokładnie pomierzyć.

  • #14 28 Sie 2017 09:31
    lisek
    Spec od monitorów

    Zgodnie z fotkami i opisem z nich masz zasilacz+inv. DAC19-M020
    SM pod Link
    DELTA DAC-19M020
    -SG5841 U100
    -BIT3501 IC200
    Q101,Q200,Q201,Q202,Q203,Q204,Q205,Q206: 2N7002K
    * N-ch Mosfet 60V 300mA 2_oHm

  • #15 06 Wrz 2017 19:37
    makada
    Poziom 12  

    Witam,

    Zakupiłem ten układ U100. Wstawiłem, ale niestety nadal nie zadziałał.
    Pojawiło się napięcie 5V ,lecz 12V nadal brak. Poprawiłem luty na Q100 i podłączyłem do sieci.
    I tu nastąpił wybuch. Spalił się ten Q100 (2sk3562) (rozerwało go) i R113.(680 ohm).
    Jakbyście mieli chwilkę to podpowiedzcie proszę co jeszcze mogło się uszkodzić i dlaczego nastąpił wybuch tego Q100.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME