Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niestabilne obroty w gramofonie Adam GS-424

Stefek444 16 Dec 2016 10:32 2421 5
    Stefek444
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z obrotami w gramofonie GS-424 "Adam", obroty są niestabilne zwłaszcza przy 33. Lampka podświetlająca liczbę 33 pulsuje ( przygasa z pewną częstotliwością) świeci stabilnie, jeśli ściągnę talerz. Przy 45 obrotach jest lepiej da się mniej więcej ustawić obroty i żarówka od 45 już tak nie migocze. Na płytce wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne. Na wszystkich cewkach napędowych jest 31 ohm, zaś na cewkach czujnika 22 ohm. Bez obciążenia główne napięcie wynosi 22v po przesunięciu ramienia 20v. Na układach ul1403 na nóżce 5 i 6 na wszystkich trzech mam napięcie 8,1V, względem schematu powinno być 9.1V czyli 1/2 napięcia zasilania, na 7 nóżce 2V. Wszystkie tranzystory i rezystory są sprawne. Układy ul1403 są wymienione na nowe. Ogólnie cała automatyka pracuje prawidłowo, talerz również startuje natychmiast. Bardzo prosiłbym o pomoc.
    zwirek1
    Level 30  
    Witam
    scotch zapoznaj się z budową gramofonu i nie opowiadaj głupot !
    Pzdr
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jeżeli żarówki sygnalizacji ustawienia obrotów 33/45 migają, to jest tam nie styk.

Ten przełącznik przełącza też obroty, jak tam jest nie styk to obroty będą niestabilne.

Do przeczyszczenia odpowiednim preparatem do styków
    wkj
    Level 36  
    Żadna lampa, wskaźnik nie powinna migotać w rytm obrotów, muzyki itp, itd.
    Generalnie, wszystkie połączenia do przelutowania, wszelkie wsuwki do zapsikania i przeczyszczenia. Jak kolega wyżej napisał, poprzez słaby zestyk gdzieś coś ginie i byc może to jest dobry trop, warto nad tym problemem popatrzeć.
    Drugim aspektem (bo o tym nie wspomniałeś) jest talerz, jak zachowuje się na ośce, nie ma luzów, pracuje płynnie lekko, nie ma mikro pęknięć po zewnętrznej stronie gdzie są cewki? Nie bije nic? Może warto dać kapkę smarowidła na oś i tulejkę?
    Stefek444
    Level 2  
    Sprawdzałem wszystko od potencjometrów po wszystkie przełączniki i krańcówkę w końcu znalazłem przyczynę. Podłączyłem płytkę pod zasilacz regulowany i wszystko ładnie pracuje lampki świecą już prawidłowo, jednak nawet na zewnętrznym zasilaczu nie da się ustawić idealnie obrotów 33, dokładność oscyluje między ok. 0,5 cm ( o tyle przesuwa się kwadracik), ta różnica nie będzie raczej słyszalna. Wiedząc już że problemem jest transformator. Postanowiłem dokonać pomiaru. pobór prądu waha się między 180mA-340mA w zależności od ustawionej prędkości. Oryginalny transformator ts 5/5 ma 0,3A i zdecydowanie sobie nie radzi, sprawdziłem także dla pewności mostek gretza i jest sprawny. Teraz pozostaje pytanie dlaczego tylko mój "Adam" ma taką przypadłość. Napięcie sieciowe u mnie wynosi 244V co wiąże się z tym że pobór prądu się nieznacznie zwiększył, ale są to tak małe wartości że nie powinno to wpływać na pracę gramofonu. Pozostaje mi tylko zmiana na transformator dysponujący wyższym prądem.