Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault megane I lift 99r 1.9dti hatchback-nie odpala

nero9595 16 Gru 2016 16:37 966 11
  • #1 16 Gru 2016 16:37
    nero9595
    Poziom 4  

    Potrzebuje pomocy z w/w samochodem. Samochód stał około tygodnia nieuruchamiany. Po tym czasie otworzyłem go i zamknąłem zamkiem centralnym bez problemu. Po ok. 3-4h udało mi sie go otworzyć ale nie mogłem już odpalić.....(właczyłem zapłon i wszystkie kontrolki zgasły poza tą od świec żarowych i ...(tu pewności nie mam)-nie paliła sie już dioda od immobilizer'a . W każdym razie nie mogłem już go zamknąć. Dodam,że akumulator sprawny, silnik kręci ale nie odpala, bezpieczniki sprawdzone...ale na 1 pod maską w skrzynce od strony kierowcy (7.5A) nie ma pradu,choć bezpiecznik jest ok(ten biżej silnika) -są tam takie 3 (7.5A), na jednym jest prąd bez zapłonu ,na drugim z zapłonem(po wyciągnięciu przestała mrugać kontrolka od świec). Może to zły trop? Coś czytałem, że sa jakies bezpieczniki koło akumulatora (sprawdzałem tylko te w srodku i w skrzynce od strony kierowcy pod maską). Gdzie one się dokładnie znajdują o ile są?

    Podsumowując immobilizer nie daje znaku życia, mruga kontrolka świec żarowych i pomimo że kręci to nie chce odpalić. Jakieś pomysły? Chce sprawdzić wszystkie możliwości zanim trzeba będzie oddać do mechanika. Może to jakaś błahostka(mam taką nadzieję)

    A może to od wilgoci? Jeśli tak to gdzie osuszyć?

    Znalazłem tylko 1 post pasujacy do mojego problemu po całym dniu poszukiwań ,ale nic nie wyjasnia.

    0 11
  • Pomocny post
    #2 17 Gru 2016 22:56
    sadek1979
    Spec od samochodów

    Bezpieczniki są dodatkowo między akumulatorem a prawym błotnikiem . Zerknij jest tam mała czarna puszeczka . Najlepiej widać po zdemontowaniu akumulatora .

    0
  • Pomocny post
    #3 18 Gru 2016 00:44
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Brak świecenia kontrolki od immo, albo uszkodzenie w UCH albo brak zasilania, bezpiecznik we wnętrzu pojazdu, chyba 5A. Podaję z pamięci.

    0
  • #4 18 Gru 2016 07:11
    gawert
    Poziom 13  

    Pawel wawa napisał:
    Brak świecenia kontrolki od immo
    powoduje nieodpalenie-cóż za ..... stwierdzenie .
    Rozrusznik kręci?

    Moderowany przez CameR:

    Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

    0
  • #5 03 Sty 2017 19:32
    nero9595
    Poziom 4  

    Wyświetla błędy Df054 i Df055.

    0
  • #7 04 Sty 2017 18:21
    nero9595
    Poziom 4  

    ...obwód otwarty lub zwarcie ; zasilanie pierścienia,zwarcie na obwodzie +12V (o ile dobrze tlumacze, wyjasnienia sa na google). Oddałem do warsztatu,takze dam znac co było.

    0
  • #8 05 Sty 2017 19:14
    nero9595
    Poziom 4  

    Podobno przyczyną była zgniła skrzynka z bezpiecznikami koło akumulatora i poszedł też immo, ale mimo że odpala nadal mruga kontrolka świec(gaśnie juz przy 1000obr. na każdym biegu/samochód działa normalnie,odpala od dotknięcia w -18 C) i nie dział centralny z pilota.

    1
  • Pomocny post
    #9 08 Sty 2017 21:47
    sadek1979
    Spec od samochodów

    Miałem rację ze skrzynką ale coś mi się wydaje że Twojego majstra fantazja cenowa poniosła

    0
  • #10 13 Sty 2017 17:13
    nero9595
    Poziom 4  

    ..Tez tak wnioskuję. Wydaje mi się (ale mogę sie mylić), ze ta kontrolka nie mruga tak jak twierdza dlatego że wyswietlany jest tylko i wyłacznie błąd,ale gdzieś robi sie zwarcie lub cos innnego. Jeżeli zależałoby to tylko od błedu to chyba by nie gasła po przekroczeniu 1000obr. Miałem też taka sytuacje(może nie zwiazana z tym), ze po tym jak silnik pracował przez ok. 5-10min po włączeniu swiateł zgasł. Wyłącza sie także tylna wycieraczka(awaryjnie). Spalilo mi tez ostatnio podswietlenie pokreteł od dmuchawy itd. Sam już nie wiem...

    0
  • Pomocny post
    #11 14 Sty 2017 14:39
    DjMapet
    Poziom 43  

    Pierwszy raz, jak mi zaczęła migać ta kontrolka w DTi, to pomogło czyszczenie styków przekaźnika świec. Za drugim razem pomogło czyszczenie potencjometru.
    Z UCH też może mieć związek to miganie.
    Teraz mam problem w 1,5 dCi - jak tylko pogrzebię pod maską, to zaraz zaświeca się SERWIS i silnik ciężko pali oraz kiepsko pracuje. Po każdorazowym skasowaniu błędów wszystko wraca do normy. Teraz nie otwieram maski, czekam na lepszą pogodę, by znaleźć przyczynę. :-)
    Niestety, okablowanie i elektryka to bardzo słaby punkt tej marki. :-(

    Był diagnozowany CLIP-em?

    Pozdrawiam.

    0
  • #12 14 Sty 2017 16:23
    nero9595
    Poziom 4  

    Dzięki za info. Jak bedzie cieplej to tez posprawdzam. Do kompa był podpinany (pewnie jakiegos uniwersalnego).Wyswietlało 2 błedy Df054,55 i z tego co mówili to jakis bład wyswietla(wniosuje że 1 z tych,chyba ze pojawil sie jakis inny). Tak jak pisałem wczesniej nie działa centralny z kluczyka,ale jesli mruganie kontrolki zalezy od obrotów to bezposredniego zwiazku moze tu nie byc. Ogolnie jak centralny dzialal to zamykalo drzwi przy wrzuceniu 2 biegu (moze zaleznie od obrotow)-takie zabezpieczenie.

    0