Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL46010 - opróżnia wodę, napełnia nową, dalej nic - pompa?

pawelpiwowarczyk 16 Dec 2016 19:40 1764 3
    pawelpiwowarczyk
    Level 10  
    Cześć!
    Szanowni fachowcy, pomóżcie mi ustalić przyczynę awarii zmywarki. Zmywarka to dwunastoletni Electrolux ESL 46010. Przestała działać. Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden błąd.

Usterka objawia się tym, że po uruchomieniu nowego programu, zmywarka: opróżnia zbiornik ze starej wody, napełnia go świeżą wodą i zapada w letarg. Licznik poprawnie odlicza pozostały czas, zupełnie jakby zmywarka zmywała.

Jeśli dobrze zdiagnozowałem, zmywara zapada w letarg w momencie, kiedy powinna zacząć zmywanie wstępne (czyli zimną wodą). To by znaczyło, że uszkodzeniu uległa pompa myjąca. Jak sądzicie? Jeśli tak, w jaki sposób (oczywiście po zdemontowaniu) sprawdzić ją?
    falo22
    Level 25  
    Trzeba to sprawdzić ale trop jest dobry
    pawelpiwowarczyk
    Level 10  
    Dziękuję za pomoc.
    Wyjąłem pompę myjącą. Okazało się, że uszczelnienie wirnika pompy zużyło się i zaczęła przedostawać się woda na łożysko silnika pompy, które to łożysko zatarło się i unieruchomiło silnik.
    Stąd, w momencie, kiedy powinna załączyć się pompa, czuć było swąd (żona czuła, ja nic nie czułem :-) i słychać delikatne buczenie.
    Wymieniłem pompę i działa. Piszę to siedząc przy zmywarce, która właśnie kończy pierwszy po naprawie cykl zmywania.