Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Jaki router LTE z antenami zewnętrznymi wi-fi i GSM +LAN ?

owad 18 Gru 2016 02:04 1584 17
  • #1 18 Gru 2016 02:04
    owad
    Poziom 13  

    Witam,

    Chciałbym nabyć router na kartę SIM z wyjściami na anteny zewnętrzne jednocześnie Wi-Fi i GSM (lte). Musi też mieć porty LAN np 4 sztuki.

    Niestety nic nie mogę znaleźć. Jeśli jest wyjście na antenę w jakimś routerze to albo wi-fi albo GSM.

    Jeśli ktoś coś zna, albo widział to poproszę o namiar.

    Pozdr
    marcin

    0 17
  • #3 18 Gru 2016 16:05
    owad
    Poziom 13  

    Naprawdę nie ma nic tańszego i mniej "profesjonalnego"? :).

    Chodzi o to że chciałem ustawić antenę wi fi na zewnątrz domu (potrzebuje mieć sygnał w garażu oddalonym o jakieś 25m - teraz z antenami w środku sygnału nie ma). A z kolei anteny GSM potrzebne są bo w domu jest słaby sygnał LTE.

    No chyba że są jakieś routery które mają duży zasięg wi-fi...

    0
  • Pomocny post
    #4 18 Gru 2016 16:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jednym urządzeniem tego nie załatwisz, potrzebujesz router z modemem LTE plus wzmacniacz lyb PLC do mieszkania a na zewnątrz coś w obudowie CPE lub podciągnięcie przewodu sieciowego do garażu.

    0
  • #5 18 Gru 2016 16:56
    owad
    Poziom 13  

    Wydaje mi się że wystarczy antena na zewnątrz bo jak badałem zasięg to brakuje dosłownie 5 metrów jak zwykły router jest w domu.

    A ten Teltoniki wygląda bardzo fajnie i zastanawiam się czy go nie kupić. Nie dość ze ma wyjścia antenowe to jeszcze wiele przydatnych funkcji, które by mi się przydały.

    Pociągniecie przewodu odpada.

    0
  • #6 18 Gru 2016 17:52
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Pomysł z podłączeniem jednej anteny na zewnątrz od routera LTE kiepski. Ten router posiada WiFi w MIMO i do prawidłowej pracy sieci WiFi w domu wymagane dwie jednakowe anteny. Tego się tak nie robi. Do każdego routera LTE z portami LAN można podłączyć zewnętrzny punkt dostępowy CPE, pracujacy jako AP np. Nanostation LOCO 2, LOCO M2. Zgodnie z zasadami sztuki czyli mostu WiFi na drugim budynku powinien być kolejny pracujący jako Station( AP Client). Od biedy można spróbować tylko z jednym tym jako AP i zobaczyć czy taki most działa w drugim domu. Jaki masz obecnie router LTE, anteną , jaki operator?

    0
  • #7 18 Gru 2016 18:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Podałem tylko jedno z możliwych i najbardziej sprawdzonych rozwiązań dla rozwiązania twojego problemu. Inne kombinacje z jedną antena robisz na własną odpowiedzialność.

    1
  • #8 18 Gru 2016 18:25
    owad
    Poziom 13  

    Chodzi o to żeby zminimalizować ilość urządzeń. Chciałem mieć po prostu jeden zwykły router LTE w jednym budynku z większym zasięgiem tak żeby mieć sygnał w garażu 20-25 m dalej. Chodzi między innymi o podłączenie kamery wi-fi na garażu.

    Jeśli potrzeba do poprawnego działania wyprowadzić dwie anteny na zewnątrz to tak zrobię.

    Obecnie używam E5170 z anteną wewnętrzna - operator t-mobile.


    jimasek napisał:
    Podałem tylko jedno z możliwych i najbardziej sprawdzonych rozwiązań dla rozwiązania twojego problemu. Inne kombinacje z jedną antena robisz na własną odpowiedzialność.


    Co znaczy na własną odpowiedzialność? :)


    Czy jeśli ustawie jeden punkt dostępowy CPE na domu, na zewnątrz to zwiększę tym zasięg wi-fi?

    0
  • #9 18 Gru 2016 18:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    owad napisał:
    Co znaczy na własną odpowiedzialność? :)

    Nawiązywałem do tego o czym pisał kolega @matek451 i chęć wymiany anteny w routerze.

    owad napisał:
    Czy jeśli ustawie jeden punkt dostępowy CPE na domu, na zewnątrz to zwiększę tym zasięg wi-fi?

    Takie rzeczy trzeba by obejrzeć i potestować bo każda zabudowa jest inna. Nie ma książkowych rozwiązań.

    0
  • #10 18 Gru 2016 18:41
    owad
    Poziom 13  

    owad napisał:
    Czy jeśli ustawie jeden punkt dostępowy CPE na domu, na zewnątrz to zwiększę tym zasięg wi-fi?

    Takie rzeczy trzeba by obejrzeć i potestować bo każda zabudowa jest inna. Nie ma książkowych rozwiązań.[/quote]

    Wiem, wiem. Pytam tylko czy to urządzenie (1 sztuka jako AP) zwiększy zasięg wi-fi bo nigdy nie miałem z nim styczności.

    0
  • #11 18 Gru 2016 18:52
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zwiększy zasięg bo po to jest AP, niestety teraz dobór samego urządzenia i anten (do-okólna czy kierunkowa) jest najważniejszym problemem.

    0
  • #12 18 Gru 2016 18:58
    owad
    Poziom 13  

    No to co byście radzili w moim przypadku?

    ja potrzebuje zwiększyć zasięg na małej odległości a te CPE są nawet do 15km. No i nie chciał bym instalować dodatkowych urządzeń.
    Myślałem że wystarczy wyciągnąć anteny na zewnątrz ( w ten sposób odległość zmniejszy się też o 3-5m). A może istnieje jakiś wzmacniacz antenowy?

    0
  • #13 18 Gru 2016 19:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ja już się wypowiedziałem w temacie. Na zewnątrz CPE skierowane na garaż (przy tej odległości powinno wystarczyć 1szt.). A w mieszkaniu w zależności od zasięgu routera PLC lub wzmacniacz.
    Co do routera to kup najpierw a potem wzmacniaj i przerabiaj. Polecam TP-Link MR200 (sam używam i nie narzekam) lub coś z Huaweii-a.

    0
  • #14 18 Gru 2016 19:15
    owad
    Poziom 13  

    W domu nie ma problemu z sygnałem. nawet poza domem sygnał jest w promieniu około 15 metrów.

    Nad tym TP linkiem to właśnie się zastanawiałem, ale Teltonika ma fajne funkcje...

    Chyba najpierw zobaczę czy router wystawiony na dach albo anteny na dach coś polepszą a potem będę myślał nad CPE

    0
  • #15 18 Gru 2016 19:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    owad napisał:
    , ale Teltonika ma fajne funkcje...

    Co znaczy dla ciebie fajne funkcje?

    0
  • #16 18 Gru 2016 19:31
    owad
    Poziom 13  

    Np przekierowanie SMSow na email (jakby było jeszcze w druga stronę to byłoby świetnie) - ta funkcja byłaby przydatna/potrzebna do czegoś innego nie związanego z moim tematem :).

    Potem auto-restart routera w określonym czasie (MR200 chyba tego tez nie ma) - miałem raz tak że t-mobile miał jakieś problemy i jak sygnał wrócił to musiałem ręcznie restartować router żeby wróciło połączenie. Akurat mnie nie było w domu i zrobiłem to dopiero po tygodniu a w tym czasie nie miałem podglądu.


    Poza tym jeśli np chciałbym umieścić router w obudowie metalowej na zewnątrz domu (bo jest też taka opcja) to mogę bez problemu wyprowadzić anteny na zewnątrz skrzynki. Z antenami w skrzynce zasięg może się zmniejszyć.

    0
  • #17 12 Lut 2017 12:04
    owad
    Poziom 13  

    Witam,
    Ślę podziękowania dla wszystkich pomagających.

    Nabyłem teltonikę 955 i jestem bardzo zadowolony. Zasięg się zwiększył, anteny na zewnątrz, wszystkie funkcje routera mnie interesujące działają.

    Pozdrawiam

    0
  • #18 27 Sie 2018 20:48
    owad
    Poziom 13  

    Teltonika działa rewelacyjnie cały czas. Dzięki raz jeszcze.

    0
  Szukaj w 5mln produktów