Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czujnik dymu (ozonu) jak to działa

chris18404 18 Dec 2016 12:18 1956 21
Testo
    chris18404
    Level 19  
    Chce zrobić sobie monitoring generatora ozonu.
    Znalazłem czujnik ozonu mq-131 który w specyfikacji ma zakres od 10ppb-2ppm

Ale generator będzie wytwarzał około 5-7ppm po 30minutach,
    Ten czujnik gdy w powietrzu osiągnie 2ppm wyżej już nie będzie mierzył stężenia?

https://botland.com.pl/czujniki-gazu/3723-czujnik-ozonu-mq-131.html
  • Testo
    User removed account
    User removed account  
  • Testo
    User removed account
    Level 1  
    tadzik85
    Level 38  
    A ja ponownie ciekaw jestem kalibracji tego sensora.......

Dodano po 6 [minuty]:

Marek_Skalski wrote:
    Ponadto tych sensorów nie wolno lutować, ani podgrzewać zewnętrznie >~60°C, ponieważ sensor ulega wtedy uszkodzeniu. Jeżeli generator ozonu wytwarza ciepło, to taki sensor musi być zamontowany możliwie daleko od samego generatora.

Dziwactwa wygadujesz..........
    chris18404
    Level 19  
    Chce taki układ zmontować na obronę inżynierską, więc boję się czy to będzie działało prawidłowo
    tadzik85
    Level 38  
    chris18404 wrote:
    Chce taki układ zmontować na obronę inżynierską, więc boję się czy to będzie działało prawidłowo

Będzie udawało, że działa. Kalibracja takich sensorów to nie prosta sprawa ani tania. O bezpieczeństwie nie wspomnę
    User removed account
    Level 1  
    chris18404
    Level 19  
    Rozumiem, sprawdzałem ceny profesjonalnych mierników, to głowa boli :/ czyli jako tako będzie to działać?
    tadzik85
    Level 38  
    Marek_Skalski wrote:
    Oto fragment dokumentacji do sensora ME3-O3 0-20ppm:
    Quote:

Sensor shall Avoid organic solvent, coatings, medicine, oil and high concentration gases;
    All ME Sensors shall not be encapsulated completely by resin materials, and shall not immerse in pure oxygen environment, otherwise, it will damage the function of sensor;
    All ME sensors shall not be applied in corrosive gas environment, or the sensor will be damaged;
    Please test the sensitivity of gas sensors in clean atmosphere;
    Sensors Shall be avoided to face the gas, which flow directly from front side;
    To avoid to bend and break of pins;
    Blowhole of the sensor should not be blocked and polluted, which will cause the sensitivity decrease;
    Excessive impact or vibration should be avoided;
    Do not use the sensor when the shell is damaged;
    It takes some time for the sensor to return to normal state After applied in high
    concentration gas;
    Do not take apart the sensor, otherwise electrolyte leakage can cause sensor damage;
    Working electrode and reference electrode of the sensor shall be in short circuit when stored;
    To preheat over 48hs before using and soldering forbidden;

My tu o półprzewodnikowym a ty mi opis elektrochemicznego podajesz?
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    Level 1  
    tadzik85
    Level 38  
    Marek_Skalski wrote:
    Bardziej sensowne, używane w przemyśle, to elektrochemiczne lub NDIR.
    bzdura....
    Każda technologia znajduje odpowiednie zastosowanie, Czy jest to półprzewodnik, katalityczny, elektrochemiczny czy NDIR.

Każda z tych technologii jest wystarczająco dobra do dowolnego zastosowania. Wszystko zależy od jakości produkcji.

Ozon i NDIR? Cena zabójcza. W tej technologii to głownie CO2 i Metan. W dodatku nawet one mają problemy z kalibracją.

Najlepiej iść w kierunku elektrochemicznych, jeśli dla tego gazu istnieje. Często kalibrowane przez producenta, dryfty minimalne.
    chris18404
    Level 19  
    Marek_Skalski wrote:
    @tadzik85
    Odnosiłem się do wypowiedzi dotyczącej tego co się dzieje po przekroczeniu zakresu pomiarowego sensora i możliwych konsekwencji. Faktycznie, mogłem sprecyzować o jakich sensorach piszę. Dla mnie "sensory" serii MQ to zabawki sprzedawane dla arduinowców. Bardziej sensowne, używane w przemyśle, to elektrochemiczne lub NDIR.
    Podsumowując, elementy z serii MQ można lutować. Producent zaleca lutowanie ręczne, czas max 3s, temperatura max 250°C. Elementy z serii ME mają kołki i należy je montować w gniazdach. Sensory optyczne na ogół są gotowymi modułami, ale z uwagi na ścieżkę optyczną i pokrycia odblaskowe należy unikać podwyższonych temperatur.
    @chris18404
    Praca inżynierska, to coś co ma pokazać Twoje umiejętności w poszukiwaniu rozwiązań i podejmowaniu decyzji dotyczących sposobu realizacji tematu. Jeżeli już na wstępie zakładasz, że ma "jako tako działać", to wielka szkoda. Temat jest interesujący, są różne techniki pomiaru, każda ma swoje wady i zalety. Naprawdę chcesz to zrealizować w sposób "jako tako"?
    Gdybyś był zainteresowany metodą absorbcyjną (NDIR), to polecam zapoznanie się z materiałami na tej stronie. Można od nich dostać sample. http://www.heimannsensor.com/

Ozonator już zrobiłem, teraz chce aby pomiary mi się wyświetlaly bezprzewodowo na androidzie, oraz sterowanie włącz /wyłącz z telefonu. Chciałbym aby był zakres większy ale szukam i szukam i nie mogę znaleźć takiego czujnika

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

Marek_Skalski wrote:
    @chris18404
    0. Czujnik ozonu, to nie czujnik dymu. To zupełnie inne typu sensorów.
    1. Ten czujnik to bardziej zabawka niż prawdziwy element pomiarowy. Popatrz na charakterystykę i tolerancję rezystancji oraz zależność rezystancji od NOx, które zazwyczaj powstają w dużych ilościach w generatorach ozonu. Zależności od temperatury i wilgotności powietrza wcale nie ma w tym "dokumencie". Tym bardziej, że to co jest na stronie sprzedawcy, znacząco rozmija się z tym co jest na stronie producenta. MQ-131 jest sprzedawany w 2 wersjach: 10-1000ppm i 10-1000ppb. Źródło poniżej.
    2. Więcej informacji o czujnikach gazów możesz znaleźć na tych stronach:
    http://www.winsen-sensor.com/sensor/ozone-sensor.html
    Używam ich sensorów NDIR MH-Z19(B) do pomiaru stężenia CO2.
    http://www.spec-sensors.com/product-category/gases/ozone-o3-sensors/ (bardzo dobra cena)
    3. Prawdziwy system pomiarowy dla O3 z atestami, to koszt rzędu 500EUR - 800EUR. Sensor wymienia się i kalibruje przynajmniej raz w roku. Tu przecież chodzi o zagrożenie zdrowia i życia ludzi.
    4. Zainteresuj się układami pomiarowymi w oparciu o absorbcję widma w podczerwieni, ewentualnie MEMS.
    @dondu
    W tym przypadku jest jeszcze gorzej. Długotrwała ekspozycja na czynnik mierzony powoduje degradację warstwy czułej sensora i konieczność jego wymiany.
    Ponadto tych sensorów nie wolno lutować, ani podgrzewać zewnętrznie >~60°C, ponieważ sensor ulega wtedy uszkodzeniu. Jeżeli generator ozonu wytwarza ciepło, to taki sensor musi być zamontowany możliwie daleko od samego generatora.
    @Piotrus_999
    Maksymalny zakres pomiarowy nie wynika z podatności ludzkiego organizmu, ale z potrzeb przemysłu. Nie zawsze sensor ma na celu monitorowanie strefy zagrożenia, czasami chodzi o proces technologiczny. Dlatego są też sensory pracujące w zakresie do 1000ppm. Vide pierwszy link do strony producenta.

Czyli jest do od 10-1000 ppm, nigdzie takiego czujnika na portalach nie znalazłem mi to będzie działało oko 5ppm więc też nie ten zakres chyba :(
    tadzik85
    Level 38  
    A zapoznałeś się z kartą charakterystyki ozonu? dopuszczalne twa jest poniżej 1ppm.

Więc jeśli zdrowie i życie jest ci miłe przemyśl co chcesz zrobić.
    User removed account
    User removed account  
    chris18404
    Level 19  
    Piotrus_999 wrote:
    tadzik85 wrote:
    Więc jeśli zdrowie i życie jest ci miłe przemyśl co chcesz zrobić.
    dokładnie 5ppm jest uznawane za bezpośrednie zagrożenie życia. 2ppm - bardzo szkodliwe. 0.2ppm maks poziom bezpieczny przy ekspozycji ciągłej 15 minut.

Tylko ja będę to stosował w kabinie samochodowej, a ja będę poza kabiną tylko będę monitorowal wyniki na androidzie
    tadzik85
    Level 38  
    chris18404 wrote:

Tylko ja będę to stosował w kabinie samochodowej, a ja będę poza kabiną tylko będę monitorowal wyniki na androidzie

Z prowadzącym przedyskutowałeś to?? Bo to nie zabawa.....
    chris18404
    Level 19  
    tadzik85 wrote:
    chris18404 wrote:

Z prowadzącym przedyskutowałeś to?? Bo to nie zabawa.....

Ale nie rozumiem co to znaczy że nie zabawa...
    tadzik85
    Level 38  
    Zabawa z silnie toksycznymi gazami.

A wybór sensora uważam za bardzo nie na miejscu, bo wymaga kalibracji przy stężeniach znacznie przewyższających normy dopuszczalne.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodatkowo po tu znajduje się pewna nieścisłość jaki ty naprawdę masz sensor w zakresie ppb czy ppm.

bo jak masz ppb to zabijesz sensor takimi stężeniami.... jak masz ppm to zakres dalece przekraczający normy ekspozycji dla człowieka.
    chris18404
    Level 19  
    tadzik85 wrote:
    Zabawa z silnie toksycznymi gazami.

A wybór sensora uważam za bardzo nie na miejscu, bo wymaga kalibracji przy stężeniach znacznie przewyższających normy dopuszczalne.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodatkowo po tu znajduje się pewna nieścisłość jaki ty naprawdę masz sensor w zakresie ppb czy ppm.

bo jak masz ppb to zabijesz sensor takimi stężeniami.... jak masz ppm to zakres dalece przekraczający normy ekspozycji dla człowieka.

od 10 ppb do 2000 ppb czyli do 2ppm
    tadzik85
    Level 38  
    Więc bardzo prawdopodobne, że dłuższe narażenie do na więcej niż 1ppm zabije sensor.

Poza tym to jest detektor. Im większe i dłuższe narażenia na gaz tym większy dryft jego parametrów. Specyfika sensorów półprzewodnikowych.