Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATmega88P + HC-05 - Nawiązywanie komunikacji bluetooth z mikrokontrolerem

PitersonX 18 Gru 2016 18:18 483 15
  • #1 18 Gru 2016 18:18
    PitersonX
    Poziom 12  

    Witam Szanownych Forumowiczów!

    Trzy miesiące temu zbudowałem mały układ do pomiaru rozkładu temperatur w gruncie: 10 czujników DS18B20 podłączonych do AT89C4051, który z kolei łączy się z laptopem przez UART bezprzewodowo za pośrednictwem modułu HC-05 (bluetooth Arduino). Problem w tym, że układ bierze sporo prądu (80mA) a zasilany jest ze starego akumulatora samochodowego (72Ah, chodzi już trzeci miesiąc, ale aku pewnie już zdycha... nie żałuję go, bo był już na śmietniku - troszkę go zregenerowałem ładowarką CTEK-5). Teraz składam ten sam układ ale w wersji z ATmega88P i zastanawiam się, jak oszczędzić na poborze prądu - chciałbym zasilać to z baterii, np. dwóch szeregowo połączonych "płaskich" baterii 4.5V, a chcę wykorzystać łączność bezprzewodową bluetooth, bo wszystko zakopane jest w ziemi, która po opadach deszczu zamienia się w błoto :) O ile czujniki są zakopane do głębokości ok. 1.2m, o tyle sam układ jest umiejscowiony dość płytko (hermetycznie zamknięty) - ok. 0.4m poniżej poziomu terenu. Nie mogę zrobić żadnej zewnętrznej skrzynki, ani klapki, bo nie chcę aby ktoś przypadkowy wydłubał mi to wszystko z ziemi (oczywiście tylko przez ciekawość :D ) Bluetooth "przebija się przez ziemię" bez problemu, ale pobiera dużo prądu. Z tego co czytałem HC-05 nie ma trybu "stand-by" i nasłuchu, więc chcę go wyłączać i włączać "zewnętrznie". Tylko jak to zrobić "zdalnie"? Automatyczne czasowe włączenia nie wchodzą w grę - nie dam rady planować odczytów - po prostu jak mam czas to jadę. Myślałem o różnych rozwiązaniach (od pilota radiowego z jakimś oszczędnym odbiornikiem po kontaktron włączany magnesem neodymowym :D ) Ale nie chcę wyłamywać otwartych drzwi, bo pewnie problem ten już dawno jest rozwiązany - co Wy byście zaproponowali?

    Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.

    Pozdrawiam,
    Piter

    0 15
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 18 Gru 2016 18:36
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Najpierw pytania:
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to by wymienić lub doładować źródło zasilania musisz wykopać te 0,4m ziemi?
    Czy coś może być ukryte płycej, jak ten kontaktron, o którym piszesz?

    0
  • Pomocny post
    #3 18 Gru 2016 18:56
    TvWidget
    Poziom 32  

    PitersonX napisał:
    Ale nie chcę wyłamywać otwartych drzwi, bo pewnie problem ten już dawno jest rozwiązany - co Wy byście zaproponowali?
    Piter

    Moduł Bluetooth Low Energy wysyłający dane co ~1 sek. pobiera tylko 25uA@3V. Jeśli dołoży się do tego precyzyjny termometr dokonujący pomiarów co 1 min. to całość będzie pobierała 40-60uA@3V w zależności od ustawionej mocy nadajnika.
    Niewielka bateria litowa wystarczy na wiele miesięcy pracy.

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #4 18 Gru 2016 20:38
    PitersonX
    Poziom 12  

    dondu napisał:
    Najpierw pytania:
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to by wymienić lub doładować źródło zasilania musisz wykopać te 0,4m ziemi?
    Czy coś może być ukryte płycej, jak ten kontaktron, o którym piszesz?


    Tak, akumulator jest pod pudełkiem z układem. Ale "coś" może być ukryte płycej, nie tak wielkie jak akumulator.

    Dodano po 13 [minuty]:

    TvWidget napisał:
    PitersonX napisał:
    Ale nie chcę wyłamywać otwartych drzwi, bo pewnie problem ten już dawno jest rozwiązany - co Wy byście zaproponowali?
    Piter

    Moduł Bluetooth Low Energy wysyłający dane co ~1 sek. pobiera tylko 25uA@3V. Jeśli dołoży się do tego precyzyjny termometr dokonujący pomiarów co 1 min. to całość będzie pobierała 40-60uA@3V w zależności od ustawionej mocy nadajnika.
    Niewielka bateria litowa wystarczy na wiele miesięcy pracy.


    To zdaje się BT 4.0, w następnym projekcie uwzględnię jakiś moduł BLE. Tymczasem mam kilka sztuk HC-05...

    0
  • Pomocny post
    #5 18 Gru 2016 21:41
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Twój pomysł z kontaktronem wydaje się być najprostszy w realizacji. Podepniesz go pod pin INT0 lub INT1 i zrealizujesz to co chcesz tanio w dodatku w trakcie snu całość będzie pobierała mikroampery.

    Zasil to tak jak napisał TvWidget - bateria litowo-chlorkowo-tionylowa (płaska charakterystyka rozładowania) 3,6V.
    DS18B20 działają od 3V.
    HC-05 wylutuj z płytki adaptera (zakładam, że taką wersję masz) lub usuń regulator napięcia na nim się znajdujący, i zasil go z 3.6V.

    W takim przypadku będziesz miał jedno niskie napięcie dla zasilania całości - chyba że jest tam coś jeszcze co potrzebuje wyższe napięcie.

    Lektura:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Bluetooth-HC-05-Opis-modulu.html
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/01/bateria-zasila-mikrokontroler-czesc-1.html

    PS.
    Możesz zdradzić powód pomiarów temperatury gruntu?
    Olsztynie zimą zimno jest ... :)

    0
  • #6 18 Gru 2016 22:10
    PitersonX
    Poziom 12  

    Tak zrobię.
    Bardzo dziękuję za pomoc i propozycje.

    Pozdrawiam,
    Piter

    P.S. Pomiary służą określeniu tzw. głębokości przemarzania, czyli głębokości w gruncie, poniżej której temperatura nie spada poniżej zera stopni C. W okolicach Olsztyna powinna wynosić około 1m, ale zależy to od rodzaju i stanu gruntu oraz "intensywności" mrozów :)

    0
  • #7 18 Gru 2016 22:17
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    A może jeszcze inaczej - zastosuj tani moduł GSM SIM800 i nie będziesz musiał jeździć na miejsce, by pomiary odczytać :)

    0
  • #8 18 Gru 2016 23:19
    PitersonX
    Poziom 12  

    Fajne rozwiązanie, są gotowe moduły! Dawno, dawno temu robiłem zdalne kontrole nad systemami pomiarowymi za pośrednictwem GSM, ale wtedy używałem klockowatego telefonu Siemens C35 i komunikowałem się SMSami :)

    0
  • #9 18 Gru 2016 23:43
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Na Aliexpress.com szukaj SIM800L za nieco ponad 3$ z darmową dostawą do Polski.

    0
  • #10 18 Gru 2016 23:54
    PitersonX
    Poziom 12  

    Są dostępne.
    Zejdę troszkę z tematu: nie kupowałem jeszcze na Aliexpress, co muszę wiedzieć zanim założę konto? Bo czuję, że totalnie zmienię koncepcję układu pomiarowego i będę musiał zrobić zakupy u Alego.

    0
  • #12 19 Gru 2016 00:04
    Karaczan
    Poziom 39  

    Właściwie nic. Aliexpress jest wbrew pozorom dużo bezpieczniejsze niż Allegro.
    Jedynie licz się z tym że paczki potrafią dochodzić 2 miesiące nawet, lub w ogóle nie dojść.
    Jest to fenomen, 90% paczek ginie już w Polsce... :(
    Jeśli paczka nie dojdzie, Aliexpress zwraca pieniądze.

    0
  • #13 19 Gru 2016 00:23
    PitersonX
    Poziom 12  

    A można płacić z Paysafecard?

    0
  • #14 19 Gru 2016 08:37
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie wiem, ale masz dostępne przelewy bankowe na konto w polskim banku, więc nie ma problemu opłat przy przelewach międzynarodowych.
    Ja płacę kartą kredytową, choć przelew kiedyś wykonałem dla testów.

    0
  • #15 19 Gru 2016 17:27
    czasnagli
    Poziom 16  

    I jak będziesz kupował moduł gsm na aliexpress to zwróć uwagę, czy moduł posiada wyprowadzony pin PWRKEY. Jeżeli moduł nie będzie posiadał wyprowadzonego pinu PWRKEY to włączanie/wyłączanie modułu skomplikuje cały układ, a przy Twoim projekcie oszczędność energii to podstawa.

    1
  • #16 19 Gru 2016 21:04
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dobrze, że na to zwróciłeś uwagę, + 1 ode mnie.

    Przy okazji jeszcze inny aspekt - moduł ten warto zasilać z napięcia wyższego niż 3,6V, o czym producent napisał w dokumentacji oraz w szczycie (peak) może pobierać nawet 2A. Trzeba na to przygotować odpowiednie źródło zasilania, które można by sterować z mikrokontrolera (on/off), wtedy PWRKEY nie jest niezbędny.

    0
  Szukaj w 5mln produktów