Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbieralna pralka Slim do 2000?

Tomkyw 19 Dec 2016 11:52 3045 17
    Tomkyw
    Level 7  
    Chciałbym kupić rozbieralną pralkę Slim. Do tej pory eksploatuję już 10rok Siemensa Siwamata XSP 1241. Padły amortyzatory - wymiana kosztuje 350 pln, więc zastanawiam się nad zakupem nowej. Zależy mi, aby nowa pralka była rozbieralna, aby nie okazało się, że przy byle awarii trzeba było wymieniać pół pralki. Proszę o konkretne typy pralek. Cena do 2000.
    Dziękuję, pozdrawiam.

Moderated By Mirek Z.:

Proszę pamiętać o oddzielaniu zdań spacją (po kropkach) i używaniu przecinków. Poprawiłem.

• Helpful post
    hessto
    Level 16  
    Głębokość 40-45cm cena do 1700 wystarczy ci to Samsung WW60K42138W.
    Tomkyw
    Level 7  
    hessto wrote:
    Głębokość 40-45cm cena do 1700 wystarczy ci to
    Samsung WW60K42138W Dokładanie pierze pranie polecam.
    Samsung WW60J4263LW
    Samsung WF60F4ECW2W

Electrolux EWS1076CI
    Electrolux EWS1276CI
    Electrolux EWS1266CI

Siemens WS12T46EPL
    Bosch WLT24460PL

A w Boschu powiedzieli, że tylko WLG jest w pełni rozbieralna. Co Ty na to?
    tod.1977
    Level 23  
    Witam
    Mógłby kolega wrzucić zdjęcie tych amortyzatorów? Nie wiem czy są produkowane w technologi kosmicznej, ale cena jest z kosmosu. Może warto by poszukać zamienników i nie znaczy to od razu, że rozlecą się po miesiącu eksploatacji bo jeśli nawet posłużą krócej, to i tak starczą na parę lat. Jeśli pralkę trapi tylko problem amortyzatorów, to czy nie warto ja naprawić a nie od razu szukać nowej pralki? Ta służyła wiernie przez tyle lat a ta kupiona obecnie rozleci się tuż po gwarancji lub 2 dni później. Pozdrawiam.
    Tomkyw
    Level 7  
    Niestety fotki nie posiadam. Fachowiec stwierdził. że nie ma ich od jakichś 3 miesięcy i są to amortyzatory rozwiercane. Powiedział też, że można prać.
    hessto
    Level 16  
    A ja polecam tego samsung eco bubbl model 6kg i mniej proszek 35-40ml, Ale co następnie 10lat każda nowa pralka i nowa technologii...
    r103
    Level 34  
    hessto wrote:
    Ah no dobre Bosch WLG24261PL stary do dzis programy to sama nic nie ma nowa technologi bieda janusz bosch. xD
    A ja polecam tego samsung eco bubbl model 6kg i mniej proszek 35-40ml, Ale co następnie 10lat każda nowa pralka i nowa technologii...

Maszyna Trurla do pisania postów znowu działa?
    tod.1977
    Level 23  
    Rozwiercić trzeba tylko trzpień amortyzatora przy mocowaniu do zbiornika a potem amortyzator zamienny zamontować używając śruby o odpowiedniej grubości i nakrętki z teflonowym kołnierzem. Robota wykonalna w domowych warunkach a zamiennik amortyzatora dopasować pod względem długości i średnicy otworu. Komplet takich zamienników kolega dostanie za góra 50zł.
    tod.1977
    Level 23  
    Jeżeli kolega będzie prał w tej pralce bez wymiany amortyzatorów, to jeśli pralka jeszcze nie skacze po całej łazience lub pomieszczeniu gdzie stoi w trakcie wirowania, to na pewno zacznie a to może spowodować uszkodzenie przeciwwagi, mogą naciągnąć się sprężyny na których zawieszony jest zbiornik, jak również może dojść do zerwania wiązki elektrycznej a co za tym idzie poważnej awarii pralki.
    Tomkyw
    Level 7  
    tod.1977 wrote:
    Rozwwiercic trzeba tylko trzpien amortyzatora przy mocowaniu do zbiornika a potem amortyzator zamienny zamontowac uzywajac sruby o odpowiedniej grubosci i nakretki z teflonowym kolnierzem. Robota wykonalna w domowych warunkach a zamiennik amortyzatora dopasowac pod wzgledem dlugosci i srednicy otworu. Komplet takich zamiennikow kolega dostanie za gora 50zl.

Numer z tabliczki znamionowej WXSP1241PL/10 FD 8511 800304 i numer, który jest na dole 485110335238003044.
    Czy możesz mi podać linka do odpowiednich amortyzatorów oraz sposobu wymiany?
    tod.1977
    Level 23  
    Witam
    Jestem nowicjuszem na elektrodzie a naprawa pralek nie jest moim zawodem, ale mogę Ci opisać sposób wymiany a symbole w odniesieniu do amortyzatorów nie mają większego sensu bo skupiamy się na zamiennikach. Ja wpierw wymontowuję amortyzator z pralki a potem robię pomiary długości korpusu amortyzatora, a następnie wysuwam do oporu jego ramię i mierzę całość, a potem klawiatura komputera w ruch i szukam zamiennika. Ważna jest tez średnica otworu w uchu montażowym amortyzatora. Większość sklepów internetowych z częściami AGD podaje wymiary amortyzatorów, które ma w ofercie. Możesz tez udać się do takiego sklepu w Twoim mieście i zabierasz stary amortyzator jako wzorzec dla zamiennika. Duży wybór części ma firma Robot-Serwis z siedzibą we Wrocławiu lub Zielonej Górze. Wymianę amortyzatorów w Twojej pralce trzeba zacząć od zdjęcia ścianki frontowej (tej z drzwiczkami) a potem trzeba wybić plastikowe trzpienie z dolnych mocowań amortyzatorów. Następnie kładziemy pralkę na "plecy" i należy rozwiercić aluminiowy trzpień przy mocowaniu ucha górnego amortyzatora. Po wyjęciu amortyzatorów robimy pomiary itd. w sumie o tym już pisałem. Raczej będzie potrzebna wiertarka o niewielkich gabarytach. Pozdrawiam.
    tod.1977
    Level 23  
    Witam
    A może by kolega sam wykazał trochę inwencji i trochę pogrzebał na forum i poszukał wzmianki na temat wymiany amortyzatorów. Gdzieś na forum czytałem, że ktoś nawet wyjął zbiornik by rozwiercić to mocowanie amortyzatorów i mimo że to kupa pracy, to lepiej trochę się przyłożyć niż zapłacić serwisowi Simensa za tą usługę 350zl. Pozdrawiam
    Tomkyw
    Level 7  
    Sposób wymiany wyszukam ale z typem amortyzatora wolałbym się nie pomylić, a rozkręcać, mierzyć potem składać i znów rozkładać raczej bym nie chciał. Może ktoś poda link do tych amortyzatorów.
    tod.1977
    Level 23  
    Oryginałów kolega raczej nie kupi, bo skoro amortyzatory były nitowane, to producent nie przewidział ich wymiany bo jak przypuszczam do wymiany był cały zbiornik z tymi amortyzatorami. Na miejscu kolegi bym poszukał tego tematu i zapytał tego kolegę gdzie kupił zamienniki, jeżeli będzie jeszcze pamiętał. Wystarczy wpisać "wymiana amortyzatorów Siemens. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
    Tomkyw
    Level 7  
    tod.1977 wrote:
    Orginalow kolega raczej nie kupi bo skoro amortyzatory byly nitowane to producent nie przewidzial ich wymiany bo jak przypuszczam do wymiany byl caly zbiornik z tymi amortyzatorami.Na miejscu kolegi bym poszukal tego tematu i zapytal tego kolege gdzie kupil zamienniki jezeli bedzie jeszcze pamietal.Wystarczy wpisac Wymiana amortyzatorow Siemens.Pozdrawiam i Wesolych Swiat.

Sądzi kolega, że wszystkie Siemensy miały te same amortyzatory?
    tod.1977
    Level 23  
    Nie mam pojęcia, ale mimo ze Simens chciał być cwany i naciągać użytkownika na kosztowną naprawę, to wiadomo, że Polak potrafi. Wystarczy trochę ruszyć głowa, zakasać rękawy i naprawić pralkę. Tam jest ciasno i Ci którzy to robili, zalecali kątową przystawkę do wiertarki, ale w temacie który czytałem, facet wyjął zbiornik i wtedy zrobił to standardową wiertarką. Zwykła miarka wystarczy by pomierzyć amortyzator i suwmiarka do wymierzenia otworu w uchu amortyzatora i cala filozofia.
    Tomkyw
    Level 7  
    Podejrzałem jakie mam amortyzatory w pralce, prawdopodobnie to coś takiego(amortyzatory cierne bosch)
    https://www.google.pl/search?ie=UTF-8&client=tablet-android-samsung&source=android-browser&q=amortyzator+cierny+bosch&gfe_rd=cr&ei=UI6GWeeROuuv8we2hYHYBA#gfe_rd=cr&imgrc=oo71TLK9iy5vUM:

http://allegro.pl/siemens-bosch-amortyzator-cierny-i6887880165.html
    Podobno można wymienić sam wkład bez rozwiercania nitów?
    Czy tak można zrobić i czy to ma sens?
    Powiedział że w tej pralce bęben jest z 2 części a amortyzator niejako je spaja i łatwo go uszkodzić?

Naprawiać w ten sposób?

Myślę też o zakupie takiej pralki LG SteamSpa F2J6WY1W czy warto?
    rumcajsb
    Level 11  
    Kolega tomkyw podał kilka pralek "rozbieralnych". Umieszczona w tym zestawieniu pralka elektrolux ews1276cl jest nierozbieralna - bęben trzeba kleić. Przynajmniej moja tak ma seria 914339603/00. Trochę to problematyczne, ale jest do zrobienia. Rozbieralna pralka Slim do 2000? Rozbieralna pralka Slim do 2000? Rozbieralna pralka Slim do 2000?