logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon bezprzewodowy nie działa z klawiszami - co może być przyczyną?

mamwi 20 Gru 2016 15:35 1392 7
REKLAMA
  • #1 16139155
    mamwi
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam. Proszę o pomoc znawców tematu nagłośnienia. Mam takie klawisze (Korg to to nie jest, wiem :not: )
    Ale chodzi mi o podłączenie mikrofonu. Oryginalny mikrofon to zwykła cewka i wtyk jack - działa prawidłowo. Chciałem kupić mikrofon bezprzewodowy, żeby córka mogła śpiewać i kupiłem coś takiego
    I pojawił się problem, bo mikrofon nie działa. Słychać trzask przy przełączaniu selektora na mikrofonie, ale głosu nie ma. Myślałem że mikrofon jest uszkodzony, więc poszedłem - proszę się nie śmiać - do kościoła. Znajomy ksiądz podłączył mikrofon do nagłośnienia i mikrofon zadziałał. Wszystko działa, stwierdził nawet że bardzo ładnie przenosi głos.
    I tu jest pytanie - dlaczego nie działa na klawiszach?
  • REKLAMA
  • #2 16140213
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    mamwi napisał:
    kupiłem coś takiego

Dziadostwo do potęgi n-tej...

Dodano po 39 [sekundy]:

mamwi napisał:
    ksiądz podłączył mikrofon do nagłośnienia i stwierdził nawet że bardzo ładnie przenosi głos.

Bez komentarza...

Dodano po 2 [minuty]:

mamwi napisał:
    dlaczego nie działa na klawiszach?

Zamieść zdjęcie tylnego panelu. Czy w klawiszu jest regulacja czułości (gain) wejścia mikrofonowego? Druga sprawa, jaka jest koncepcja? Nie masz nagłośnienia i chcesz żeby głos był słyszalny w głośnikach klawisza?
  • REKLAMA
  • #3 16142238
    mamwi
    Poziom 13  
    Wiem, że d___y nie urywa, ale dziecku nie kupię zestawu za 1000 PLN-ów, żeby całkiem przypadkiem 100 razy upadł jej na podłogę :lol: . Klawisze nie mają żadnej regulacji siły mikrofonu. Podłączasz go i można piłować paszczę :ok: A plan był dokładnie taki, żeby mikrofon było słychać na klawiszach, bo nie mam nagłośnienia.
    Dzisiaj miałem do testów taki głośnik - mini piecyk - okazało się, że odbiornik radiowy był nienastrojony na mikrofon (odbierało radio maryja 8-O ). Po korekcie działa prawidłowo, ale sygnał wychodzący z odbiornika radiowego (również i z kabla) jest za słaby do klawiszy. Na głośniku działa dobrze, na klawiszach ledwo ledwo słychać. Chyba bez przedwzmacniacza albo miksera się nie obędzie.
  • REKLAMA
  • #4 16142651
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Musi być koniecznie bezprzewodowy, zwłaszcza do śpiewania w domu?
  • #5 16143591
    alojzy7719
    Poziom 36  
    mamwi napisał:
    okazało się, że odbiornik radiowy był nienastrojony na mikrofon.

Na plebanii działał bez zarzutu i pięknie przenosił głos...
  • #6 16149375
    mamwi
    Poziom 13  
    Tylko że tam był podłączony na kablu do pełnowymiarowego zestawu nagłaśniającego.

Bezprzewodowy jest lepszy, bo nie da się zaplątać w przewody i wszystkiego połamać. Wiem co mówię.
    Nawet po nastrojeniu odbiornika mikrofon nie działał na klawiszach. Na kablu zresztą też. Nie wiem dlaczego
    Niestety nie dało się tego ogarnąć na skróty, więc kupiłem mały mikser (też lipę za paręnaście zł) i działa. Podłączyłem do starego jamnika z wejściem AUX - normalnie studio się zrobiło. 5 minut z lutownicą i podłączone CD daje podkład. Dzieci w siódmym niebie. Jak babci zaśpiewały, to się popłakała.
  • REKLAMA
  • #7 16149500
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Najważniejsze, że działa i wszyscy są zadowoleni.

Dodano po 1 [minuty]:

mamwi napisał:
    normalnie studio się zrobiło.

A głupcy (w tym piszący te słowa) wydają fortuny na sprzęt... :)
  • #8 16286531
    mamwi
    Poziom 13  
    Hi hi, bez przesady. To zabawka a nie profesjonalny zestaw (chyba na razie :D )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem bezprzewodowym, który nie działa z klawiszami, mimo że działał poprawnie w systemie nagłośnienia. Klawisze nie mają regulacji czułości mikrofonu, co może być przyczyną problemu. Po podłączeniu do mini głośnika, mikrofon działał, ale sygnał był zbyt słaby dla klawiszy. Użytkownik zasugerował, że może być potrzebny przedwzmacniacz lub mikser, co potwierdził po zakupie miksera, który umożliwił prawidłowe działanie mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA