Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HTML - jak odnaleźć plik z którego wywodzi się kod źródłowy.

dawox99 21 Gru 2016 17:45 1560 11
  • #1 21 Gru 2016 17:45
    dawox99
    Poziom 13  

    (Piszę tutaj ponieważ nie mogłem znaleźć innego działu a zgaduje że na tym forum znajdą się i specjaliści od HTML'a)

    Witam. Dostałem zadanie podmienienia loga na pewnym forum internetowym (od tego był webmaster lecz niestety jest nieosiągalny). Za pomocą inspektora udało mi się odnaleźć kod i nawet sprawdzić efekt tylko jest jeden problem - nie jestem w stanie powiedzieć który plik jest odpowiedzialny za ten kod. Forum zawiera setki ( o ile nie tysiące) plików, których nie jestem w stanie na raz sprawdzić i tutaj sedno pytania - czy da się sprawdzić (za pomocą inspektora czy nawet w FTP) z którego pliku wywodzi się dany fragment kodu? Wiem że w samej przeglądarce nie da się zmienić na stałe niestety kodu...

    0 11
  • #2 21 Gru 2016 17:57
    siewcu
    Poziom 33  

    Takie rzeczy najszybciej się zmienia w panelu administracyjnym, bo najczęściej tam jest taka możliwość. Jak nie - nazwę pliku wyciągnąć z kodu(co nie będzie trudne), znaleźć dany plik na ftp i podmienić.

    0
  • #3 21 Gru 2016 18:30
    dawox99
    Poziom 13  

    No dobrze, z tym że w panelu nie widzę owej możliwości, a sam kod mówi coś o indexie, przeszukałem każdy index (html i php) i w żadnym nie ma nawet 1/100 tego kodu który widnieje w inspektorze. Jakieś pomysły?

    0
  • #4 21 Gru 2016 19:45
    siewcu
    Poziom 33  

    Ja mam w Operze w menu z prawokliku na elemencie taką pozycję jak Zbadaj element - po kliknięciu tego pokazuje kod strony z podświetlonym fragmentem, gdzie znajduje się wybrany element. Po tym bardzo łatwo podmienić odpowiedni na serwerze...

    0
  • #5 21 Gru 2016 20:21
    dawox99
    Poziom 13  

    No owszem, podświetla mi element ale co z tego skoro forum było robione na podstawie szablonu w dodatku przez webmastera. Nie dostałem żadnych instrukcji który plik jest do czego, w FTP są pliki MyBB oraz samego forum i jego pluginy. To że podświetla mi element nic mi nie daje bo kod który muszę podmienić znam, ale nie znam pliku w którym ten kod się znajduje a z poziomu przeglądarki nie da się modyfikować strony na stałe.

    0
  • #6 21 Gru 2016 20:59
    siewcu
    Poziom 33  

    To logo jest kawałkiem kodu czy plikiem graficznym? Do tej pory nie spotkałem się z logiem generowanym przez jakikolwiek kod, wszystkie były plikami graficznymi - więc wystarczy taki plik podmienić. Ciężko powiedzieć niestety który to dokładnie plik nie widząc kodu, a mam wrażenie, że nie miałeś z tym nigdy do czynienia. Kliknij prawym na logu, wybierz kopiuj adres obrazu, wklej sobie gdzieś, tam znajdziesz lokalizację pliku z logiem i po prostu ten plik podmień, skoro dostęp do ftp masz.

    0
  • #7 21 Gru 2016 23:27
    dawox99
    Poziom 13  

    Do czynienia z HTML'em miałem ale nie z CSS'em i PHP. Jest to niby plik z jakiegoś hostingu zewnętrznego, który na dodatek nie działa, więc mam go podmienić na działający link. W sumie wygląda to tak jakby to któryś z index.php dynamicznie generował kod strony, gdyż jest to na 99% index.html ale żaden z nich nie zawiera tego kodu który tu widnieje... Wnioskuje głównie po tym że jest to index po tym że na początku i na końcu kodu widnieją komentarze: start: Index i End: Index

    0
  • #8 22 Gru 2016 00:44
    marcinj12
    Poziom 40  

    Ustal nazwę tego pliku graficznego jeśli obraz jest wstawiony jako znacznik img, to pewnie ma ją w źródle src.
    Zrób sobie kopię lokalną wszystkich plików z hostingu i poszukaj we wszystkich plikach nazwy obrazka jakimś rozszerzonym edytorem zdolnym przeszukiwać pliki, np. Notepad++.

    0
  • #9 22 Gru 2016 02:39
    siewcu
    Poziom 33  

    Masz tu jak w Operze znaleźć nazwę pliku z logiem i jego lokalizację na przykładzie tego forum(prawoklik na logo i Zbadaj element):

    HTML - jak odnaleźć plik z którego wywodzi się kod źródłowy.

    Prościej się nie da wytłumaczyć, zmiana w kodzie to ciut trudniejsza sprawa ale też do ogarnięcia - najprawdopodobniej jest w pliku odpowiadającym za nagłówek, i wątpię, że jest to na zewnętrznym hostingu, bo takie rozwiązanie nie ma absolutnie żadnego sensu... Ew wklej adres forum to spróbuję Cię pokierować gdzie tego szukać na FTP.

    1
  • #10 22 Gru 2016 10:16
    dawox99
    Poziom 13  

    forum-agencyts3.pl - forum jest aktualnie zamknięte, ale na samej górze stroy, na środku, znajduje się napis .:: AgencyTS3.PL Profesjonalny Serwer TeamSpeak 3 ::. < --- W tym miejscu powinien być obrazek loga jednak link do niego który znajduje się w kodzie jest nie działający.

    0
  • #11 22 Gru 2016 10:49
    siewcu
    Poziom 33  

    Plik z logiem jest tu:

    HTML - jak odnaleźć plik z którego wywodzi się kod źródłowy.

    Więc i tak powinieneś go umieścić na tym samym serwerze co forum z zachowaniem odpowiedniej hierarchii katalogów, żeby przyszłościowo nie było problemów. Szukaj w katalogu głównym forum katalogu inc i w nim plik global.php - wejdź przez edytor, który ponumeruje linie i szukaj 436. Tam jest logo.

    0
  • #12 22 Gru 2016 23:25
    dawox99
    Poziom 13  

    No dobrze, mam coś takiego:

    Code:
    if(!preg_match("#^(\.\.?(/|$)|([a-z0-9]+)://)#i", $theme['logo']) && substr($theme['logo'], 0, 1) != '/')
    
    {
       $theme['logo'] = $mybb->get_asset_url($theme['logo']);
    }


    Nie bardzo wiem co mam tutaj zrobić...
    Jak zmienić tutaj url do logo? Albo chociaż ścieżke ustawić do pliku z logo?

    0