Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus MK1 - Wymiana akumulatora jaki wybrać ?

atomic99 22 Dec 2016 11:18 13848 42
Wago
    atomic99
    Level 34  
    Witam

Niestety nadeszły mrozy i mój oryginalny akumulator po 15 latach odmówił posłuszeństwa :(

Poszukuję jakiś dobry i nie w kosmicznej cenie, niestety jak to bywa co sklep to inna opinia każdy chwali swoje :crazyeyes:

Oto lista tych które polecali mi w kilku sklepach:

TOPLA TOP +30 85Ah 800A - 2lata gwarancji
    TAB Magic +30% 85Ah 800A - 2lata gwarancji

YETI 85Ah 800A - 3lata gwarancji
    AutoPart Galaxy Silver 85Ah 850A - 2lata gwarancji

BOSCH Silver S5 010 85Ah 800A - 2lata gwarancji
    VARTA Silver F18 85Ah 800A - 2lata gwarancji

W sklepach dość mocno polecali mi te akumulatory TOPLA i TAB, te YETI są dość krótko w sprzedaży więc za specjalnie nie wiedzą jak z niezawodnością ale mają 3 lata gwarancji.
    Za to VARTA i BOSCH dość mocno chwalone na różnych forach w sklepach nie specjalnie :|

Z tego co się orientowałem to TOPLA i TAB to jeden producent, tak samo jak AUTOPART i YETI (tego na 100% pewny nie jestem, proszę o potwierdzenie) oraz VARTA i BOSCH.

Wszystkie w/w akumulatory są w cenie między 350-400zł więc akceptowalna dla mnie w tej chwili.

Bardzo proszę o opinie na temat w/w baterii, dziękuję.

Obecny akumulator to: [FORD Silver Calcium 80Ah 700A, Prawy + , 315x175x175]
    Ford Focus MK1 1.8TDDi 90KM 2001r.
  • Wago
    mariuszp19
    Level 34  
    Polecam TOPLA, miałem i sobie chwaliłem. Gdzieś w necie publikowane były testy i TOPLA wypadała porównywalnie z Centrą Futura.
    osiniak75
    Level 34  
    Ja tam omijam wszelkie produkty z "TOP", Magic" itp. Akumulator ma być sprawdzonej firmy, która ma doświadczenie w ich produkcji. Wychodzę rano i wiem że samochód zapali.
    mariuszp19
    Level 34  
    Oczywiście masz takie prawo. Nie oznacza to jednak, że te akumulatory tzw. "sprawdzonej firmy" są lepsze od tych, których nie znasz, a które są produkowane przez firmy z tradycjami i z bogatym bagażem doświadczenia w ich produkcji.
    osiniak75
    Level 34  
    Nigdzie nie twierdzę że są gorsze tylko że nie kupuje takich których nie znam. Mając do wyboru akumulator VARTA i Topla w podobnej cenie biorę VARTE.
    andrzej20001
    Level 43  
    Bierz najtanszy i tak po gwarancji padnie
    Frost160
    Level 14  
    andrzej miałem centre future w starym dieslu zabił ją po 6-7? latach rozrusznik z popsutymi tulejkami(teraz po dopładowaniu nadal zapala bez problemu benzynowe silniki). Także jeśli chce się długo jezdzić to warto czasem dołożyć.
    Eidems
    Level 29  
    Też teraz będę kupował akumulator, i z tego co się dowiedziałem to molla już nie będą mieli w Polsce w dytrybucji. Za to na rynek wkroczył duracell, (produkowany w austrii podobno bardzo dobra jakość 3 lata gwarancji, ciekawe ile w tym prawdy), ogólnie sprzedawca polecał vartę i jego tańsze rebrandy. Moim zdaniem warto przypatrzeć się tuborgom (3 lata gwarancji, produkcja w polsce przez autopart), dodatkowy atut to bodajże korki odkręcane pod naklejką i normalna cena. Sprzedawca w sklepie zapewniał że duracell jest lepiej wykonany i wart swojej ceny niż varta/ruborg. Mimo to jestem za tuborgiem: niższa cena, korki, i dobre wykonanie (marketowy rebrand wyprodukowany przez autopart, padł po prawie 6 latach, teraz tuborg kręci już drugi rok i nie ma problemów - auto rodziców).
  • Wago
    andrzej20001
    Level 43  
    No korki to jest faktycznie argument za przy tym całym szajsie na rynku.
    MobilTruck
    Level 31  
    Eidems wrote:
    Sprzedawca w sklepie zapewniał że duracell jest lepiej wykonany i wart swojej ceny

Sprzedawca w sklepie często nie ma pojęcia jak taki akumulator jest zbudowany i jaka jest jego zasada działania,ale jego zadaniem jest wcisnąć klientowi coś na czym najwięcej zarobią.
    Eidems
    Level 29  
    pitool wrote:
    Eidems wrote:
    Sprzedawca w sklepie zapewniał że duracell jest lepiej wykonany i wart swojej ceny

Sprzedawca w sklepie często nie ma pojęcia jak taki akumulator jest zbudowany i jaka jest jego zasada działania,ale jego zadaniem jest wcisnąć klientowi coś na czym najwięcej zarobią.

Jest to sklep tylko z akumulatorami i prostownikami. Sprzedają już wiele lat, mają stronę www, i sprawdzają instalację auta i stary akumulator przed montażem nowego (nowy akumulator przed zabraniem z półki również testują). Sprzedający zna się na rzeczy i nie mam co do tego wątpliwości, nie jest to jakieś "tesco". Co do akumulatorów, zaproponowano mi vmaxa- rebrand varty, cena 200zł, gdy dopytywałem się o tańsze (mają cartechy), to tego nie poleca, chyba że faktycznie ma być tanio. Gdy zapytałem o coś droższego i lepszego, to zaproponowano mi aku marki duracell starter ewentualnie tuborg gold (mają na nie najmniej reklamacji, co prawda duracell jest dość świeży na rynku). Podsumowując, najlepiej kupić akumulator który ma korki (tak wyczytałem) i 3 lata gwarancji, niestety takie akumulatory są marki krzak, lub właśnie tuborg (i inne pochodne auto partu np. bottari, od razu mówię, że po rozmowie z pracownikiem z auto partu, wszystkie marketówki są gorszej jakości, ale za niższą cenę na prawdę nie znajdziemy nic równie lepszego). Centra/bosch ma wiele negatywnych opinii, varta i jego rebrandy wnioskuję po opiniach jak się trafi. Topla raczej jest ok, moll byłby najlepszy ale już go nie ma praktycznie na naszym rynku. Trzeba mieć na uwadze to, że nawet najlepszy akumulator może iść na reklamacje - jakaś wada fabryczna. Akumulator musi być też świeży, i to jest chyba najważniejsze (u mnie w sklepie stacjonarnym wszystkie akumulatory po pewnym czasie są sprzedawane firmom z rabatem, a reszta jest doładowywana codziennie prostownikiem, na pokaz dla klientów).
    marek1977
    Level 33  
    Kup se Harta z gwarancją na 2 lata. Produkcja Bosch. Za dwa lata jak padnie to różnica w cenie pozwoli na zakup nowego bez straty.
    vodiczka
    Level 43  
    atomic99 wrote:
    Niestety nadeszły mrozy i mój oryginalny akumulator po 15 latach odmówił posłuszeństwa
    Serio tyle lat wytrzymał? Toś w czepku urodzony, jeżeli nowy wytrzyma tylko 3 lata to i tak średnio wyjdziesz na 9 :)

Obecnie, każdy akumulator który wytrzyma powyżej 6 lat przynosi właścicielowi ekstra zysk.
    6 lat to przyzwoity wiek dla obecnych akumulatorów i tak trzeba zakładać ich roczną amortyzację - cena dzielona przez 6.
    atomic99
    Level 34  
    Samochód z 2001r., kupiłem w 2008r. i oryginalny akumulator Forda w nim był zamontowany i jest dalej.

W samochodzie rodziców [Ford Mondeo MK3 2001r.] przy zakupie auta niestety już nie było oryginalnego akumulatora, wymieniony na Centre w 2009r. i dalej bez problemu działa.
    Ale słyszałem że teraz Centra to strasznie awaryjne akumulatory robi więc nie chcę ryzykować.

Zastanawiam się czy jak bym teraz kupił oryginalny akumulator [FORD Silver Calcium 80Ah 700A], czy też tyle wytrzyma :)

Tak w ogóle to orientuje się ktoś, kto produkuje akumulatory dla Forda ??? Bo raczej Ford to tylko okleja a nie jest producentem.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    atomic99 wrote:
    FORD Silver Calcium 80Ah 700A

Pamiętaj ,że to jest akumulator wapniowy.
    cezars65
    Level 24  
    Najlepiej by było jak w sklepie gdzie jest dużo różnych marek akumulatorów ....mieli wagę. Wziął bym wtedy z grupy akumulatorów np. 74 Ah ten który najwięcej waży....taka moja logika. Inna sprawa że np. Bosch , czy np. Varta produkowana na rynek Niemiecki to całkiem inna jakość niż te same na rynek europy wschodniej. Kiedyś bodajże w AUTO -ŚWIAT przedstawili test akumulatorów i wtedy zwycięzcą testu był akumulator Ukraińskiej produkcji , nie pamiętam marki , ale zaznaczyli że był on w swojej klasie najcięższy.
    kkknc
    Level 43  
    Co kolwiek i tak padnie. Lepsze trochę dłużej. Poszukaj też kogoś kto sprzedaje firmowe na pierwszy montaż. Ostatnio kupiłem Duracella na próbę był tani bo diler nowy się otworzył i dwa ori od Renault. A Topla to mi przez lata kiedyś służyła. Bosch S5 po trzech latach mi siada. Ale mu się nie dziwię, 3 rzazy wyjechały do 0 przez światła do tego ogrzewanie postojowe i parę rzeczy ciągnących prąd na postoju robią swoje. Do tego krótkie trasy po mieście, więc po prostu cykle robią swoje.
    arekb81
    Level 28  
    Jeśli samochód ma być używany 5 i więcej lat, może warto kupić "oryginał" w serwisie?

Miałem Peugeota 307 1.6HDi i oryginalny akumulator padł po 8 latach. Wcześniej miałem Mazdę 323 2.0 DiTD. Tu akumulator miał 10 lat i przy mrozach -22 stopnie zapalał bez problemów! Teraz mam 7 letni samochód i również oryginalny akumulator. I jeszcze jedna Mazda z silnikiem 1.6 benzyna - tu oryginalny akumulator wytrzymał "tylko" 12 lat, a wstawiona zwykła Centra 4 lata.
    DarekPhilips
    Level 18  
    A ja powiem tak - chcesz porządny akumulator to poszukaj czegoś z produktów Hoppecke , albo Banner Baterien , jedne i drugie montowane na pierwszy montaż w maszynach budowlanych i wózkach widłowych , sam posiadam Hoppecke żelówkę 12V 50Ah przy prądzie rozruchowym 980 A . i służy bezproblemowo od 2008 r . Zaporowa jest jedynie cena około 1200 zł za niego dałem , ale powiem że mrozy po - 35 oC i mój diesel palił bez problemu . Jak chcesz mieć pewność że rano po weekendzie wstaniesz i odpalisz samochód , to niestety trzeba zainwestować , chyba że kupujesz jakiegoś super star , czy tople za 150 zł i po 2 latach kolejny , też tak można .... A propos w Escorcie 1,8 zetec miałem też oryginalnego Forda ( Motorcraft Silver CA ) i wytrzymał z 12~13 lat , tak więc też porządne były (są ) te akumulatory , fakt tamten z Essiego był Made in Germany ;)
    vodiczka
    Level 43  
    atomic99 wrote:
    Ale słyszałem że teraz Centra to strasznie awaryjne akumulatory robi więc nie chcę ryzykować.
    Słyszałem tak kupując Centrę Futurę wiosną 2010 r i słyszałem tak kupując identyczną w listopadzie tego roku :)
    Stara jeszcze nie stwarzała problemów choć zostało jej nieco mniej niż 50% pojemności znamionowej.
    andrzej20001
    Level 43  
    Zawsze można Optimę Red Top zapodać.
    marcin_wr
    Level 21  
    andrzej20001 wrote:
    Zawsze można Optimę Red Top zapodać.

U mnie dziesiąty rok hula.Przechodzi z auta na auto.Nie do zajechania.Na inne nawet nie spojrzę jak przyjdzie do wymiany.
    kkknc
    Level 43  
    O Optimie mam najgorsze zdanie z możliwych. Wymieniłem 3 w 13 miesięcy. Za każdym razem oberwana cela i nie uznana gwarancja. Kupiłem zwykły i bez problemu wytrzymał 4 lata. Więc wyleczyłem się do końca życia z tych akumulatorów.
    Eidems
    Level 29  
    marek1977 wrote:
    Kup se Harta z gwarancją na 2 lata. Produkcja Bosch. Za dwa lata jak padnie to różnica w cenie pozwoli na zakup nowego bez straty.

Wolę kupić rebrand autopartu z marketu z 3 letnią gwarancją.
    inforobert
    Level 11  
    Ja ci mogę polecić
    Yuasa YBX 5110 12V 85Ah 800A
    Yuasa YBX 3110 12V 80Ah 720A

Yuasa szła (nie wiem jak teraz) na pierwszy montaż w Renówkach, jak padł u mnie oryginalny kupiłem identyczny z logo Yuasa.
    Japońska marka mało rozreklamowana w Polsce, ale jest dostępna w każdym większym sklepie.

W podobnej cenie jest YUASA YBX 3019 12V 95Ah 850A P+, ale jest trochę większy Długość [mm]: 353 Szerokość [mm]: 175 Wysokość [mm]: 190, jak wejdzie to bym brał ten ostatni.
    kkknc
    Level 43  
    Yausa robiła dobre i świetne akumulatory do UPS, łodzi skuterów. Jak weszła do samochodów to zaczęły się reklamację, sporo reklamacji. Najmniej teraz reklamacji jest na Fiamm i Tuborg.
    Eidems
    Level 29  
    kkknc wrote:
    USA robiła dobre i świetne akumulatory do UPS, łodzi skuterów. Jak weszła do samochodów to zaczęły się reklamację, sporo reklamacji. Najmniej teraz reklamacji jest na Fiamm i Tuborg.

Druga osoba które potwierdza, że na tuborga jest mało reklamacji;)
    atomic99
    Level 34  
    Spoko, tylko nie mam tej marki w żadnym sklepie w mieście :(
    Eidems
    Level 29  
    To jakaś pochodna autopartu (sprawdziłem pod naklejkami są korki w tuborgu). Aku wyprodukowany przez autopart najtańszy kupiony w nomi (markecie budowlanym) wytrzymał 6 lat (black storm czy dekker), teraz tuborg bez problemu działa drugi rok w aucie rodziców. Dlatego szczerze mogę polecić. Tuborga możesz kupić na stronie prostowniki-akumulatory (brak reklamy - tylko pomoc - dodatkowo teraz jest promocja rabat 15zł).