Zastanawiałem się czy pokazywać mój skromniutki, świąteczny projekt, zdopingowało mnie ogłoszenie konkursu. Będzie to zatem kolejna konkursowa gwiazdka świąteczna. Jednak moja jest mała. W sam raz aby ją powiesić na choince lub w oknie. Do jej wykonania potrzeba jedynie kawałek laminatu miedziowanego (który po wytrawieniu należy wyciąć na kształt gwiazdki), mały mikrokontroler ATtiny13A, kilka rezystorów smd oraz dwanaście diod led 5mm. Diody LED są sterowane niezależnie, multipleksowo metodą charlieplexingu z użyciem tylko 4 wyprowadzeń. W skrócie działa to tak, że w danym ułamku sekundy jedno z wyprowadzeń mikrokontrolera jest podciągane do plusa zasilania, drugie do minusa; podczas gdy pozostałe "wiszą" w stanie wysokiej impedancji.

Do piątego pinu podłączony jest mikroswitch zmieniający tryb wyświetlania, spośród czterech do wyboru. Po piątym naciśnięciu mikrokontroler przechodzi w tryb uśpienia, ale dzięki temu, że przycisk jest podłączony pod linię INT0 kolejne naciśnięcie budzi procesor i wszystko zaczyna się na nowo. Układ jest zasilany z dwóch baterii AAA (koszyczek jest przyklejony na plecach gwiazdki klejem na gorąco). Zasilanie jest podłączone na stałe, ale w trybie uśpienia wszystkie diody LED są wygaszone a sam procesor pobiera pojedyncze uA prądu. Mikrokontroler można zaprogramować już po wlutowaniu - stosowne pady są łatwo dostępne na płytce.

Frontowa część przed wlutowaniem diod została pomalowana złotą farbą w sprayu i posypana brokatem. Koszt wykonania to ok. 20PLN/szt (zapewne można znacznie taniej). Załączam pliki źródłowe schematów i płytek w formacie Eagle oraz pliki źródłowe i skompilowane programu AVR-GCC - Proszę korzystać śmiało!

Na koniec dla wszystkich użytkowników portalu elektroda.pl życzenia Wesołych Świąt!
Cool? Ranking DIY