Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Biłgoraj, zakłócenia z nadajnika Leżajsk Giedlarowa.

jeremiw1 22 Gru 2016 20:57 1626 40
  • #1 22 Gru 2016 20:57
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Witam, miałem w domu zamontowaną antenę TELMOR ASR (aktywną) ale od jakiegoś czasu zaczęły się duże problemy z odbiorem kanału 59, miernik DigiAir Pro nie mógł nawet wyliczyć SNR. Zmieniałem zasilacz na inny sprawny oraz inny regulowany ale nie dało to efektu. Do tego miałem dziwnie niskie sygnały na tej antenie, około 50-58dBuV na trzech MUX'ach.

    Założyłem antenę 19/21-60 ze wzmacniaczem - ta sama sytuacja, syf na 59tym. Zmieniałem zasilacze i nic to nie daje.
    Następnie włożyłem do anteny symetryzator i wszystkie trzy MUX'y działają przyzwoicie.
    Siła sygnału od 47 dBuV wzwyż.
    SNR'y od 28 do 30
    MER'y od 28-30.

    Jednak jest problem z dołożeniem wzmacniacza budynkowego. Próbowałem chyba 6 modeli (od tanich liniowych po Terra AB011 oraz dodatkowo rozdzielacz AMP2), ale na wszystkich sygnał się rozjeżdża. Zasilałem tak z miernika DigiAir Pro (5 oraz 12V) jak i różnych zasilaczy - efekt jest taki, sygnał się rozjeżdża i nie ma czego dzielić.

    Próbowałem też założyć filtr GSM TZU 198-62 5-862 ale niestety nic to nie dało. W czym może leżeć problem? Jakiś czas temu spotkałem się z zakłóceniami LTE z ulicy Łąkowej ale pomogło dołożenie filtra LTE TELMOR.

    0 29
  • #2 23 Gru 2016 10:07
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    Witam,
    przy tej odległości od mocnego nadajnika Leżajsk/Giedlarowa (ok.39 km) i braku przeszkód, wewnętrzny wzmacniacz w ASR jest raczej zbędny - więc powrót do symetryzatora był trafną decyzją.
    Nie wiem co zakłóca 59 kanał ale myślę, że zastosowanie filtru/wzmacniacza kanałowego WK-410 mogłoby pomóc, wyrównamy również poziomy sygnałów konkretnych kanałów (bądź stłumimy).
    Dodatkowo wbudowany filtr LTE w technologii SAW na jednym z niezależnych wejść w paśmie UHF, skutecznie odetnie wszystko powyżej 790 MHz.
    https://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Przed...WK-410-przestrajany-wzmacniacz-masztowy-DVB-T

    0
  • #3 23 Gru 2016 10:33
    irekr
    Moderator

    Czy sprawdzałeś swoim DigiAir Pro co się dzieje na kanałach od 61 w górę?
    Jak daleko jesteś od takich adresów:
    Łąkowa 13 - już wspomniana
    3 Maja 1
    Krzeszowska 59a

    Filtr TZU 198-62 5-862 do mało skuteczny element. To co poleca kol. Telmor powyżej jest znacznie bardziej skuteczne. Do tego pamiętajmy ze kanał 59 to SFN Leżajsk/Przemyśl i w przypadku najmniejszych problemów z synchronizacją "robią się jaja". Szczególnie jak FEC wynosi tylko 5/6.
    Sprawdzałeś możliwość odbioru MUX2 na kan. 32 z Tarnawatki?

    0
  • #4 23 Gru 2016 11:07
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    A nie na 53 kan. MUX2 z Tarnawatki leci?

    0
  • #5 23 Gru 2016 11:19
    irekr
    Moderator

    Wg Emitel-a
    MUX1 50
    MUX2 32
    MUX3 36
    MUX8 12

    Edit
    Sprawdzę jeszcze w pozwoleniach radiowych UKE.

    Faktycznie w pozwoleniach jest kanał 53 MUX2. czyli na stronie Emitel-a jest błąd.

    Z drugiej strony w Biłgoraju leci MUX2 na k.32 z Suchej Góry, jest zasięg optyczny.
    Także k.37 ze Świętego Krzyża ma stabilny sygnał.

    0
  • #6 23 Gru 2016 11:32
    _kli_
    Poziom 32  

    irekr napisał:
    na stronie Emitel-a jest błąd

    Wg Emitel-a tutaj jest k.32, a tutaj k.53.

    0
  • #7 23 Gru 2016 11:40
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    Jo, SG to mocny nadajnik i przy dobrej antenie 100km nie jest problemem, nawet kierunek zbieżny z Giedlarową - prawie w linii.
    Ale bez kanałówki to tu chyba nie da się "pociągnąć". Przy pasywnej antenie ASR ta odległość to sporo. Co innego dobra kierunkowa,..

    0
  • #8 23 Gru 2016 20:00
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Przykład odnośnie ul. Łąkowej 13 gdzie znajduje się nadajnik LTE, sprawa rozwiązana przez FILTR LTE TELMOR. Od anteny DVB-T miałem wg Geoportal.pl 462m.

    Do ul. 3 Maja jest 600 metrów. Do Krzeszowska 59A - 3.1Km

    Przed filtrem -> Biłgoraj, zakłócenia z nadajnika Leżajsk Giedlarowa.



    Po założeniu filtra -> Biłgoraj, zakłócenia z nadajnika Leżajsk Giedlarowa.

    Jak widać powyżej kanału 61 dzieje się "sporo".
    Tutaj sytuacja wyglądała tak, że sygnały z Leżajsk Giedlarowa to SNR 30-31 oraz MER 30-31 ale występowały zakłócenia. Po dołożeniu filtra LTE, tak jak widać, zniknęły jakieś niskie częstotliwości.

    Tarnawatka to k. 36, 50 oraz 53. Sygnały z Tarnawatki odbierane na symetryzatorze są z reguły słabe lub bardzo słabe, czasem idzie stabilnie odbierać kanał 36 a reszta to syf, same szumy.

    0
  • #9 23 Gru 2016 23:01
    Darek.S
    Poziom 31  

    Przy takim poziomie LTE przedwzmacniacz w antenie to strzał w kolano. Jak widać z powyższych "zdjęć" LTE u ciebie znacznie przekracza poziom sygnałów TV co skutkuje przesterowaniem przedwzmacniacza. Po pułapce już lepiej ale nadal sporo. W mojej okolicy byłem zmuszony zastosować nieraz kaskadę pułapek. A LTE potrafi przekroczyć 90dB/µV. A najgorsze jest to , że mam LTE/CDMA na kanałach S41 i C61 a to zaraz obok pasma telewizyjnego i pułapki w tym zakresie jeszcze się nie "zbierają". Stąd konieczność stosowania kaskady. WWK 861 także potrafi być przesterowany tak silnym sygnałem ( stopnie wejściowe przed filtrami kanałowymi) WK410 jeszcze nie stosowałem ale dobrze wiedzieć, że ma wbudowany filtr na wejściu :D

    0
  • #10 23 Gru 2016 23:19
    jeremiw1
    Poziom 16  

    W takim razie biorę się za zakup WK-410.
    Zakładając, że będę jednak chciał zrobić kaskadę filtrów LTE (dwie sztuki) to mając na wejściu powiedzmy 47dBuV zostanę z jakimiś 40dBuV ... a to już trochę nędza bo SNR i MER zaczyna lecieć w dół. W takim wypadku zostaje chyba podbić sygnał anteną o większym zysku (Tri-Digit albo jakiś AX-1000).

    Chciałbym jeszcze wspomnieć o tym, że antena na której miałem problem z LTE to "DPM HN62" czyli antena z napisem " LTE READY" na opakowaniu :) Jak widać po opisie mojego problemu, nie jest ona tak całkiem "LTE READY" :)

    0
  • #11 23 Gru 2016 23:27
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    Niestety takich mocnych nadajników LTE jest już sporo a będzie jeszcze więcej.
    Z założenia sieć ma być gęsta a sygnał pokrywać jak największy obszar i docierać "pod strzechy". Tak więc kłopoty będą coraz częstsze.
    Stosowanie filtrów o stromej charakterystyce lub/i dobrych wzmacniaczy kanałowych stanie się powszechnie "obowiązujące" by pozbyć się zakłóceń.

    0
  • #12 24 Gru 2016 00:17
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:

    Zakładając, że będę jednak chciał zrobić kaskadę filtrów LTE (dwie sztuki) to mając na wejściu powiedzmy 47dBuV zostanę z jakimiś 40dBuV ...

    No możę z 43 :D . Przed chwila sprawdziłem i FPL-2160 wprowadza 2dB tłumienia w pasmie przepustowym. I w mojej okolicy kaskada takich właśnie pułapek jest konieczna bo mam silne zakłócenie na 466MHz czyli z dołu. Ale jeśli od dołu masz czysto może warto zastanowić się nad Signal. Jest 2-go rzędu i zapewnia tłumienie powyżej 60 dB ( niestety nie dla kanału 61 ale od 64... ) I tłumienie w przepustowym to raptem 1dB. Bo istotnie przedwzmacniacza stosować nie możesz.
    jeremiw1 napisał:

    Chciałbym jeszcze wspomnieć o tym, że antena na której miałem problem z LTE to "DPM HN62" czyli antena z napisem " LTE READY" na opakowaniu :) Jak widać po opisie mojego problemu, nie jest ona tak całkiem "LTE READY" :)

    No cóż papier wszystko przyjmie. Testowana przeze mnie HD Boss tez miała taki napis i chyba rzeczywiście jakiś filtr miała ale nawet nie pierwszego rzedu...

    Dodano po 11 [minuty]:

    Po nowym roku zamieszczę zbiorczy test pułapek w moim wątku ( co prawda zamkniętym ale otworzę) bo mam otrzymać podobno arcystromą pułapkę Terra...

    0
  • #13 28 Gru 2016 18:00
    jeremiw1
    Poziom 16  

    No i znowu przyszło mi sobie rwać włosy, 900 metrów od nadajnika ul. Łąkowa - 520 metrów od nadajnika na ul. 3go Maja.

    Na antenie z przedwzmacniaczem występowały zakłócenia na kanale 59 oraz różne okresowe zakłócenia na innych częstotliwościach.
    Założona antena 19-21-60 z symetryzatorem oraz wzmacniacz Terra AB011 ustawiony na 14 dB (podział na 3TV).
    Biłgoraj, zakłócenia z nadajnika Leżajsk Giedlarowa.

    Po dołożeniu filtra TELMOR LTE

    Biłgoraj, zakłócenia z nadajnika Leżajsk Giedlarowa.

    Dzięki dołożeniu Filtra LTE nie ma problemów z k. 59 ale okresowo występują problemy z k. 26.

    Zmieniłem dziś zasilacz 12 na nowy ale prawdopodobnie nic to nie da.

    Oto jak wygląda całe widmo, które widać.
    S37 - 40.1 dBuV
    S38 - 45 dBuV

    26 - 41.2 dBuV Leżajsk
    27 - 44.3 dBuV
    36 - 36.8 dBuV Tarnawatka
    43 - 46.6 dBuV Leżajsk
    43+ - 44.9 dBuv
    59 - 40.5 dBuV Leżajsk
    62 - 55.6 dBuV
    63 - od 43 do 53 dBuV
    64 - 41 dBuV
    65+ - 35.5 dBuV

    Zamiast filtra TELMOR próbowałem filtra 4G AX LTE - ostro wyciął wszystko powyżej k. 59 prawie do zera ... niestety w dużej mierze wraz z k.59 - zostały niecałe 32 dBuV.

    0
  • #14 28 Gru 2016 21:46
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:
    zostały niecałe 32 dBuV.

    Z ciekawości spytam jakiego miernika używasz? Interesuje mnie co pokazuje bez anteny znaczy jakie ma szumy. Na Neonie bez anteny mam około 30dB/µV. I to widmo ciut mało czytelne...
    A poziomy rzędu 45dB/µV czy nawet 55 nie powinny powodować przesterowania wzmacniacza... :| . Może problem jest gdzie indziej np SFN...?

    Dodano po 5 [minuty]:

    A może masz uszkodzony wzmacniacz? mam teraz taki WWK 951 który niby wzmacnia ale pogarsza MER o 7dB. Właśnie go rozpracowuję... Na razie tyle wiem, że ma sprawny zasilacz. Idealnie 12V i bez tętnień ( sprawdzone oscyloskopem)

    0
  • #15 28 Gru 2016 22:30
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Miernik to DigiAir Pro. Nigdy nie wpadłem na pomysł aby sprawdzać miernik bez anteny. Zdarza mi się go włączyć bez anteny to pokazuje siłę sygnału sztywne 30 dBuV i ani drgnie bo od tylu zaczyna mierzyć - ma tak na każdym kanale jeśli nie jest podłączona antena.

    Na próbę podłączałem dziś tani wzmacniacz AMP2 24dB - po jego podłączeniu rozjeżdżają się SNR'y - można powiedzieć że są rzędu 12-18 lub mniej. Na Terra AB011 przy wzmocnieniu 14dB mam SNR 30/30.5/ 25.
    Możliwe, że problemem jest SFN ale jeszcze rok temu nie było problemu ze zrobieniem 4-8 TV na jednej antenie bez żadnych wzmacniaczny kanałowych i filtrów (wzmacniacz budynkowy oczywiście był) - a teraz siedzi LTE i się dzieją cuda :)
    Ja właśnie zamawiam kilka sztuk zasilaczy "Tamiza", nie chcę brać jakiś najtańszych.

    Dla jasności, miernik ani drgnie na listach, które mam ustawione czyli kanały:
    21 23 33 - Piaski (Lublin)
    36 50 53 - Tarnawatka
    26 43 59 - Leżajsk

    Innych, typu S38 nigdy nie sprawdzam.

    0
  • #16 28 Gru 2016 22:59
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:
    Nigdy nie wpadłem na pomysł aby sprawdzać miernik bez anteny. Zdarza mi się go włączyć bez anteny to pokazuje siłę sygnału sztywne 30 dBuV

    A to ważne bo te 30dB to właśnie tło szumowe. Napisałeś "zostały niecałe 32 dBuV." a to raptem 2dB nad to tło szumowe czyli ... nic :| .

    Dodano po 3 [minuty]:

    Podłącz pod miernik sam wzmacniacz budynkowy ( bez anteny)... Pokaże poziom rzędu 45dB/µV. Różnica 45-30 to w przybliżeniu szumy samego wzmacniacza...

    0
  • #17 28 Gru 2016 23:06
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Hmm, tak ... ale jeśli mam te 32 dBuV i SNR w granicach 20-21 który często się rozpina ale na TV cośtam odbiera - to jednak nie jest to sam szum bo ślady "sygnału" są :)
    Mimo wszystko spróbuję tak zrobić.

    0
  • #18 28 Gru 2016 23:14
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:
    Hmm, tak ... ale jeśli mam te 32 dBuV i SNR w granicach 20-21 który często się rozpina ale na TV cośtam odbiera - to jednak nie jest to sam szum bo ślady "sygnału" są :)

    Owszem ale ślady czyli prawie nic... Może pisząc samo "nic" nieco przesadziłem. A parokrotnie już na tym forum pisałem , że niektóre odbiorniki przy poziomie parę dB nad szumy potrafią już pracować...
    Osobiście ( na Neonie ) włączam pomiar widma i widzę ile użyteczny sygnał "wystaje" ponad tło szumowe. I zwracam uwagę jak wygląda. Jak płaski to przeważnie O.K. A jak pagórki to :cry:

    0
  • #19 28 Gru 2016 23:19
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Również spotykałem się z sytuacjami gdzie odbiorniki pracowały przy około 30dBuV :) W DigiAir nie ma takich bajerów, to odrobinę prostszy sprzęt. Pożałowałem kasy na Neona, ale do tej pory bez problemu wystarczał no i jego pomiary są raczej stabilne - że tak powiem nie robi mnie w konia :)

    Ok, ale jeśli tło szumowe to 30 a sygnał mam 33 to czy nie jest oczywiste, że mój sygnał wystaje ponad tło szumowe o około 3 dBuV ?

    Przyszedł mi dziś WK-410, jeśli dalej będą problemy we wspomnianej przezemnie instalacji to spróbuję z tym sprzętem.

    0
  • #20 28 Gru 2016 23:26
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:

    Przyszedł mi dziś WK-410

    Tego sprzętu w "łapkach" nie miałem. Ale WWK 861 przy podaniu sygnału powyżej 86dB/µV ulega przesterowaniu. A sygnały LTE przekraczają ten poziom. Ale podobno WWK -410 jakiś filtr LTE już posiada. Powodzenia.

    0
  • #21 28 Gru 2016 23:29
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Przy 86dBuV to już można walczyć z małymi blokami tak więc nie ma tragedii :)
    Zastanawiałem się nad WK-310 bo jest tańszy a oferuje podobne możliwości - niestety nie posiada filtra LTE więc to żadna oszczędność.
    Dziękuję, będę się zmagał z tym LTE bo to cenna lekcja, przypuszczam że z czasem będzie coraz gorzej więc lepiej powoli się wdrażać.

    0
  • #22 28 Gru 2016 23:38
    Darek.S
    Poziom 31  

    jeremiw1 napisał:
    będę się zmagał z tym LTE

    Już napisałem, że LTE robi przeważnie problem gdy przekracza maksymalny poziom wejściowy wzmacniacza/odbiornika. A 55dB/µV to znacznie mniej... Zatem może problem tkwi gdzie indziej... Ale to tylko sugestia/uwaga. W trudnych przypadkach niestety ciężko jest określić przyczynę. A co jeśli zakłócenie jest w zakresie którego nasze mierniki nie mierzą a zawsze mogą przesterować wzmacniacz. Choćby 2,4 GHz czy więcej...

    0
  • #23 28 Gru 2016 23:44
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Tak - od początku zauważyłem, że nie jest to aż tak wysoki poziom wejściowy aby przesterował Terra AB011. Od wczoraj chodzi mi też po głowie, że może dzieci sąsiada wracają ze szkoły do domu - odpalają domowy internet LTE i u mojego znajomego robią się cuda w DVB-T. Dlatego też miał zwrócić uwagę w jakich godzinach zaczynają się zakłócenia.
    Dziękuję za porady kolego.

    0
  • #24 29 Gru 2016 21:16
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Miałem taki przypadek i zakłócenia na kanele 58.
    Wywaliłem ASR ze wzmacniaczem na ASR pasywną. Założyłem filtr LTE Terra (ten najdroższy).
    Przed kaskadą MS dałem kanałówke Telmora i wszystko działa choć martwi mnie to, że te poziomy lte tam nadal są.
    W mojej lokalizacji antena kierunkowa z LTE nie zdała egzaminu + wzmacniacz masztowy.
    Obowiązkowe było założenie filtra na maszcie. przetestowałem kilka anten i nieraz trzeba się nagimnastykować.


    https://www.facebook.com/omnisat.eu/videos/1144502802272887/

    0
  • #25 29 Gru 2016 22:07
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    Niestety Fotodetektor ma rację, gimnastyki będzie coraz więcej, sieć LTE cały czas się rozrasta.
    Nie ma jednego rozwiązania na wszystkie przypadki. Do każdego trzeba podejść indywidualnie ale dobra kanałówka i filtry ze stromą charakterystyką to jak na razie jedyna rada.
    Odnośnie do WK-310 - niestety nie jest już produkowany choć gdzie nie gdzie można jeszcze dostać. Następcą jest WK-410.

    0
  • #26 29 Gru 2016 22:12
    jeremiw1
    Poziom 16  

    Pisałem ostatnio, że wyeliminowałem problemy na kanale 59 ale coś się zaczęło dziać na 26. Wymieniłem zasilacz antenowy na nowy - sprawny. Znajomy mówił, że od tej pory jest wszystko ok.
    Poczekam jeszcze 2-3 dni i myślę, że będzie wtedy wszystko jasne.

    0
  • #27 29 Gru 2016 22:21
    TELMOR_PL
    Poziom 28  

    Słyszałem, że WK-410 dotarł. Czy był już w jakiś sposób przetestowany w temacie z początku tego wątku? Rozumiem, że wymiana zasilacza pomogła i nie trzeba było stosować,...

    0
  • #28 29 Gru 2016 22:30
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Co do WK-310 to miałem okazję założy 1 szt. ;/ na ASR P20 blisko nadajnika mobilnego.

    TELMOR_PL napisał:
    Rozumiem, że wymiana zasilacza pomogła

    Może zasilacz miał kiepskie filtrowanie ?

    Jaki zasilacz zastosowałeś ?!
    Zauważyłem, że zaczęły się pojawiać zasilacze w cenach wyższy od tych najtańszych i opisywanych jako - Prawdziwa stabilizacja itd. Muszę poszukać ulotki jaka tam była.
    Być może będą lepiej, dłużej pracować niż te ok 10 zł. w detalu. Z wyglądu oczywiście nie ma różnicy.

    cyt
    PS Zasilacz antenowy atestowany (produkt polski).
    Zasilacz stabilizowany, służy do zasilania wzmacniaczy antenowych poprzez przewód współosiowy doprowadzający sygnał od wyjścia wzmacniacza do wejścia antenowego OTV. Jest to możliwe, dzięki zastosowaniu rozgałęźnika zasilania umieszczonego we wtyku współosiowym, w który wyposażony jest zasilacz. W obudowę wbudowana została dioda LED sygnalizująca podłączenia zasilacza do sieci elektrycznej. Wykonany z najwyższej jakości materiałów i z dużą precyzją jest w stanie zadowolić, nawet najbardziej wymagających użytkowników.

    0
  • #29 29 Gru 2016 22:38
    slawek str
    Poziom 15  

    Mam pytanie, czy mux8 jest nadawany z Leżajska Giedlarowej. Jestem z Niska i chciałbym go odbierać a jak nie z Leżajska to może jakaś inna lokalizacja. Lublin próbowałem ale bez skutku, pozostałe trzy muxy odbierałem nieźle. Proszę o doradę jak jest jakaś możliwość. Pozdrawiam.

    0
  • #30 29 Gru 2016 22:42
    jeremiw1
    Poziom 16  

    TELMOR_PL napisał:
    Słyszałem, że WK-410 dotarł. Czy był już w jakiś sposób przetestowany w temacie z początku tego wątku? Rozumiem, że wymiana zasilacza pomogła i nie trzeba było stosować,...


    W temacie z początku wątku pomógł sam Filtr LTE TELMOR i na tym zakończyła się sprawa.
    W sytuacji wspomnianej kilka postów wcześniej pomogła właśnie wymiana zasilacza i zamontowanie filtra LTE TELMOR a WK-410 leży i czeka na okazję do wykorzystania.

    0