Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers ZSB 22-3C - jak ustawić

Szwagier904 22 Dec 2016 23:41 2751 9
    Szwagier904
    Level 7  
    Witam
    Posiadam piec Junkers ZSB 22-3C ze sterownikiem pogodowym FW200.
    Dom 200m2, ocieplenie 20cm, dwupiętrowy
    Na dole ogrzewanie podłogowe + 3 grzejniki
    Na piętrze grzejniki oraz podłogówka w łazienkach
    Jestem w trakcie wykańczania i ustawiłem temperaturę na regulatorach pokojowych t=16st.
    Na piecu ustawiłem pokrętło na 1, na sterowniku opcję oszczędzanie ( w ustawieniach zaznaczyłem że również na oszczędzaniu ma być 16st. )
    Termometry na wyjściach i wejściach od podłogówki pokazują tempreaturę 20-23st.
    Problem tkwi w tym że piec chodzi praktycznie non stop. Zadaną ma temperaturę 16st. ( na piecu oraz regulatorach pokojowych ) a wodę piec cały czas podgrzewa do 35st. Następnie się wyłącza i spada do około 22st. Po czym ponownie się załącza do osiągnięcia t na piecy 35. Czy można to tak poustawiać aby się włączał wtedy kiedy temperatura spadnie w pomieszczeniach ? i aby wtedy dogrzał pomieszczenia ?
    Ogrzewanie podłogowe ma tę zaletę że ma dużą bezwładność ( nie wiem czy dobrze napisałem ) i spokojnie powinno utrzymywać dość długi czas temperaturę bez ciągłego załączania się pieca.

Proszę o pomoc w tej sprawie oraz wszelkie niezbędne pytania które doprowadzą do rozwiązania problemu. Chciałbym również zaznaczyć że nie znam się na tym kompletnie i dopiero się uczę.

Z góry bardzo dziękuję.
    Krzys55
    Level 26  
    Jesteś pewien że pokrętło na piecu ustawione na 1 to 16 stopni? Piec grzeje wodę do temperatury zadanej niezależnie od ustawienia termostatów pokojowych. Na piecu możesz mieć 80 stopni a regulator pokojowy na 16. Ja mam pokrętło na piecu wyskalowane w stopniach Celsjusza.
    Szwagier904
    Level 7  
    Dziekuje za zaintwresowanie postem.
    Tzn jest ustawiony na 1 czyli zakres ok.23 - ok 35st. Jednakże w całym domu jest 16 bo tak ustawiłem. Jednak chodzi mi o to że pięć cały czas się włącza i wyłącza. Uważam że podlogowki maja tak duże bezpwladnosci że pięć nie musi chodzić na okrągło.

Proszę o pomoc :)
    Krzys55
    Level 26  
    Piec grzeje bo spada temperatura w obiegu a on stara się utrzymać na ustawionym poziomie . Ustaw pokrętło na piecu na więcej a wtedy będzie dłużej na czuwaniu "brak zapasu temperatury". Generalnie jest tak że piec utrzymuje temperaturę zadaną pokrętłem . Sprawdż na wyższym ustawieniu , kiedyś też to przerabiałem .
    Szwagier904
    Level 7  
    Dziękuję za podpowiedź jednak uważam że temperatura wody chyba nie spada tak szybko. U mojego znajomego ( tylko że ma jakiś inny pięć) przy ogrzewaniu podłogowym załącza się sporadycznie. Spróbuję przestawić pięć. Po prostu dodatkowe termometry przy ogrzewaniu podłogowym pokazują cały czas około 20st. Ustawione jest na 16 a piec podgrzewa wode. Dla mnie jako laika to trochę nie logiczne.

Tam są jeszcze jakieś ustawienia dodatkowe np jak jakie temperatury graniczne czy coś i też nie wiem czy to jest dobrze posustawiane :) ale dziękuję za radę. Idę ustawić pięć. Dam znać:)
    Krzys55
    Level 26  
    Mylisz się kolego . Temperatura wody w CO nie ma nic wspólnego z temperaturą w pomieszczeniu . Skoro piec się załącza to znaczy że spadła temperatura wody w obiegu "od zadanej na nastawie" Temperaturę w pokoju możesz ustawić na 10 stopni a na piecu możesz mieć 90 . Kiedyś ćwiczyłem ten temat. Temperatura wody w piecu na pewno spada niżej niż zadana , "Cudów nie ma " Pozdrawiam.
    Szwagier904
    Level 7  
    Piec chodzi 3 sezon jednak wcześniej nie zwracałem na to kompletnej uwagi ponieważ nie wprowadzalem się wtedy. Wtedy chodzili tak aby w domu było około 10 st. żeby nic nie pozamarzqlo i się nie przejmowalem. Zastanawiem sie jeszcze czy nie powinny być pozmi3niane jakieś ustawienia osobno na podłogowe a osobno na grzejniki.

Czy możecie mi orientacyjnie powiedzieć jakie mogą być koszta eksploatacji takiego pieca w trakcie mieszkania ??

Pozdrawiam i Wesołych Spokojnych Świąt :)
    Szwagier904
    Level 7  
    Witam po Swiętach. Chciałem zapytać bo w domu jest ogrzewanie mieszane : podlogowka oraz kaloryfery. Na piecu wybrane ogrzewanie to grzejniki. Jest jeszcze opcja podlogowka i jeszcze jakaś trzecia. Czy ktoś może wie jak powinno być to ustawione prawidłowo? Czy ktoś może ma taki sam pięć z tym samym sterownikiem i mógłby przesłać mi swoje ustawienia?

Z podziękowaniem
    Pozdrawiam.
    Coyote75
    Level 15  
    Po pierwsze trzeba zacząć od tego czy instalacja jest taka jaka ma być.
    Czy jest na instalacji sprzęgło hydrauliczne? Czy jest zawór 3 drogowy z siłownikiem? Czy jest dodatkowa automatyka sterująca IPM?