Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics PG560A - Przeskakiwanie nagrania na ostatnim utworze plyty CD

chalupka1980 23 Dec 2016 18:24 954 6
    chalupka1980
    Level 15  
    Wszedłem w posiadanie i mam problem z odtwarzaczem Technics PG560A. Mianowicie elegancko odczytuje płyty CD oryginalne i nagrywane, jednak, gdy dochodzi zawsze do ostatniego utworu nagranego na płycie zaczyna zacinać się i przeskakiwać. Testowałem na kilkunastu płytach i wciąż to samo. Co może być przyczyną? -proszę o sugestie.
    D214d3k
    Level 39  
    Może być luz mechanizmu prowadzenia lasera.
    chalupka1980
    Level 15  
    Raczej nie. Zdjąłem zębatkę prowadzenia karetki, prowadnice wyczyściłem i nasmarowałem.
    Jedno, co zauważyłem, to ze płyta podczas obrotów "bije" góra-dół. Może to ma wpływ, jak laser przejedzie na jej brzeg, to drgania się wzmagają. Nie wiem dlaczego tak pracuje. Zdjąłem talerzyk z osi silnika i założyłem z powrotem -tu nic nie da się innego zrobić.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    D214d3k wrote:
    Może być luz mechanizmu prowadzenia lasera.

Nie. Jeśli już to wyrobienie łożyska silnika, zabrudzony lub scentowany talerzyk na którym spoczywa płyta, lub scentrowanie ośki silnika spindle - co zresztą potwierdza ostatni post Autora:
    chalupka1980 wrote:
    Jedno, co zauważyłem, to ze płyta podczas obrotów "bije" góra-dół.

Jeśli bicie płyty jest niewielkie to układ śledzenia ścieżki powinien sobie z tym poradzić (trudno znaleźć idealnie wycentrowany napęd płyty) - jeśli jednak przytrafiło się to uszkodzenie nie nagle, ale występowało stopniowo - można przypuszczać że albo laser traci emisję, albo jest zabrudzony.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    chalupka1980
    Level 15  
    Nie wiem, nie znam historii tego samograja. Laser czyszczony i bez zmian. Jeśli laser, to dlaczego tylko na ostatnich utworach? Bicie jest dość duże, nawet nie trzeba się przyglądać, by to stwierdzić. Spróbuję podstawić inny silnik (powinienem mieć z odzysku). Czy musi on być identyczny, czy raczej takie silniki to uniwersale stosowane w wielu napędach? Wydaje mi się, że mam taki sądząc po wymiarach i wyglądzie, ale czy się spełni parametrami?
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    chalupka1980 wrote:
    eśli laser, to dlaczego tylko na ostatnich utworach?
    Bo im dalej od osi obrotu tym bicie płyty jest zawsze większe. I zużyty laser, o słabszej emisji lub o zanieczyszczonych lustrach będzie mieć problemy z prawidłowym ogniskowaniem.
    chalupka1980 wrote:
    Czy musi on być identyczny, czy raczej takie silniki to uniwersale stosowane w wielu napędach?
    W większości mechanik o podobnej konstrukcji jest taki sam, lub bardzo podobny (pasujący). Zwracaj uwagę na napięcie (jest podane na nalepce) i długość ośki. Reszta ma mniejsze znaczenie.
    Wesołych Świąt!