Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spadki prędkości łącza podczas gry w CD

Gregorwiusx 24 Dec 2016 13:01 705 8
  • #1
    Gregorwiusx
    Level 8  
    Witam serdecznie, Wesołych Świąt,
    Ostatnio grając w CS doświadczam bardzo nieprzyjemnych skoków pingu do 1000 nawet w losowych momentach. Poza tymi chwilami mam bardzo niski ping bo to łącze do 100Mb/s na światłowodzie. Podłączone mam to cudo tak PC-> kabel sieciowy->router tp link tl wr1042nd. Załączam obrazek jak to wygląda. Jak widać dziura w przesyle jest do 0kb/s i trwa od 5 do 20 sekund.
    Bardzo proszę o pomoc bo sam już nie mam pomysłów ;(
    Pozdrawiam Spadki prędkości łącza podczas gry w CD
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Uruchom
    ping -t 8.8.8.8

    czy ping pada w czasie dziury ?
  • #3
    Gregorwiusx
    Level 8  
    Wyczekałem aż znowu spadnie co widać na teście pingu...10 min było po 27ms a później ten spadek i tak przez około 20 sekund, następnie wróciło do normy 27ms.
    Tak, kiedy w tle mam menedżer zadań to w czasie wystrzelenia pingu w górę sprawdzam i akurat wykres jest na "0".
    Dziękuję za odpowiedź, liczę na dalszą pomoc. Spadki prędkości łącza podczas gry w CD
  • #4
    bogiebog
    Level 43  
    Uruchom winMTR.exe do hosta 8.8.8.8 w czasie dziury, pokaż wyniki.

    Dodano po 1 [minuty]:

    W czasie testu, odłącz wszystkie komputery od neta, zostaw tylko swój

    pobierze netpersec.exe i pokaż wykres w czasie dziury.
  • #5
    Gregorwiusx
    Level 8  
    Tutaj złapałem moment w tym pierwszym programie, do drugiego wciąż czekam jak na złość nie chce spaść od 5 minut... Spadki prędkości łącza podczas gry w CD
  • #6
    bogiebog
    Level 43  
    Podłącz komputer do neta bez routera - testuj.
    Jak nadal problem to uruchom komputer w tryb awaryjny + obługa sieci, bez routera, testuj.

    Dodano po 42 [sekundy]:

    winMTR wskazuje raczej problem u ciebie, nie u dostawcy.
  • #7
    Gregorwiusx
    Level 8  
    Po podłączeniu z kabla problem nie występuje od pół godziny. Wcześniej to się nie zdarzało. Świadczy to o tym, że jest coś nie tak z routerem? Przyszedł mi także do głowy pomysł że któryś z sąsiadów mógł wejść w posiadanie hasła. Czy jest możliwe takie obciążenie tego łącza, żeby występowały takie objawy jak wyżej? Czy jest możliwość ustawienia routera w ten sposób aby połączenie "na kablu" było "faworyzowane"?
  • #8
    bogiebog
    Level 43  
    Gregorwiusx wrote:
    Czy jest możliwość ustawienia routera w ten sposób aby połączenie "na kablu" było "faworyzowane"?

    nie

    Sprawdż oprogramowanie routera ? jest nowsze ? wgraj i zresetuj router do fabrycznych ustawień.
    Ustaw długie hasło w routerze.
  • #9
    Gregorwiusx
    Level 8  
    Ostatnio aktualizowałem router. Lepsze stare oprogramowanie?

    EDIT: Zrobiłem co kazałeś - nadal to samo. Nawet przywróciłem sterowniki karty sieciowej też nic. Nie mam pomysłu. Czy ktoś jeszcze może pomóc?