Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MKII Atmel Studio - Atmel Studio nie widzi programatora MKII kiedy programuję uC

piterrrek 24 Dec 2016 14:26 2100 5
    piterrrek
    Level 8  
    Cześć, przez dłuższy czas bawiłem się w IDE Eclipse, przyzwyczajony do funkcjonalności VS postanowiłem się przenieść na AS.

Kupiłem programator "AVR MKII Pro 2.0 zgodny z MKII ISP" postępując zgodnie z instrukcją dołączoną do programatora skonfigurowałem go pod działanie z AS.

Po podłączeniu programatora wyświetlił się on w zakładce "Tool", ale kiedy chciałem zbudowany projekt wgrać na uC to AS nie widzi programatora, pomimo że w Menadżerze Urządzeń Jest on widoczny, jak na załączonym poniżej screanie.
    MKII Atmel Studio - Atmel Studio nie widzi programatora MKII kiedy programuję uC

PS. Życzę wszystkim wesołych świąt! :)
    User removed account
    User removed account  
    piterrrek
    Level 8  
    Cześć, po pobraniu Zadig'a i zainstalowaniu sterowników dla mkii AS nie widzi nawet w tool's programatora, jednak jest on w dalszym ciągu widoczny w menadżerze urządzeń, co prawda nie w zakłądce Jugo ale tym razem w zakłądce "urządzenia portu szeregowego".
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    Sparrowhawk
    Level 22  
    Spróbuj uruchomić AS7 z prawami administratora., możesz też sprawdzić sam programator, czy działa z AVRDUDE.
    piterrrek
    Level 8  
    Kolega majeranek53 przyczynił się do rozwiązania tego problemu.
    Zostawiam rozwiązanie krok po kroku dla innych.

1. Pobierz program "Zadig".
    2. Podłącz programator.
    3. MKII Atmel Studio - Atmel Studio nie widzi programatora MKII kiedy programuję uC
    4. MKII Atmel Studio - Atmel Studio nie widzi programatora MKII kiedy programuję uC
    5. MKII Atmel Studio - Atmel Studio nie widzi programatora MKII kiedy programuję uC