Witam serdecznie wszystkich na forum.
Nie chcę zaśmiecać forum i dublować tematów, więc pozwólcie, że się podepnę pod ten.
Mój przypadek jest dokładnie taki sam. Model laptopa też.
Wydaje mi się, że kolega miecho18 może mi pomóc.
I głównie do niego kieruję swoją prośbę o pomoc, ale wszelkie sugestie od innych, też mile widziane.
Założyciel tego tematu, na pytanie, odnośnie pomiarów, lutowania SMD zrezygnował.
Oddał sprzęt do serwisu ( miał gwarancję, jak już niestety nie )
U mnie wygląda to następująco.
Komputer obecnie ma nie całe półtora roku, gwarancji już brak. Po 6 mieś. od kupna bez powodu wyłączył się, i nie dał się już uruchomić. Brak reakcji na przycisk Power. Pojechał więc na wycieczkę do Medion w Niemczech, gdzie rzekomo wymienili płytę główną, tak mam w dokumentach z którymi wrócił. Musieli dać chyba lepszą płytę od fabrycznej, bo laptop bez awaryjnie pracował 8 mieś. W tym czasie dobiegła końca roczna gwarancja producenta udzielana dla firm. Próby uzyskania od Lenovo Polska, informacji odnośnie okresu gwarancji na płytę główną, która została wymieniona na nową , przez ich serwis, spełzły na niczym. Nikt w Lenowo nie umiał mi udzielić sensownej informacji, czy takowa gwarancja jest, a jeśli tak, to na jaki okres. ( na pewno nie krótszy jak 8 mieś ) Ostatni kontakt z nimi zakończył się prośbą z ich strony, cyt:
Dziękujemy za przesłanie dowodu zakupu, i pozostałych dokumentów. Proces aktualizacji gwarancji został rozpoczęty, prosimy o cierpliwość. Po zaktualizowaniu gwarancji zgłoszenie zostanie przekazane do realizacji.
Z poważaniem,
Jakub Michałów
Dział wsparcia dla klientów Lenovo.
Zbrzydło mi już pisanie, i wydzwanianie do nich.
To tyle jeśli chodzi o życiorys, a teraz odnośnie usterki.
Laptop zaczął się wyłączać bez powodu, lecz tylko jak pracuje pod ładowarką.
Z baterii, wszystko jest ok.
Na początku było to sporadyczne, niezbyt uciążliwe, lecz z czasem zaczęło się nasilać.
Obecnie jest tak, że z laptopa można korzystać tylko z baterii, bo po podpięciu ładowarki, laptop gaśnie po ok. 15 - 30 sekundach.
Próba ponownego uruchomienia wygląda tak:
Wciskam Power ukazuje się napis LENOVO, następnie zaczyna ładować się Windows, i zgon, i tak w kółko. Bardzo rzadko udaje się, że Windows zdąży się załadować, ale wystarczy np. otworzyć przeglądarkę, i koniec, laptop się wyłącza.
Słychać krótki trzask w głośnikach, i wszystko nagle gaśnie.
Wystarczy odłączyć ładowarkę , i jeśli mamy naładowaną baterię, to laptop uruchamia się i działa poprawnie, aż do wyczerpania baterii.
Żeby wykluczyć uszkodzenie gniazda, zostało wymienione na nowe ( typu Yoga z pinem w środku ) nie pomogło. Więc podejrzenia padły na ładowarkę.
Zakupiłem drugą, nową oryginalną lenovo 20V/4.5A nie pomogło.
Jeśli nie próbuję uruchamiać laptopa, to ładowarka po podpięciu ładuję baterię.
Bateria chyba jeszcze w nie złym stanie, trzyma ok. 1,5 - 2h normalnego użytkowania , Internet, prace biurowe, itp. Była od nowości oszczędzana.
Laptop większość czasu pracował właśnie pod ładowarką, na baterii tylko jak nie było możliwości zasilania z sieci.
Zauważyłem jeszcze coś dziwnego ostatnim czasy.
Zanim się wyłączy, po podpięciu ładowarki, wskaźnik na pasku pokazuje że bateria właśnie jest ładowana, dioda ładowania działa poprawnie,
ale jak jadę z baterii ( bo tylko tak teraz mogę go używać ) to wskaźnik stanu baterii , pokazuje do samego końca pełny stan , mimo, że za chwilę laptop pada , bo rozładowała się właśnie bateria.
Kiedyś nie oszukiwał, pokazywał faktyczny stan naładowania.
Sterowniki i Bios aktualne z tego co oferuje Lenovo do tego modelu.
Co robić w takim przypadku ? Utylizować, czy może jest jeszcze szansa na naprawę takiego uszkodzenia ?
Znowu wymiana całej płyty ? ( po za gwarancją nie opłacalne )
Może podam jeszcze konfigurację :
Płyta: AILZA NM- A181 Rev 1.0 Bios - 8DCN40WW
Intel Core i3-4000M Haswell – 2 x 2.4 GHz
INTEL HD 4600 + GEFORCE GT 740M - 2GB
8GB DDR3, 1600 MHz ( 2 x 4 GB )
SSHD - 1TB + 8GB
Windows 7 Professional 64bit Pl
Nie chcę zaśmiecać forum i dublować tematów, więc pozwólcie, że się podepnę pod ten.
Mój przypadek jest dokładnie taki sam. Model laptopa też.
Wydaje mi się, że kolega miecho18 może mi pomóc.
I głównie do niego kieruję swoją prośbę o pomoc, ale wszelkie sugestie od innych, też mile widziane.
Założyciel tego tematu, na pytanie, odnośnie pomiarów, lutowania SMD zrezygnował.
Oddał sprzęt do serwisu ( miał gwarancję, jak już niestety nie )
U mnie wygląda to następująco.
Komputer obecnie ma nie całe półtora roku, gwarancji już brak. Po 6 mieś. od kupna bez powodu wyłączył się, i nie dał się już uruchomić. Brak reakcji na przycisk Power. Pojechał więc na wycieczkę do Medion w Niemczech, gdzie rzekomo wymienili płytę główną, tak mam w dokumentach z którymi wrócił. Musieli dać chyba lepszą płytę od fabrycznej, bo laptop bez awaryjnie pracował 8 mieś. W tym czasie dobiegła końca roczna gwarancja producenta udzielana dla firm. Próby uzyskania od Lenovo Polska, informacji odnośnie okresu gwarancji na płytę główną, która została wymieniona na nową , przez ich serwis, spełzły na niczym. Nikt w Lenowo nie umiał mi udzielić sensownej informacji, czy takowa gwarancja jest, a jeśli tak, to na jaki okres. ( na pewno nie krótszy jak 8 mieś ) Ostatni kontakt z nimi zakończył się prośbą z ich strony, cyt:
Dziękujemy za przesłanie dowodu zakupu, i pozostałych dokumentów. Proces aktualizacji gwarancji został rozpoczęty, prosimy o cierpliwość. Po zaktualizowaniu gwarancji zgłoszenie zostanie przekazane do realizacji.
Z poważaniem,
Jakub Michałów
Dział wsparcia dla klientów Lenovo.
Zbrzydło mi już pisanie, i wydzwanianie do nich.
To tyle jeśli chodzi o życiorys, a teraz odnośnie usterki.
Laptop zaczął się wyłączać bez powodu, lecz tylko jak pracuje pod ładowarką.
Z baterii, wszystko jest ok.
Na początku było to sporadyczne, niezbyt uciążliwe, lecz z czasem zaczęło się nasilać.
Obecnie jest tak, że z laptopa można korzystać tylko z baterii, bo po podpięciu ładowarki, laptop gaśnie po ok. 15 - 30 sekundach.
Próba ponownego uruchomienia wygląda tak:
Wciskam Power ukazuje się napis LENOVO, następnie zaczyna ładować się Windows, i zgon, i tak w kółko. Bardzo rzadko udaje się, że Windows zdąży się załadować, ale wystarczy np. otworzyć przeglądarkę, i koniec, laptop się wyłącza.
Słychać krótki trzask w głośnikach, i wszystko nagle gaśnie.
Wystarczy odłączyć ładowarkę , i jeśli mamy naładowaną baterię, to laptop uruchamia się i działa poprawnie, aż do wyczerpania baterii.
Żeby wykluczyć uszkodzenie gniazda, zostało wymienione na nowe ( typu Yoga z pinem w środku ) nie pomogło. Więc podejrzenia padły na ładowarkę.
Zakupiłem drugą, nową oryginalną lenovo 20V/4.5A nie pomogło.
Jeśli nie próbuję uruchamiać laptopa, to ładowarka po podpięciu ładuję baterię.
Bateria chyba jeszcze w nie złym stanie, trzyma ok. 1,5 - 2h normalnego użytkowania , Internet, prace biurowe, itp. Była od nowości oszczędzana.
Laptop większość czasu pracował właśnie pod ładowarką, na baterii tylko jak nie było możliwości zasilania z sieci.
Zauważyłem jeszcze coś dziwnego ostatnim czasy.
Zanim się wyłączy, po podpięciu ładowarki, wskaźnik na pasku pokazuje że bateria właśnie jest ładowana, dioda ładowania działa poprawnie,
ale jak jadę z baterii ( bo tylko tak teraz mogę go używać ) to wskaźnik stanu baterii , pokazuje do samego końca pełny stan , mimo, że za chwilę laptop pada , bo rozładowała się właśnie bateria.
Kiedyś nie oszukiwał, pokazywał faktyczny stan naładowania.
Sterowniki i Bios aktualne z tego co oferuje Lenovo do tego modelu.
Co robić w takim przypadku ? Utylizować, czy może jest jeszcze szansa na naprawę takiego uszkodzenia ?
Znowu wymiana całej płyty ? ( po za gwarancją nie opłacalne )
Może podam jeszcze konfigurację :
Płyta: AILZA NM- A181 Rev 1.0 Bios - 8DCN40WW
Intel Core i3-4000M Haswell – 2 x 2.4 GHz
INTEL HD 4600 + GEFORCE GT 740M - 2GB
8GB DDR3, 1600 MHz ( 2 x 4 GB )
SSHD - 1TB + 8GB
Windows 7 Professional 64bit Pl
Moderated By RADU23:Wydzieliłem jako nowy temat, nie podpinaj się pod wątki archiwalne.
3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.