Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAECO Vienna - mieli kawę i koniec

Majk1984 26 Dec 2016 03:20 1740 15
    Majk1984
    Level 14  
    Witam!
    Ekspres był oddany do serwisu w Katowicach na czyszczenie ogólne i wymianę "gumek" - wrócił do nas, po czym po tygodniu przestał robić kawę. Mieli kawę dłużej niż zwykle i wyskakuje błąd, świeci się czerwona kontrolka przy ziarenku kawy. Dodam, że młynek był regulowany i czyszczony w serwisie, bo kawa którą robił ekspres była słaba.
    Co może być przyczyną? Kawę mieli i ubywa jej w pojemniku dosyć sporo, jednak po mieleniu wyskakuje błąd i tyle...
    Pozdrawiam
    BRum
    Level 21  
    Może być uszkodzony czujnik ilości kawy odpowiedzialny za wyłączenie młynka.
    Wtedy przekroczony czas namielenia jest przekroczony i sygnalizuje błąd.
    Majk1984
    Level 14  
    Nie wiedziałem, że tak leciwe urządzenie coś takiego ma... Jest jakaś domowa metoda sprawdzenia tego lub obejścia tego czujnika? bo znowu zawozić do serwisu, czekać 2tyg. i zapłacić kolejne 150zł za naprawę to nie bardzo...
    BRum
    Level 21  
    Bez demontażu górnej obudowy się nie da. Ten mikrus uruchamia elektromagnes celem opróżnienia zasobnika zmielonej kawy.
    Majk1984
    Level 14  
    Zdemontować górna obudowę to chyba bym potrafił, to nie może być trudne odkręcić kilka śrubek - pytanie tylko, czy wystarczy ten czujnik tylko odłączyć i będzie wszystko OK, czy ten czujnik ilości kawy musi być sprawny i podłączony, aby ekspres robił normalnie kawę?...
    cafedomino
    Level 20  
    Napisz jaki model ekspresu. W starych ? tak jak napisał BRum ? był mikroprzełącznik, jeśli takowy masz, to trzeba go wymienić na sprawny, bo odłączenie nic nie da. W nowszych modelach, gdzie są żarna ceramiczne, jest już czujnik halla.
    BRum
    Level 21  
    Ten czujnik można tylko wymienić na dobry, to jest mikrowyłącznik,daje sygnał ,że porcja została namielona.Czujnik Halla stwierdza czy w młynku jest kawa,inna zasada działania.
    Majk1984
    Level 14  
    Dokładnego oznaczenia nie znam, ale jest to po prostu Saeco Vienna Superautomatica - gdzie mogę znaleźć ten czujnik? Są jakieś sklepy gdzie mogę poszukać/pytać o taką część?
    cafedomino
    Level 20  
    Sklep ASWO.PL numer części: NE05038 MIKROWŁĄCZNIK odepniesz tylko czarną dzwigienke.
    Majk1984
    Level 14  
    Niestety jako osoba fizyczna nie mogę tam zrobić zakupów ani też mie udzielą mi żadnej informacji...
    "Witamy,
    Informujemy iż, firma ASWO PL prowadzi sprzedaży części i akcesorii wyłącznie dla firm działających w branżach Elektroniki Użytkowej i AGD.
    Jeśli prowadzą Państwo działalność w w/w branżach prosimy o przesłanie kopii REGON oraz NIP w celu wprowadzenia Państwa danych do naszej bazy oraz wygenerowania opcji pozwalających na składanie zamówień.
    Informacje o dostępności części oraz cenie udzielamy dopiero po przesłaniu wymaganych dokumentów przez Klienta.
    Jeśli nie prowadzą Państwo działalności gospodarczej w w/w branżach prosimy o kontakt z firmą NORTH.pl, która jest naszym partnerem w zakresie obługi klientów detalicznych."

Dzwoniłem do serwisu SAECO gdzie naprawiałem już 2razy ten ekspress i udzielono mi informacji iż taki czujnik to jakieś 20zł a za usługę naprawy tego wezmą ok 100zł ! mam tylko problem z transportem tak dużego ekspresu, bo nie mam samochodu i musiałbym znowu "się prosić" kogoś o zawiezienie a potem odebranie... czy może ktoś ma działalność i mógłby mi ten czujnik zakupić ? Odwdzięczę się jakoś...
    Pozdrawiam
    cafedomino
    Level 20  
    Nie ma problemu przypomnij się po sylwestrze.
    Majk1984
    Level 14  
    cafedomino - Mirek99 zaoferował się na PW, że zobaczy ile ta część kosztuje i postara się mi ją kupić i wysłać więc póki co dzięki ! :)
    cafedomino
    Level 20  
    Nie ma sprawy ale jak coś bedzie potrzebne daj znać . Pozdrawiam.
    Majk1984
    Level 14  
    Jeśli mowa o potrzebach to mam jedną - wiedzę gdzie mam szukać tego czujnika jak już zdejmę górną obudowe ekspressu ? bo zapewne to nie bedzie takie proste jak mi się wydaje... Sama pokrywa chyba jest po prostu na kilku śróbkach i tyle tak ?
    Majk1984
    Level 14  
    Ni8kt nie jest w stanie mi pomóc? Nigdzie nie mogę znaleźć schematu tego ekspresu...

Edit: No i problem, odkręciłem dwie przednie śróbki pokrywy górnej i jedna lewą tylną która była pod zbiorniczkiem na wodę, tylna prawa jest gdzieś sprytnie ukryta i jej nie widzę, nie wiem jak ją odkręcić - czy ktoś pomoże ? nie chcę czegoś połamać...
    Edit2: OK, na Youtube znalazłem jakieś filmiki i pokazane że z tyłu potrzeba dłuugiego śrubokręta też z gwiazdką po prostu a mój tam nie dosięga, więc jutro lece taki kupić a i sam mikroczujnik chyba znalazłem na filmiku co prawda innego modelu ale powinno być bardzo podobnie czy mam rację? po 11minucie https://www.youtube.com/watch?v=AbLJ_ntZT-E
    Majk1984
    Level 14  
    ekspres działa od wczoraj wieczora - chciałem już go przygotować do wymiany nadchodzącego do mnie pocztą mikrowłącznika i rozebrać, odkręciłem trzy śróbki oprócz tej z tyłu po prawej pod zbiornikiem na kawę bo potrzeba dłuuugiego śrubokręta ;/ no i na tym stanęło - ze środka wysunąłem to "coś" za rączkę i za tym w dziurze było pełno zmielonej kawy ubitej to wyczyściłem ładnie i wszędzie kawę wymiotłem i wygrzebałem po czym na youtubie znalazłem, że można wejść w tryb serwisowy i tak zrobiłem, pobawiłem się pompą i dyszą pary, po czym młynkiem przemieliłem śmieci co zostały w nim jeszcze kawy i tak go męcząc pompką leciał taki zac, taki czaj z kawy gęsty i kapał właściwie... potem włączyłem normalnie nalałem wody i kawy supłem i o dziwo zrobił już normalnie kawę ! trochę słabawa ale zrobił - i dzisiaj tez zrobił już dwie rano ! chyba się samo naprawiło :)