Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Glosniki Modecom nie działają .

magister99 26 Dec 2016 19:44 3114 36
  • #1
    magister99
    Level 3  
    Witam. Znalazłem w piwnicy glosniki marki Modecom.Jak widać na zdjęciu zestaw składa się z dwóch głośników,tuby i jeszcze pilota.
    Glosniki Modecom nie działają .

    Po podłączeniu wszystkiego do prądu na pilocie swieci się zielona dioda. Gdy podłączyłem pod telefon i chciałem puścić muzykę to nic nie było słuchać. Sprawdziłem kable które łączą pilot z tubą ( czy są przejscia) ale okazało się ,że wszystko jest dobrze.
    Zdjęcie pilota:
    Glosniki Modecom nie działają .
    Glosniki Modecom nie działają .

    Dlaczego te głośniki nie działają? Co mam zrobić? Proszę o pomoc :)
  • #2
    nighthawk89
    Level 14  
    A przy wkładaniu wtyczki do telefonu przy sporej głośności słychać coś w głośnikach? jak nie to mógł paść wzmacniacz. Sprawdź czy na 100% wszystko dobrze podłączyłeś, daj zdjęcie tylnej ścianki subwoofera.
  • #3
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    magister99 wrote:
    ,tuby
    Ehhh...
    Glosniki Modecom nie działają .

    magister99 wrote:


    Dlaczego te głośniki nie działają? Co mam zrobić? P
    A skąd my niby mamy to wiedzieć?
    Sprawdź sprawność wzmacniacza. Zapewne znajduje się on w obudowie subwoofera. Rozkręć ją i sprawdź czy działa (sczytaj model układu scalonego i sprawdź w Sieci jak sprawdzić jej sprawność).
  • #4
    magister99
    Level 3  
    Ten wzmacniacz to TEA2025B.Tylko jak sprawdzić jego sprawność? W Internecie nie ma nic na temat sprawności :/

    Dodano po 11 [minuty]:

    nighthawk89 wrote:
    A przy wkładaniu wtyczki do telefonu przy sporej głośności słychać coś w głośnikach? jak nie to mógł paść wzmacniacz. Sprawdź czy na 100% wszystko dobrze podłączyłeś, daj zdjęcie tylnej ścianki subwoofera.

    Nic w głośnikach nie słychać.
    Glosniki Modecom nie działają . Glosniki Modecom nie działają .
  • #6
    magister99
    Level 3  
    Niestety nigdzie nie mogę znaleźć noty katalogowej tego układu :(
  • #7
    krakarak
    Level 41  
    Leń! A to co: Link ?
    Na 16 pinie jest napięcie zasilające?
  • #9
    magister99
    Level 3  
    krakarak wrote:
    Leń! A to co: Link ?
    Na 16 pinie jest napięcie zasilające?


    Aby to sprawdzić muszę przyłożyć miernik do pinu 16 i do jakiegoś minusa (GND) ?
  • #10
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    magister99 wrote:
    Aby to sprawdzić muszę przyłożyć miernik do pinu 16 i do jakiegoś minusa (GND) ?
    Pomiędzy 16 nogą a masą... (GND).
  • #11
    magister99
    Level 3  
    Napięcie wynosi 14V. Zauważyłem,że z głośników wydobywa się taki szum,ale jak podgłaszam muzykę w telefonie to nic się nie dzieje,dźwięk jest taki sam.Taki cichy szum.
  • #13
    magister99
    Level 3  
    niewolno2 wrote:
    musisz go prześledzić począwszy od wtyczki podłączanej do telefonu.


    Aby go prześledzić muszę sprawdzić,czy wszędzie są przejścia? Dobrze myślę? Przejść nie może być tylko na kondensatorze.

    Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

    Sprawdzałem przejścia na kondensatorach i na jednym znalazłem.
    Jest to kondensator 2A224J. Jest on połączony z przewodami od transformatora.

    Glosniki Modecom nie działają . Glosniki Modecom nie działają .
  • #15
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Na płytce jest wyjście słuchawkowe? Jeśli tak, to zobacz czy na słuchawkach jest sygnał.
  • #16
    magister99
    Level 3  
    Więc tak,puściłem muzykę z telefonu do subwoofera i podłączyłem słuchawki z tyłu do wyjścia słuchawkowego.W słuchawkach było słuchać tylko szum.Jak podgłaszałem i przyciszałem to nic się nie działo. Był taki sam szum.
  • #17
    krakarak
    Level 41  
    @magister99 dotykaj palcem nóżek układu scalonego, potem innych elementów i słuchaj czy pojawi się charakterystyczne "brrryyy".
    I weź się trochę przyłóż z myśleniem patrząc na aplikację układu scalonego i na płytkę z elementami... No chyba, że to dla ciebie czarna magia.
  • #18
    magister99
    Level 3  
    Glosniki Modecom nie działają .
    Na nóżce 9 oraz 10 jest takie '' brryy''. Na innych nóżkach układu scalonego nie ma. Jak dotykałem rezystorów to też była taka ''zmiana'' szumu.
  • #19
    398216 Usunięty
    Level 43  
    magister99 wrote:
    Na nóżce 9 oraz 10 jest takie '' brryy''.
    Na pewno na 9? A nie na7 przypadkiem? Na 9 jest masa, więc nie miało prawa nic brumieć.
    Końcówka sprawna, więc uszkodzenie zapewne wcześniej - w torze sygnału od telefonu do końcówki mocy. Zacznij sprawdzanie od samego przewodu połączeniowego, gniazda wejściowego....
  • #20
    magister99
    Level 3  
    Sprawdziłem jeszcze raz. Buczy na 9,10,11. Na 7 jest wszystko dobrze.
  • #22
    magister99
    Level 3  
    Glosniki Modecom nie działają .

    Z pilota wychodzą dwa kable.Jeden kabel to mini jack i tutaj podłączam telefon,a drugi kabel idzie do subwoofera. Słuchawki podpinałem i do wejścia,które jest na pilocie i z tyłu subwoofera. Za każdym razem dźwięk jest ten sam.
  • #23
    krakarak
    Level 41  
    @magister99 ty chyba z nas kpisz. Absolutnie nie wykazujesz nawet minimum chęci do rozwiązania swego problemu!
    Gdyby tak było to przetłumaczyłbyś zwrot Speaker Out na język polski i wiedziałbyś, że go jest WYJŚCIE NA GŁOŚNIK a więc nie WEJŚCIE! Tam możesz podłączyć słuchawki a nie sygnał z telefonu.
    Przewód z wtykiem mini Jack to wejście i dotykając do jego metalowych końcówek powinno być słychać brum. Jeśli tak nie jest to pokręć potencjometrem i zrób głośniej, sprawdź czy ten przewód nie jest przerwany dotykając palcem (wkrętakiem) tam gdzie jest on wlutowany - patrz zdjęcie z czerwonymi strzałkami.
  • #24
    magister99
    Level 3  
    krakarak wrote:
    @magister99 ty chyba z nas kpisz. Absolutnie nie wykazujesz nawet minimum chęci do rozwiązania swego problemu!
    Gdyby tak było to przetłumaczyłbyś zwrot Speaker Out na język polski i wiedziałbyś, że go jest WYJŚCIE NA GŁOŚNIK a więc nie WEJŚCIE! Tam możesz podłączyć słuchawki a nie sygnał z telefonu.
    Przewód z wtykiem mini Jack to wejście i dotykając do jego metalowych końcówek powinno być słychać brum. Jeśli tak nie jest to pokręć potencjometrem i zrób głośniej, sprawdź czy ten przewód nie jest przerwany dotykając palcem (wkrętakiem) tam gdzie jest on wlutowany - patrz zdjęcie z czerwonymi strzałkami.

    Wiedziałem o tym,że tam jest wejście na głośniki. Przecież napisałem wyżej,że telefon podłączam przez mini jack,który wychodzi z pilota. Jeśli chodzi o chęci to mam je,dużo czytam o tych sprawach,ale to jest dopiero moje drugie spotkanie takie praktyczne z głośnikami. Pierwsze było takie,że inne głośniki przerabiałem na baterię :)
  • #25
    krakarak
    Level 41  
    Zrób co napisałem w poście #23 i i efektach pisz.
  • #26
    magister99
    Level 3  
    krakarak wrote:
    @magister99
    Przewód z wtykiem mini Jack to wejście i dotykając do jego metalowych końcówek powinno być słychać brum. Jeśli tak nie jest to pokręć potencjometrem i zrób głośniej, sprawdź czy ten przewód nie jest przerwany dotykając palcem (wkrętakiem) tam gdzie jest on wlutowany - patrz zdjęcie z czerwonymi strzałkami.

    Dotykałem mini jacka ale nic nie było słuchać. Kręcąc potencjometrem też nic nie było slychac. Dotykając palcem miejsca,gdzie przewód jest wlutowany było słuchać '' brum ''. Sprawdzałem też ciągłość obwodu od pilota do płytki subwoofera. Przewody miernika przykładałem do miejsc lutowanych. Wszędzie ciągłość obwodu była. Czy może być tak,że mini Jack nie działa? (Przewody czerwony,zielony i bialy)
    Glosniki Modecom nie działają .
  • #27
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    magister99 wrote:
    Dotykając palcem miejsca,gdzie przewód jest wlutowany było słuchać '' brum ''
    Czyli układ działa. Zatem albo masz uszkodzony wtyk, albo potencjometr w pilocie.

    PS. Czy ja dobrze widzę że płytka ma ślady zalania?
  • #28
    krakarak
    Level 41  
    Kolejno dotykaj wkrętakiem do miejsc lutowania potencjometru na płytce i słuchaj czy pojawia się brum. Na 2 z nich z pewnością będzie a na 2 innych pojawić się musi gdy pokręcisz potencjometrem w jedną ze skrajnych pozycji.
    I spróbuj kilka razy włożyć i wyjąć wtyk Jack do gniazda Jack na płytce z potencjometrem a potem dotknij palcem do wtyku Jack. Brum jest?
  • #29
    magister99
    Level 3  
    krakarak wrote:
    Kolejno dotykaj wkrętakiem do miejsc lutowania potencjometru na płytce i słuchaj czy pojawia się brum. Na 2 z nich z pewnością będzie a na 2 innych pojawić się musi gdy pokręcisz potencjometrem w jedną ze skrajnych pozycji.
    I spróbuj kilka razy włożyć i wyjąć wtyk Jack do gniazda Jack na płytce z potencjometrem a potem dotknij palcem do wtyku Jack. Brum jest?


    Brum było na wszystkich miejscach lutowania potencjometru,ale tylko wtedy,gdy potencjometr był ustawiony w jednej pozycji (najgłośniej)
    Próbowałem kilka razy włożyć i wyjąć wtyk Jack i przez moment jak dotykiem to ' brum ' było,a później zanikło.
  • #30
    krakarak
    Level 41  
    A jak dotkniesz wkrętakiem do miejsca lutowania na płytce przewodów czerwony i zielony (potencjometr w pozycji na maksymalną siłę głosu) to słychać brum?