Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saleae - Instalacja analizatora stanów logicznych na tablecie?

Jado_one 26 Dec 2016 22:23 1518 4
NDN
    Jado_one
    Level 22  
    Witam

Posiadam analizator stanów logicznych Saleae i zastanawiam się, czy dało by się go (tj. oprogramowanie) uruchomić na tablecie z Windows 10?
    Niestety nie istnieje wersja oprogramowania Saleae na komputerki z procesorem ARM, więc pozostaje tylko Intel.
    Nie posiadam obecnie tabletu z WIN10 (tylko z androidem, więc nie mogę tego sprawdzić), ale można stosunkowo tanio kupić tablet z win10 (czy nawet 8.1). Nie wiem tylko, czy tablety z Win 10 pozwalają na instalację oprogramowania firm trzecich - w tym przypadku Saleae?
    Inna sprawa to wydajność takiego tabletu - czy byłaby wystarczająca do obsługi transmisji USB z analizatora?
    Ciekawe też, czy w tablecie z ekranem dotykowym obsługa oprogramowania Saleae również by działała dotykowo (bez konieczności użycia myszki i klawiatury).
    Fajnie byłoby mieć przenośny analizator, zamiast przełączać wciąż aplikacje na laptopie i odwracać ekran raz w tą, raz w inną stronę ;-)
    Czy ktoś już tego może próbował?

Bo generalnie wydaje mi się, że oprogramowanie Saleae daje większe możliwości niż to, co się nawet widzi w oscyloskopach cyfrowych z analizatorem (tych tańszych przynajmniej) - ilość sekund jakie można zapisać, a potem analizować, dekodowanie protokołów, rozciąganie przebiegów, itp... Ale może jestem w błędzie?
  • NDN
    tzok
    Moderator of Cars
    Oprogramowanie Logic jest w większości obsługiwane przy użyciu myszy (którą "dotyk" emuluje), a w razie potrzeby na tablecie masz klawiaturę ekranową. Windows 8.1 czy 10 na tablecie z procesorem x86/64 to jest normalny Windows więc nie widzę powodu dla którego miałoby to nie działać. Alternatywne oprogramowanie dla Saleae to Pulseview - jest darmowe i ma wersję dla systemu Android.

Saleae to wciąż tylko zabawka o charakterze głównie edukacyjnym, choć pod pewnymi względami faktycznie przewyższająca analizatory dostępne w tanich MSO. Największą bolączką Saleae jest prymitywny system wyzwalania (tylko zboczem/poziomem) i brak sprzętowego dekodowania danych, a co za tym idzie "pchanie" wszystkich surowych danych po USB (samo Saleae nie przetwarza ani nawet nie buforuje przechwytywanych danych) i brak pracy cyklicznej (jak w oscyloskopie, jest tylko "single shot", a dekodowanie nie odbywa się w czasie rzeczywistym, tylko po przechwyceniu porcji danych).
  • NDN
    Slawek K.
    Level 35  
    No trudno aby za 40 zł kupić oscyloskop. Ten analizator nie jest taki zły, poczatkujacemu daje dużo możliwości, oczywiscie do profesjonalnych zastosowań zdecydowanie oscyloskop.

Pozdr
    Jado_one
    Level 22  
    Próbowałem jakiś czas temu zainstalować pulseview na moim tablecie androidowym, ale była to jakaś mocno eksperymentalna wersja - prawdopodobnie na inną wersję androida, bo nie udało mi się tego odpalić.
    Inna sprawa, że pulseview - nawet w wersji normalnej na laptop, nie radził sobie z obsługą portu USB na najwyższych szybkościach samplowania. Oprogramowanie od Saleae radzi sobie z tym bez problemu (chociaż jak pamiętam w pierwszych wersjach ich softu, też były duże problemy - potem coś udoskonalili).
    A szkoda, bo czytelność przebiegów w pulseview jak dla mnie jest lepsza niż w saleae (kolorystyka i wielkość napisów). Testowałem na linuksie, bo na nim generalnie działam - może na Win10 lepiej sobie radzi.

Co ciekawe wersja linuksowa w przeciwieństwie do windowsowej nie pokazuje wszystkich ikonek w programie.
    Na pamięć trzeba wiedzieć gdzie się co znajduje, bo mamy w tym miejscu czyste pole - dopiero po kliknięciu pojawia się opcja do wyboru (np. wybór zbocza/poziomu wyzwalania - trzeba robić na czuja).
    Ciekawe czy inni też tak mają, czy akurat to jakaś przypadłość u mnie (mam Xubuntu z XFCE).

Czyli dało by się to (tj. Saleae) zainstalować na tabletowym Win10 - ciekawe jednak czy się tablet będzie wyrabiał na najwyższej szybkości samplowania?
    Mam zamiar kupić trochę wyższy model Saleae - 16 kanałowy (ale ten pierwszy Logic16 - nie te najnowsze, bo trochę przydrogie) gdzie można samplować 3 kanały z szybkością 100MHz - pewnie będzie więcej danych niż w starej ósemce.

Myślę, że jednak nie zaryzykuję kupna tabletu z Win10 w ciemno ;-) Chyba, że ktoś akurat ma i sprawdzi, że ten duet dobrze razem działa.
    tzok
    Moderator of Cars
    Tablet to normalny PC, tyle że z Atomem. Z Saleae16 może być problem z racji zapotrzebowania na prąd. O wydajność procesora bym się nie martwił.