Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Orange FanBox jak podłączyć router?

adameta 27 Gru 2016 13:34 2751 15
  • #1 27 Gru 2016 13:34
    adameta
    Poziom 10  

    Witam Panowie,

    Wertując internet i posty na forum wiem, że podobne tematy były zakładane jednak biorąc pod uwagę swoje amatorskie podejście do tematu pozwoliłem sobie założyć ten temat prosząc jednocześnie o pomoc :)

    Korzystam z internetu światłowodowego Orange. Sam internet jest w pełni skonfigurowany. Do orange fanbox 2.0 podłączony jest komputer stacjonarny (ethernet 2), w tym samym pokoju dekoder i telewizor (ethernet1) a w drugim pokoju mieszkania drugi dekoder i telewizor (ethernet 3). W dwupokojowym mieszkaniu chciałbym poszerzyć zasięg WIFI instalując oddzielny router.

    Router który mam do dyspozycji to TP-Link TL-WR740N

    Owy TP link chciałbym podłączyć w drugim pokoju zaraz przy telewizorze i dekoderze aby wzmocnić sygnał wi fi przede wszystkim dla telewizora. Domyślam się że kabel Ethernet 2 musiałbym podpiąć nie do dekodera a do nowego routera i dopiero nowy router pod dekoder ...:)

    Moim pytaniem jest- w jaki sposób dokonać takiego połączenia? w które miejsca routera wpiąć które kable ? I wreszcie- jak skonfigurować router ?

    Przesyłam szczegółowo rozrysowany schemat. Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc :)


    Orange FanBox jak podłączyć router?

    0 15
  • #2 27 Gru 2016 13:43
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na porcie ethernet w Orange funbox-ie musisz mieć dostęp do internetu aby myśleć o podłączeniu dodatkowego AP/routera a w tym przewodzie do dekodera tak nie jest.

    Konfiguracja WR740N jako AP - Link

    0
  • #3 27 Gru 2016 14:37
    adameta
    Poziom 10  

    Nie wiem czy dobrze rozumiem więc się upewnie :)

    W kablu który idzie z FanBoxa do dekodra w drugim pokoju gdzie chciałbym podpiąć router- nie mam usługi internetu, tak ?

    Generalanie widzę, że sa trzy wejścia Ethernet i do jednego z nich podłączony jest stacjonarny więc może w pozostałych tez jest łącze internetowe ?

    0
  • #4 27 Gru 2016 14:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Możesz to sprawdzić podłączając stacjonarkę. Tam gdzie będziesz miał dostęp do internetu tam możesz podłączyć router i skonfigurować tak jak w poradniku.

    Według specyfikacji - ETH1, ETH3, ETH4
    Porty oznaczone kolorem czerwonym są przeznaczone do podłączenia komputera lub dekodera Orange TV w wersji satelitarnej więc próbuj - http://www.orange.pl/kid,4003696898,id,400371...enie-i-podstawowe-informacje,helparticle.html

    0
  • #5 27 Gru 2016 14:56
    adameta
    Poziom 10  

    ok dzięki, czyli jeżeli podepne zamiast dekodera II laptopa i będę miał dostęp do internetu to moge działać z routerem...
    Po podłączeniu komputera za pomoca tego kabla musze go jeszcze konfigurować... prawda?

    0
  • #6 27 Gru 2016 15:01
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak oczywiście WR740N musisz skonfigurować zgodnie z poradnikiem jako AP.

    0
  • Pomocny post
    #7 27 Gru 2016 17:52
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    jimasek napisał:
    jimasek
    Małe sprostowanie.
    W przypadku modemu Orange FunBox 2.0 Internet i IPTV jest na każdym porcie ETH, tak jak by z automatu
    nie tak jak w przypadku FunBox 1.0 czy Livebox

    Czyli do Funboxa 2.0 router/AP możesz podłączyć do dowolnego portu

    0
  • #8 27 Gru 2016 18:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    @LucekB - dzięki za sprostowanie i uzupełnienie. Masz do czynienia z tymi sprzętami na co dzień :)

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Gru 2016 18:10
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    Tak, uruchamiałem IPTV przez switch, i chyba też przez dodatkowy router jako AP i działało :P

    0
  • #10 28 Gru 2016 13:25
    adameta
    Poziom 10  

    Posiłkując się waszymi podpowiedziami i innymi źródłami w internecie zebrałem kilka wskazówek i jeszcze przed przystąpeiniem do podłączenia chciałbym skonsultować to z wami :D

    1. Najpierw podłącze router TL WR740N do kompa przez gniazdo np. 1 (nie WAN) zaloguje się na niego przez 192.168.0.1 admin admin
    2. Zakładka setup Lan DHCP Disabled
    3. IP Adress 192.168.1.250 (ten adres wziąłem z jakiegos poradnika) mam nadzieję że u mnie też będzie działał :D

    Save uruchomiam ponownie i następnie

    1. Loguje się spowrotem na router poprzez 192.168.1.250 w przeglądarce
    2. Acces Point Activaed
    Channel United States - muszę zmienić auto i ustawić konkretny kanał. Tutaj właśnie nie wiem jaki . Sprawdziłem wifi analyserem swoją sieć jednak nie wiem jak go odczytać - screen w załączniku
    3. Transmit Power: High
    Wires mode b+g+n
    Cganel Bandwitch: Auto
    Authenication Type WPA2-PSK
    Hasło Login takie samo jak na Fanbox

    I tutaj pytanie dotyczące podłączenia... czy dobrze to dedukuję... :)
    Podłącze nowy router TL WR740N przez żółte gniazdo 1 z fanboxem a żółte gniazdo 2 na z dekoderem 2 który est podłączony do telewizora 2. Dobrze kombinuje ? :) Gniazdo WAN będzie puste :)

    Orange FanBox jak podłączyć router?

    0
  • #11 28 Gru 2016 13:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak jest w moim poradniku. W konfiguracji AP nie używamy gniazda WAN.

    0
  • #12 28 Gru 2016 15:02
    adameta
    Poziom 10  

    A orientujesz się jaki kanał mam ustawić w Channel United States ?
    Takie podłączenie dekodera do routera będzie ok przy tych ustawieniach ?

    0
  • Pomocny post
    #13 28 Gru 2016 15:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    adameta napisał:
    A orientujesz się jaki kanał mam ustawić w Channel United States ?

    Taki który będzie ci działał ze wszystkimi urządzeniami no i będzie jak najmniej zakłócany przez inne sieci (doświadczalnie).

    adameta napisał:
    Takie podłączenie dekodera do routera będzie ok przy tych ustawieniach ?

    LucekB twierdzi że tak, ja zawsze dekoder podłączony miałem do głównego routera.

    0
  • #14 31 Gru 2016 18:23
    adameta
    Poziom 10  

    Router skonfigurowałem poprawnie za pomocą poradnika: http://www.tp-link.com.pl/faq-417.html.. Podłączyłem go do kabla który do tej pory szedł do dekodera (do gniazda 1 w routerze) a z gniazda 2 routera kabel skrętka do dekodera. Oczywiście z dekodera sygnał do telewizora idzie przez hdmi.Wi fi śmiga ale w telewizorze- brak sygnału ;) Całość wygląda jak na załączonym schemacie :)

    Ma ktoś jakiś pomysł? Może jakoś inaczej kable powinienem podpiąć ? A może kupić wystarczy kupićswitch ? Czy np switch TP-Link 5p TL-SF1005D będzie w takim przypadku działałał i podzieli mi sygnał osobno na router ap i osobno na dekoder ?

    Orange FanBox jak podłączyć router?

    0
  • #15 01 Sty 2017 13:37
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    Sprawdź konfiguracje, ew jeszcze raz skonfiguruj tp linka.
    Jeśli nie pomoże podłącz przez switch, chyba że masz zaciskarke do rj 45 to możesz rozbić pary w jednym kablu i po 1 kablu masz 2 urządzenia.

    0
  • #16 03 Sty 2017 18:12
    adameta
    Poziom 10  

    Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy. Pomógł swich i router skonfigurowany pod ap :)
    Dziekuje

    0
  Szukaj w 5mln produktów