Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić kondensator 1nF na wysokie napięcie

mateusiak 27 Dec 2016 14:58 1239 11
    mateusiak
    Level 12  
    Podejmowałem już próby ale nie wyszło z tego względu że ma on być małej wielkości max 2x2cm i na napięcie ok. 5kV. Próbowałem z pojedynczą folią aluminiową i cienką blaszką ale pojemność wynosiła 0,1nF. Wiem że można kupić ale ja potrzebuję z 20 sztuk i wyszło by trochę drogo.
    mateusiak
    Level 12  
    Ale niestety na 10kV już nie znajdę takiego a będę potrzebował też.
    Matylda_26
    Level 13  
    398216 Usunięty wrote:
    Jednak bezpieczniej i na pewno lepiej byłoby jednak kupić...

A co, kupione to nie robione a wykopywane z ziemi czy jak? Wiesz jak je zrobić czy tylko napisałeś aby napisać?

Moderated By Artur k.:

A Kolega ma coś sensownego do powiedzenia w temacie?

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Ostrzeżenie.

398216 Usunięty
    Level 43  
    A jesteś w stanie zrobić stabilną pojemność takiego kondensatora z folii? Stabilną w czasie?
    Wątpię. Epoka butelki lejdejskiej minęła jakiś czas temu jakbyś nie zauważył.
    Kondensator to nie tylko pojemność poza tym. To również rezystancja izolacji i doprowadzeń do okładzin. Folia aluminiowa nie należy do najlepszego materiału w amatorskich warunkach jeśli chodzi o pewność styku - tworzą się na jej powierzchni tlenki; a te są dobrym izolatorem.
    W efekcie narobisz się jak koń przed sezonem grzewczym, a efekt będzie mierny.

W fabrycznym kondensatorze (pomijając już szczegóły) te wszystkie elementy są przemyślane dzięki technologii, która dla amatora jest niedostępna.
    Jeśli chciałbyś to zrobić jako ciekawostkę dla celów edukacyjnych - żeby udowodnić jak działa kondensator - wtedy owszem; jest jakiś sens. Ale jeżeli ma to być kondensator (y) pracujące w jakimś konkretnym urządzeniu i mającym stałe - niezmienne parametry - zapomnij.

Matylda_26 wrote:
    Wiesz jak je zrobić czy tylko napisałeś aby napisać?

Właśnie dlatego napisałem o kupnie, że nie wiem jak to zrobić - mając na uwadze to co napisałem wyżej: Technologie produkcji NIE SĄ dostępne dla amatora.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    mateusiak wrote:
    Podejmowałem już próby ale nie wyszło z tego względu że ma on być małej wielkości max 2x2cm i na napięcie ok. 5kV.

I nie wyjdzie, bo w tym gabarycie zrobić domowymi sposobami kondensator na 5kV to praktycznie niewykonalne.

mateusiak wrote:
    Wiem że można kupić ale ja potrzebuję z 20 sztuk i wyszło by trochę drogo.

mateusiak wrote:
    Ale niestety na 10kV już nie znajdę takiego

Żartujesz sobie?
    http://www.tme.eu/pl/details/cc10k-1n/kondensatory-ceramiczne-tht-10kv/sr-passives/
    Masz na 10kV ceramiczne - przy 10 sztukach 1.7zł za sztukę.
    A tu masz na 4000V:
    http://www.tme.eu/pl/details/cc4k-1n_10/kondensatory-ceramiczne-tht-4kv/sr-passives/
    w cenie całe 33 grosze za sztukę. To przesyłka będzie droższa niż te 20 kondensatorów...
    To oczywiście nie jest jedyny sklep w którym mają takie rzeczy.

Taniej na pewno nie zrobisz, o gabarytach nie wspominając.
    mateusiak
    Level 12  
    Wiecie gdzie może dostanę diody prostownicze na 8-10kV
    mateusiak
    Level 12  
    Dzięki, ja potrzebuję 20 sztuk trochę drogo wyjdzie.
    AbRe
    Level 11  
    A te drugie są po 15 groszy za sztukę. Dajesz trzy takie zamiast jednej i cenę masz 0,15*3*20=9zł
    Artur k.
    Admin of Audio group
    mateusiak wrote:
    potrzebuję 20 sztuk trochę drogo wyjdzie

To są jakieś żarty. Wszystko co Koledze nie podesłać to drogo wychodzi. Kondensatory drogo, diody drogo... Pewnie najlepiej jakby za darmo ktoś Koledze dał i jeszcze dopłacił.

Temat zamykam.