Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia Player - Podłączenie sygnału przez SCART - jak wykonać ?

skaktus 27 Dec 2016 16:02 3618 12
    skaktus
    Level 37  
    Witam.

Mam pewien problem. Posiadam dekoder Netia Player, czyli Netgem N7700. Posiada on wyjścia takie jak HDMI oraz uniwersalne złącze mini-DIN, które za pomocą przejściówki daje wyjście SCART. Całość chcę podłączyć już do leciwej nagrywarki, która posiada wejścia takie jak composite (żółty czincz) oraz Y Pb Pr i standardowo wejście stereo. Niby nic trudnego, ale w złączu SCART nie ma sygnału composite. Sprawdziłem pinologię kabla, który jest przejściówką na SCART i w tym wypadku, wykorzystywane są takie piny, wskazujące na użycie sygnału RGB. Tutaj zaczyna się dla mnie zabawa bo nie wiem jak to ugryźć. W wtyku SCART wykorzystane są takie złącza jak:

Netia Player - Podłączenie sygnału przez SCART - jak wykonać ?

2, 6, 8, 16, 20

7, 11, 13, 15

Natomiast piny poniżej są połączone razem z pinem nr 13 czyli:

4, 14, 18
    5, 9, 13, 17

Zatem czy waszym zdaniem, uda to się jakoś zgrać i razem podłączyć ? Dajcie znać czy będzie to możliwe.

Dodam jeszcze jedną ważną rzecz - producent dekodera Netgem, pisze w specyfikacji, że jego dekoder czyli N7700 posiada wyjście YPbPr. Zapewne jest to realizowane za pomocą złącza mini-DIN, tylko że nigdzie nie mam informacji na temat takiej przejściówki...
    wiertacz
    Level 34  
    Dlaczego piszesz, że w euro nie ma sygnału composite ?
    Przecież jest na złaczu 20.
    Tutaj masz pełną specyfikację złącza euro uwzględniającą również sygnał component czyli YPbPr.
    A pewnie który sygnał jest wysyłany na złącze zależy od ustawień dekodera.

https://pl.wikipedia.org/wiki/SCART
    Polon_us
    Level 42  
    wiertacz wrote:
    Dlaczego piszesz, że w euro nie ma sygnału composite ?
    Przecież jest na złaczu 20.

Autor tematu powinien użyć pin 19 (+17) - Composite Out jeżeli chce to podłączyć do nagrywarki.
    Pin 20 to przecież Composite In (wejście)
    wiertacz
    Level 34  
    Styki 19 i 20 w kablu łączymy na krzyż czyli wejście z wyjściem i wtedy na styku 20 w odbiorniku mamy na wejściu IN czyli prawidłowo.
    Jest to pokazane w linku który podałem.
    Dekoder pracuje jako źródło sygnału więc tak samo łączymy a, że na drugim końcu jest inna wtyczka to już szczegół.
    skaktus
    Level 37  
    Dziek za pomoc.

Styki 19 i 20 sa niewykorzystane,niepodlaczone.Gdyby byly,z nich bral bym sygnal compsite i to jest problem w obecnej chwili.

Wiertacz-mam teraz pytanie o YPbPr-czy dobrze rozumie,ze wystarczy podlaczyc sie pod kazdy kolor na wyjsciu Scart(7,11,15 oraz masa kazdego z nich),podlaczyc pod wejscie YPbPr w nagrywaece i powinno wszystko zadzialac?W ustawieniach dekodera brak info o wyjsciach.Moge tylko ustawic rozdzielczosc hdmi.
    Anonymous
    Anonymous  
    skaktus
    Level 37  
    mihal2002 wrote:

Raczej to jest wyjscie sygnału a nie wejscie. Poczytaj dokładniej o tej leciwej nagrywarce.

Nie, jest to wejście sygnału YPbPr. Dokładnie to ma wejście YPbPr + composite (opisane jako IN) oraz wyjście YPbPr i composite (opisane jako OUT).

Dekoder Netgem ma wyjście HDMI i SCART. Jakie wykorzystuje piny opisałem w 1 poście. Teraz zastanawiam się, czy wykorzystując to o czym wspominał Wiertacz, można wyprowadzić sygnał YPbPr z Scarta, z wykorzystaniem pinów 7,11,15. Czy to w ogóle zadziała ? Bo z tego co widzę, SCART RGB wymaga konwertera na YPbPr.
    wiertacz
    Level 34  
    skaktus wrote:

2, 6, 8, 16, 20

7, 11, 13, 15

Natomiast piny poniżej są połączone razem z pinem nr 13 czyli:

4, 14, 18
    5, 9, 13, 17

Na początku piszesz, że pin 20 jest wykorzystany a teraz piszesz że jest nieużywany ?
    Więc jak jest naprawdę ?
    skaktus
    Level 37  
    Witaj.

Mój błąd, pin 20 jest podłączony w przejściówce Netgema. Według specyfikacji SCART-a, jest to wejście composite. Wyjście sygnału composite w tej samej przejściówce, tj pin 19, jest niepodłączony. Sądziłem, że skoro 20 to wejście sygnału, należy go traktować, jako wejście sygnału DO dekodera Netgema. Możesz rozwiać moje wątpliwości ?
    wiertacz
    Level 34  
    A po co miałoby być wejście wideo w dekoderze ?
    Dekoder służy jako źródło sygnału więc jest w nim wyjście sygnału.
    Źle interpretujesz przeznaczenie styków. Styk 20 pracuje jako wejście sygnału w gniazdku odbiornika a nie we wtyczce na kablu.
    skaktus
    Level 37  
    Dziękuje za wskazówki. Na dniach postaram się ogarnąć temat i wykonać próbę z podłączeniem.

Spokojnego wieczoru
    wiertacz
    Level 34  
    Pozostanie jeszcze niepewność czy dekoder wysyła równolegle sygnały na hdmi i na pozostałe wyjścia i czy producent nie zastosował jakichś zabezpieczeń przed nagrywaniem programów..
    skaktus
    Level 37  
    Dzięki za kolejne info.

Rozważam jeszcze zakup konwertera z HDMI na YPbPr w najgorszym wypadku.