1200 spokojnie wystarczy na tańsze a może i droższe (w świątecznej promocji) Większość zmywarek kupisz w przedziale 1000-1500zł.
Kupiłem Indesit za 1130 zł. Trzeci tydzień zmywa bez zastrzeżeń ale wszyscy mi mówią, że 18 lat (tyle co jej poprzednik Zanussi) to ona nie wytrzyma
Ja mam zmywarkę 45cm, model który Ty wykluczasz.
W obecnych czasach ze zmywarkami czy innym sprzętem AGD jest podobnie jak z akumulatorami samochodowymi. Każdy ma jakiś ulubiony model/producenta a inne krytykuje.
Zmywarka ma dobrze myć a po umyciu naczynia muszą być suche. Mnożenie funkcji to najczęściej bajer producenta. W starej zmywarce (programator mechaniczny) miałem cztery funkcje. Używałem jednej, bardzo rzadko drugiej - NAMACZANIE. Funkcja przydatna gdy wkładasz naczynia z zaschniętymi resztkami potraw. Wtedy przed zmywaniem warto je namoczyć.
W nowej (programator elektroniczny) mam 7 funkcji i też używam jednej
Ja mam zmywarkę 45cm, model który Ty wykluczasz.
W obecnych czasach ze zmywarkami czy innym sprzętem AGD jest podobnie jak z akumulatorami samochodowymi. Każdy ma jakiś ulubiony model/producenta a inne krytykuje.
Zmywarka ma dobrze myć a po umyciu naczynia muszą być suche. Mnożenie funkcji to najczęściej bajer producenta. W starej zmywarce (programator mechaniczny) miałem cztery funkcje. Używałem jednej, bardzo rzadko drugiej - NAMACZANIE. Funkcja przydatna gdy wkładasz naczynia z zaschniętymi resztkami potraw. Wtedy przed zmywaniem warto je namoczyć.
W nowej (programator elektroniczny) mam 7 funkcji i też używam jednej
Ja też jestem zielony w temacie zmywarek - ale powyższe podoba mi się. Wygląda na to że wybór zmywarki jest jeszcze prostszy niż lodówki i pralki ( tam jednak używa sie 3-4 programów
Od siebie dodam jeszcze jednak że wczesniej obiło mi się o uczy parę zaleceń ( coś z metalowy dnem i mieszadłem ? ) Dlatego byłbym wdzięczny za rozwinięcie tematu przez kogoś bardziej oblatanego. A już idealnie było by jakby ktoś z serwisów się odezwał - niestety nie widzę teraz żadnych dłuższych niż 2 lata gwarancji producentów Druga ważna sprawa - to czy i jak bardzo zużycie zależy od sposobu eksploatacji. Ja w przeciwieństwie do wielu nie zamierzam zmywać w niej "wszystkiego" a zwłaszcza przypalonych garnków i patelni. Chodzi raczej o zwykłe codziennie i upierdliwe zmywanie - zwłaszcza po dzieciach -
tależy,szklanek i sztućców.
Od siebie dodam jeszcze jednak że wczesniej obiło mi się o uczy parę zaleceń ( coś z metalowy dnem i mieszadłem ? )
Chyba każda zmywarka ma metalowa dno, natomiast sito denne zapobiegające przedostawaniu się resztek jedzenia do pompy, może być z metalu lub z tworzywa. Indesit ma metalowe ale filtr który podlega okresowemu czyszczeniu po uprzednim wyjęciu ze zmywarki - z tworzywa. Zanussi miał oba elementy z tworzywa.
karroryfer wrote:
Ja w przeciwieństwie do wielu nie zamierzam zmywać w niej "wszystkiego" a zwłaszcza przypalonych garnków i patelni.
Nie wierz, że zmywarka dokładnie usunie wszystkie przypalone resztki z garnków.
Moje porównanie starej (ZANUSSI) i nowej (INDESIT) zmywarki:
- stara zmywała w temp. 65°C, nowa zmywa na większości programów w temp.50°C a tylko na najdłuższym (2,5h) w 65°C. Uważam, że 50 stopni to nieco za niska temperatura.
- podobnie temp suszenia. Stara suszyła w wyższej temp, wyjmowane naczynia i sztućce były idealnie suche. W nowej pozostają pojedyncze krople wody na styku naczynia /sztućca i kosza zmywarki. Nie ma znaczenia czy wyjmuje się 15 min po zakończenia zmywania, po 2 godzinach czy następnego dnia rano.
Witam. Mialem pralke Indesit i tak awaryjnego i przysporzajacego problemy sprzetu nie mialem nigdy przed ta pralka ani po niej.Nie chce zniechecac do zakupu tej marki, ale polecic napewno nie moge. A obecnie z tego co mi wiadomo to Ariston, Hotpoint i Indesit to jeden koncern.Mam zmywarke Elektroluxa od 6lat i poki co nie narzekam.
Dwa pierwsze marzenia masz spełnione w kilku modelach, Trzecie to loteria, niezależnie od ceny i opinii o produkcie. Oczywiście tak jak masz większe prawdopodobieństwo trafienia trójki w totolotka, wysyłając pięć kuponów zamiast jednego, tak masz większe szanse bezawaryjnej pracy zmywarki kupując droższy model o dobrej opinii.
Stanąłem przed decyzją wyboru zmywarki. Zmywanie ręczne się znudziło. Pojęcia o zmywarkach nie mam żadnego. Wiem tylko,że 45cm odpada.
Rodzina 4-osobowa. Dziecko, dużo naczyń. Nie wiem w ogóle jaką kwotę przeznaczyć. 1200zł wystarczy? Firma? Nie mam pojęcia. Liczę na was.
Moja rodzina jest tylko 3-osobowa, ale nie wyobrażam sobie zmywarki węższej niż 60 cm, bo zawsze się naczyń nazbiera, szczególnie kiedy ma się świadomość, że nie trzeba myć ręcznie, dno powinno być metalowe a po każdym wsypaniu czy dosypaniu soli, trzeba się jej koniecznie szybko pozbyć (chodzi o to, co się rozsypało wokół otworu), wtedy można skorzystać choćby z funkcji namaczania i ja tak robię, funkcję pół wsadu posiadam, ale nie korzystam, raczej zbieram do następnego dnia naczynia i wówczas też ustawiam funkcję namaczania/płukania przed właściwym myciem następnego dnia. Wygodne bardzo są składane półki (kiedy trzeba wkładasz talerze, kiedy potrzebujesz płaską powierzchnię, np. na większy garnek, stojaki składasz. Wygodny jest również koszyczek na brudne sztućce, możesz go trzymać na zmywarce i od razu do niego wkładać brudne, ale przydaje się również specjalna dodatkowa ruchoma półeczka do sztućców (kiedy mam ich mało a koszyczek niepotrzebnie zajmowałby powierzchnię zmywarki, układam brudne sztućce właśnie na niej). Przydatna jest również regulacja wysokości półki górnej, bo czasem jest coś większego do mycia i mogłoby się bez podniesienia "góry" nie zmieścić na dole, ale nie jest to niezbędne - rzadko z tego korzystam, najwyżej duży gar myję ręcznie. Generalnie przed włożeniem naczyń pozbywam się brudów z talerzy, nie myję ich ale kiedy trzeba opłukuję - nie zawsze. Pozwala to uniknąć zapchania dysz np. zielonym groszkiem Zaschnięte przypalone garnki czy patelnie nie są domywane, chyba że je wcześniej przed włożeniem namoczę. Najczęściej, kiedy mam czas, korzystam z programu eko (mycie długie ponad 3 godziny w temperaturze 50 st.), kiedy nie mam czasu myję w temperaturze 65 stopni i ustawiam mycie krótkie - program trwa 1,35 h. Moja zmywarka kosztowała ok. 1450 zł, kierowałam się opiniami innych użytkowników, chodzi półtora roku (odpukać bez usterek) - hotpoint ariston
Dodano po 4 [minuty]:
bart1500 wrote:
A ja co do zmywarki mam trzy wymagania. Żeby miała 60cm,była koloru srebrnego i nie była awaryjna.
Made in Poland, Hotpoint Aniston LFF 8M121 CX EU. Tak jak pisałam wcześniej, w zasadzie kierowalam się wyłącznie dobrymi opiniami w necie i właściwościami, o których pisałam wcześniej.
Niby tak, ale do niczego nie namawiam. Z każdym zakupem sprzętu AGD i nie tylko, jak z loterią Podzieliłam się tylko, na co zwracać uwagę przy zakupie zmywarki i które funkcje mogą się przydać. Życzę udanego bezawaryjnego zakupu
Również rozglądam się za zmywarką (szerokość 600mm) i mam spory dylemat.
Z mojego doświadczenia ze zmywarkami , a było ich kilka ( Siemens, Bosch, Samsung, AEG), warto zwrócić uwagę na to czy grzałka wody jest zintegrowana z pompą.
W razie awarii, grzałki lub pompy, wymienia się cały element, koszt to prawie nowa zmywarka. Na to zwrócił mi uwagę jeden serwisant.
Co do indesita, mam informację że dość często robią drobne zmiany w produkcji, i ciężko jest dopasować części w razie awarii.
Najlepiej zadzwonić do kogoś, kto się tym zajmuje naprawami , serwisem zmywarek i podpytać na co zwrócić uwagę przed zakupem.
Wygodny jest również koszyczek na brudne sztućce, możesz go trzymać na zmywarce i od razu do niego wkładać brudne, ale przydaje się również specjalna dodatkowa ruchoma półeczka do sztućców (kiedy mam ich mało a koszyczek niepotrzebnie zajmowałby powierzchnię zmywarki, układam brudne sztućce właśnie na niej).
Potwierdzam, osobna szuflada na sztućce wewnątrz zmywarki jest b. wygodna. Warto zwrócić na to uwagę.
Ogólnie mała podpowiedź ode mnie zawęzi trochę kręgi poszkiwań.Bosch i Siemens to jest to samo BSH Group,AEG;Electrolux;Zanussi koncern electrolux,Indesit;Hot Point Ariston również to samo.Nie wiem może pomyśl nad używanym Miele najlepiej takim starszym a funkcjami nie odbiega od nowej zmywarki.Ogólnie ja nicz nowych sprzętów nie polecę bo moim zdaniem najlepszy sprzęt o dobrej jakości skończył się 15 lat temu i w domu również taki posiadam.
Przykładem może być Pralka Boscha z 94 roku,w tym roku wymieniłem amortyzatory,po za tym nic nie był robione(pralka cichutka,bogata wersja z elektronicznym programatorem)
Zmywarka Siemens Lady 45 20 lat i nietknięta wszystko działa idealnie
Co kupić nie wiem, ale wykluczyć już prędzej. Masz rację, 45cm na 4-osobowa rodzinę to porażka. Będziesz ja włączał 2x na dzień lub zmywał ręcznie.
Z firm czego nie tknę nawet kijem to Ardo i Aristo. Szczególnie ARDO.
U mnie po przywiezieniu do domu, zamieszkała z nami na miesiąc. Potem się wyprowadziła do serwisu, bo wcześniej ją jeden gość z tego serwisu odwiedzał może z 3 razy, aż stwierdził, że ją zabierze. A że zasiedziała się tam ponad 30 dni, więc skorzystałem z okazji i jej nie przyjąłem w swoje progi ponownie.
Dodano po 2 [minuty]:
Lodxx wrote:
Przykładem może być Pralka Boscha z 94 roku,w tym roku wymieniłem amortyzatory,po za tym nic nie był robione(pralka cichutka,bogata wersja z elektronicznym programatorem)
Zmywarka Siemens Lady 45 20 lat i nietknięta wszystko działa idealnie
Zgadza się. Ale mnie to trochę coś hamuje, przed kupnem używki 15 letniej. Polacy zwożą szrot, sami naprawiają i nie wiadomo co kupujesz. Czy to jeszcze Miele, czy już nie miele.
Ardo i ariston to włoszczyzna a jak to mówią włoszczyzna to dobra do obiadu.Wybierz jakiegoś boscha lub siemensa z metalowym dnem może ze 3-4 lata podziała,więcej chyba nie można wymagać od sprzętów wyżej wymienionych marek...po prostu wybierz to co ci najbardziej odpowiada funkcjami a nad resztą sie nie zastanawiaj bo żaden sprzęt nie będzie wieczny
Ardo i ariston to włoszczyzna a jak to mówią włoszczyzna to dobra do obiadu
Chyba konkurencja tak mówi. A wszyscy mówią, że sprzęt obecny to już nie ten co 10 lat temu i w dużej części mają rację ale ...
Kupuję rzeczy opisane krytycznie w internecie a działają dobrze. Jeżeli ten temat będzie nadal istniał to za trzy lata dopiszę co z moją włoszczyzną.