Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Neostrada - router do wymiany?

rostov84 28 Gru 2016 14:04 1299 54
  • #1 28 Gru 2016 14:04
    rostov84
    Poziom 12  

    Korzystam z Neostrady — opcja do 20 Mb/s — i routera TP-LINK TD-W8901G. Już w pierwszych dniach po migracji na wyższą opcję zauważyłem, że jestem w stanie wyciągnąć jedynie 16 Mb/s. Na infolinii tłumaczono mi to warunkami technicznymi, parametrami linii i innymi cudami, choć do centrali mam ze 300 m w linii prostej. Pogodziłem się już z tą prędkością i przez kilka miesięcy utrzymywała się na jednakowym poziomie. Jednak od jakiegoś miesiąca maximum, jakie mogłem osiągnąć to 14 Mb/s. Do tego prędkość stała się skacząca, a połączenie często było zrywane. Wieczorami natomiast prędkość spadała nawet do mniej niż 5 Mb/s. Wczoraj stało się to na tyle uciążliwe, że poprosiłem o przyjazd techników. Dziś przyjechali, podpięli swój router serwisowy, na którym wyciągnęli prawie 21 Mb/s i stwierdzili, że to wina mojego routera. Jednym z powodów takiego stwierdzenia było m.in. to, że gdy wpisywali 192.168.1.1, wyskakiwał im komunikat: „Przekroczono limit czasu połączenia”… Mój router ma już prawie 5 lat i bardzo możliwe, że pomału zaczyna się wykańczać. Do tego zależy mi na maksymalnej prędkości, jaką mogę osiągnąć i stabilności połączenia. Nie byli w stanie polecić mi konkretnego modelu routera, ale coś wspominali o niebieskim TP-LINK'u z dwoma antenami — ponoć ma on być najmniej awaryjny. O który z nich mogło im chodzić? I czy aby na pewno konieczna jest wymiana starego?

    0 29
  • Pomocny post
    #2 28 Gru 2016 14:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    TP-LINK W8968 lub W8960N

    0
  • #3 28 Gru 2016 14:25
    rostov84
    Poziom 12  

    Który, pod kątem oferowanych parametrów, będzie lepszy?

    0
  • #4 28 Gru 2016 14:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Obydwa są o podobnych parametrach sprzętowych na procesorach Broadcom-a.

    0
  • #5 28 Gru 2016 14:49
    rostov84
    Poziom 12  

    Nie wiem, czy mam rację, ale wybrałem W8960N z dwoma antenami, może wówczas siła sygnału w całym mieszkaniu będzie silniejsza… Jak go POPRAWNIE skonfigurować pod Neostradę? Te same dane i parametry co w W8901G?

    0
  • #6 28 Gru 2016 15:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rostov84 napisał:
    8960N z dwoma antenami, może wówczas siła sygnału w całym mieszkaniu będzie silniejsza…

    Dwie anteny są po to aby uzyskać większą prędkość w sieci. Routery SOHO mają wszystkie podobny zasięg no chyba że anteny są w obudowie np. Netia Spot.

    rostov84 napisał:
    e same dane i parametry co w W8901G?

    Ten W8960N ma nieco inny interfejs ale kwestia loginu/hasła i konfiguracji linii jest taka sama jak na W8901g.

    0
  • #7 28 Gru 2016 19:14
    rostov84
    Poziom 12  

    Przypomniało mi się, że po podpięciu mojego obecnego routera do komputera serwisowego (oni mieli Windows 8, ja mam 7), technicy uzyskali prędkość między 16 a 17 Mb/s. U mnie to był max. osiąg na poziomie 14,5 Mb/s. Czy więc można uznać, że jakieś ustawienia konfiguracyjne mojego systemu mogą wpływać na obniżenie prędkości? Jak to sprawdzić?

    0
  • Pomocny post
    #8 28 Gru 2016 19:19
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    W pierwszej kolejności musisz sprawdzić jak synchronizuje się linia na tym routera - zakładka STATUS.

    0
  • #9 28 Gru 2016 19:32
    rostov84
    Poziom 12  

    Załączam screena z (mam nadzieję) najważniejszymi informacjami z zakładki 'Status' oraz loga systemowego routera z obecnej sesji. Proszę pisać, jeśli mam dodać coś jeszcze.

    Neostrada - router do wymiany?

    0
  • #10 28 Gru 2016 19:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tu więcej nie osiągniesz 14 a 15Mb/s tak synchronizuje się modem na tej linii.

    0
  • #11 28 Gru 2016 19:40
    rostov84
    Poziom 12  

    To dlaczego po podpięciu obecnego routera do swojego komputera uzyskali między 16 a 17 Mb/s?

    0
  • Pomocny post
    #12 28 Gru 2016 19:43
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Inne urządzenie które lepiej synchronizuje się na tej linii od co.

    0
  • #13 28 Gru 2016 19:45
    rostov84
    Poziom 12  

    Mam zatem nadzieję, że zmiana routera na TD-W8960N coś zmieni… A propos, jak odinstalować obecny router przed podłączeniem nowego?

    0
  • #14 28 Gru 2016 19:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Routera się nie odinstalowuje, wystarczy odłączyć a w jego miejsce podłączyć nowy.

    0
  • #15 29 Gru 2016 11:52
    rostov84
    Poziom 12  

    Przed chwilą podłączyłem nowy router (TD-W8960N), po Wi-Fi uzyskałem prędkość 6-7 Mb/s. Mimo, że router stoi tuż przy laptopie. Po podłączeniu przez kabel (RJ-45) — prędkość 17,5 Mb/s. Co może być przyczyną tak niskiej prędkości po Wi-Fi? Co z tym fantem zrobić?

    EDIT: Jedyny plus nowego routera to to, że upload po Wi-Fi skoczył mi z 0,8-0,9 Mb/s na 1,04 Mb/s.

    0
  • #16 30 Gru 2016 00:51
    rostov84
    Poziom 12  

    Zainstalowałem inSSIDer i dopiero wtedy (lepiej późno niż wcale) zauważyłem 3 sieci wifi, które - sądząc po nazwie - pochodzą z domu sąsiada oddalonego ode mnie o +/- 200 m. Ich siła sygnału to 80-90 dBm (u mnie siła sygnału waha się w granicach 38-40 dBm, w zależności od kanału; router stoi tuż za laptopem, czyli max 50 cm od niego). Możliwe, żeby przy takich odległościach/wielkościach występowało zakłócenie sygnału, które może skutkować spadkiem prędkości o 10 Mb/s? Przespacerowałem się po kanałach, ale praktycznie w przypadku każdego występowała jakaś kolizja z ww. sieciami. Zmiana trybu sieci z n na g i kanału na 12 zaowocowała skokiem prędkości na 17,5 Mb/s, ale tylko na kilka minut, bo później spadła poniżej 10. Czy np. urządzenia do wzmacniania siły sygnału mogą powodować zakłócenia mojego sygnału? Bo widziałem, że ostatnio sąsiad montował na oknie jakąś antenę, ale nie jestem pewien, czy to nie od tv.

    0
  • #17 30 Gru 2016 10:20
    sebap
    Poziom 40  

    Skąd Ty wytrzasnąłeś ten router? To bardzo stara konstrukcja i jakim cudem mogłeś przełączyć z N na G skoro on maksymalnie G obsługuje?

    0
  • #18 30 Gru 2016 11:00
    rostov84
    Poziom 12  

    Przepraszam, w poście o podłączeniu nowego routera pomyliłem się. Obecnie mam podłączony TD-W8960N, a nie TD-W8901G.

    0
  • #19 30 Gru 2016 12:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rostov84 napisał:
    Przed chwilą podłączyłem nowy router (TD-W8901G)

    Nie pomyliłeś nazwy?

    Pokaż tego inSSIDera tu na forum, jak masz skonfigurowane radio na TP-Linku,

    0
  • #20 30 Gru 2016 13:21
    rostov84
    Poziom 12  

    jimasek napisał:
    Nie pomyliłeś nazwy?

    Tak, pomyliłem. Nazwa już poprawiona na TD-W8960N.

    Konfiguracja Wi-Fi:

    Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany? Neostrada - router do wymiany?

    inSSIDer:

    Neostrada - router do wymiany?

    O tej porze dnia te sieci pokazują się sporadycznie — pojawiają się i znikają… Obecnie prędkość po Wi-Fi jest taka sama jak po kablu: ok. 17,5 Mb/s, ale wieczorem sieci te zaczynają pokrywać się z moimi kanałami i prędkość spada.

    Zawsze wydawało mi się, że sieć zajmuje max. 3 kanały — np. 6 i sąsiadujące z nim, czyli 5 i 7. Dlaczego więc czasem inSSIDer pokazuje, że jedna sieć pokrywa 5 kanałów jak to aktualnie jest pokazane na screenie w przypadku mojej sieci? Co oznaczają cyfry kanałów podkreślone na czerwono?

    0
  • #21 30 Gru 2016 13:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Te zakłócenia są minimalne, ustaw 802.11n tak jak mówiłem, karta sieciowa w komputerze działa w trybie 802.11n?

    0
  • #22 30 Gru 2016 13:34
    rostov84
    Poziom 12  

    Karta sieciowa ma oznaczenie 802.11b/g/n… Więc ustawić '11bgn', czy 'Tylko 11n'?

    Neostrada - router do wymiany?

    Szerokości kanału (20 MHz) nie ruszać?

    0
  • #23 30 Gru 2016 13:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ustaw 802.11n jeżeli karta wspiera ten tryb pracy no szerokość 20MHz wystarczy dla tych 17Mb/s w twoim przypadku.

    0
  • #24 30 Gru 2016 20:38
    rostov84
    Poziom 12  

    Tymczasem po godzinie 20:00 na tych samych ustawieniach routera (i tak jest niemal codziennie, od kilku miesięcy)… Kanały się nie pokrywają, ale ciekawe jest to, że okresowo (przez kilka, kilkanaście sekund) sygnał którejś (raz jednej, raz drugiej, raz trzeciej) z tych trzech sieci jest silniejszy niż mój:

    Neostrada - router do wymiany?

    No i oto rezultat:

    Neostrada - router do wymiany?

    który pochodzi z serwera, przy użyciu którego, godzinę wcześniej było dużo więcej:

    Neostrada - router do wymiany?

    Nie wiem, dlaczego speedtest co jakiś czas inaczej ocenia odległość od miejscowości, w której znajduje się serwer, przy użyciu którego wykonuję pomiar.

    Obecnie korzystam z kanału 6. Dlaczego kanały 4 i 5 oraz 7 i 8 podkreślone są na czerwono?

    0
  • #25 30 Gru 2016 20:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tym się nie przejmuj to są bardzo słabe zakłócenia i aplikacja ma problem z ich odczytaniem dlatego czasami zdarzają się przekłamania w postaci skoków sygnału.


    Sprawdzałeś speedtest.net

    0
  • #26 30 Gru 2016 20:49
    rostov84
    Poziom 12  

    jimasek napisał:
    Sprawdzałeś speedtest.net

    To są pomiary wykonane właśnie na stronie speedtest.net.

    0
  • #27 30 Gru 2016 20:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A dla porównanie jakiś inny speedtest.pl czy [url=]http://www.orange.pl/kid,4002321508,id,4003284667,title,Speed-test-ORANGE-predkosci-internetu-szybkosci-lacza,helparticle.htmlorange speedtest[/url] co pokazują?

    0
  • #28 30 Gru 2016 21:00
    rostov84
    Poziom 12  

    speedtest.pl:

    Neostrada - router do wymiany?

    Orange:

    Neostrada - router do wymiany?

    0
  • #29 30 Gru 2016 21:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co pokazuje w tym czasie karta bezprzewodowa - Link - karta przewodowa cały czas utrzymuje 17Mb/s?

    0
  • #30 30 Gru 2016 21:08
    rostov84
    Poziom 12  

    Neostrada - router do wymiany?

    A propos tej wyższej siły sygnału sieci sąsiadów — to chyba wcale nie musi być przekłamanie inSSIDer'a:

    Neostrada - router do wymiany?

    0