Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Speedlink XEOX gamepad nie działa

McSqueezy 28 Dec 2016 14:07 3507 5
    McSqueezy
    Level 2  
    Witam. Mam problem gdyż, bardzo dawno temu dostałem od kolegi gamepada XEOX od Speedlink (SL-6566-BK). Sam gamepad; bez żadnego opakowania kabli itp., i teraz go znalazłem. Podłączyłem do komputera a ten nic. Kompletnie zero reakcji; nie istaluje sterowników; nie pokazuje komunikatu o instalacji nowego sprzętu. Pobrałem sterowniki z oficjalnej strony speedlinka i sterowniki do kontrolera xbox 360 ze strony microsofta i nic. Po zrestartowaniu kompa też nic. Szukałem również pomocy na innych forach, lecz nikt nie miał takiego problemu jak ja. Po podłączeniu zapaliły się 2 kontrolki z czego tylko jedna mruga. Chyba oznacza to że się ładuje, ale nie jestem pewny. Dokładniejsze parametry kompa to:
    Windows XP Home Premium
    Service Pack 3 32-bity

Bardzo proszę o pomoc
    P.S. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy ten pad ma jakiś związek z Xbox 360 i czy jest sens kupować "adapter" kontrolera Xbox 360 do PC.
    antek1cza
    Level 31  
    Witam
    McSqueezy wrote:
    Podłączyłem do komputera a ten nic. Kompletnie zero reakcji
    McSqueezy wrote:
    nie istaluje sterowników
    bo nie będzie ,
    McSqueezy wrote:
    Po podłączeniu zapaliły się 2 kontrolki z czego tylko jedna mruga. Chyba oznacza to że się ładuje
    dokładnie tak.
    A teraz proponuję :
    1. Podłączyć GamePada za pomocą kabla USB z gniazdem USB w PC-cie/ laptopie albo pod ładowarkę USB która będzie miała wydajność minimum 0,5A (500mA) /5V na około 3 godziny.
    Jak gamepad i akumulator w jego środku jest ok to kontrolka LED powinna przestać mrugać i zapalić się światłem ciągłym. Oznacza to naładowanie akumulatora.
    Po naładowaniu odłączyć kabel USB od komputera i gamepada.
    2. Uruchomić instalację sterowników-driverów z płyty (jak jest) lub z rozpakowanej paczki .
    3. Podłączyć do komputera USB receiver (odbiornik) i zainstalować do niego w.w. sterowniki.
    4. W gamepadzie przełączyć włącznik na ON co spowoduje, że po kilku sekundach nawiąże on połączenie z odbiornikiem równocześnie załączając zapalenie się drugiej diody LED.
    5. Od tego momentu jest nawiązane połączenie BEZPRZEWODOWE gamepada z komputerem i dopiero teraz można go dalej konfigurować w komputerze.
    McSqueezy
    Level 2  
    Tylko że problem w tym że nie mam tego adaptera o którym wspomniałeś gdyż dostałem Tylko tego pada od kolegi. I nie ma na padzie żadnego przycisku ON. Zostawiłem też pada na jakiś czas przypiętego do komputera lecz wciąż dwie kontrolki świecą. Dlatego chciałem się spytać czy ewentualny odbiornik z xbox'a zadziała.
    antek1cza
    Level 31  
    McSqueezy wrote:
    nie mam tego adaptera
    no to będzie problem
    McSqueezy wrote:
    nie ma na padzie żadnego przycisku ON
    proponuję zobaczyć wyciąg z instrukcji
    Speedlink XEOX gamepad nie działa Speedlink XEOX gamepad nie działa Speedlink XEOX gamepad nie działa
    McSqueezy wrote:
    Zostawiłem też pada na jakiś czas przypiętego do komputera lecz wciąż dwie kontrolki świecą
    to warto sprawdzić stan akumulatora !
    McSqueezy wrote:
    czy ewentualny odbiornik z xbox'a zadziała
    nie miałem go w rękach ale generalnie urządzenia są parowane. Jeżeli tak by nie było to np.sąsiad który używa podobnego gamepada miałby wpływ na kolegi odbiornik (który jest w PC) co powodowało by zakłócenia w działaniu.
    McSqueezy
    Level 2  
    Dzieki wielkie za pomoc. Niestety wciaz nie działa :/ Ale zdecydowałem że kupie nowy gamepad, o wiele lepszy. Do zamknięcia.
    antek1cza
    Level 31  
    McSqueezy wrote:
    Niestety wciaz nie działa
    i nie będzie działać bez odbiornika.
    Można poszukać w necie takiego samego uszkodzonego , podmienić nadajnik + odbiornik i powinno ruszyć :) ale z tym to raczej kolega sobie nie poradzi tym bardziej , że
    McSqueezy wrote:
    zdecydowałem że kupie nowy gamepad