Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tico - immobilizer, auto gaśnie

28 Gru 2016 21:58 873 3
  • Poziom 5  
    Witam. Ostatnio pojawił sie u mnie w Tico jakiś problemik , którego nie mogę rozwiązać. Może ktoś miał kiedyś podobny i byłbym wdzięczny , gdybym sobie z czyjąś pomocą usunął usterkę. Teraz opowiem jak najkrócej , ale zwięźle co się dzieje, a mianowicie kupiłem to autko dwa latka temu , jeździ znakomicie , ma tylko 74 tys. km przebiegu . Przy zakupie , właścicielka poinformowała mnie ,że czasem miała problem podczas jazdy ,że autko po prostu gasło. U mnie czegoś takiego nie było przez te właśnie dwa latka aż do zeszłej soboty. Jadę i jadę i w momencie , kicha , czyli po prostu jakby mu odcięło zapłon . Dodam ,że zainstalowany jest immobilizer i zastanawiałem się , czy go nie ominąć, tylko ,że i do tego potrzebuję pomocy. Czy takie immo odcina tylko zapłon , czy też osobno zasilanie paliwa. Jadąc czasem 30 km i nic a czasem 1 km i zgaśnie podczas jazdy. Czasem odpala zaraz po przekręceniu kluczykiem , a innym razem dopiero po odblokowaniem przez immo.
    Będę wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi.

    Moderowany przez CameR:

    Uzupełnij info o zamontowanym immobilizerze
    Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników.

  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Wywal to immo bo nikt ci nie ukradnie już tico. Od czegoś trzeba zacząć.
  • Poziom 36  
    @ali23vp.pl wywal dziadostwo, wystarczająco dużo rzeczy może popsuć się w starym aucie żeby jeszcze robić sobie problem z jakimś odcinaniem zapłonu - o ile go masz, bo tico immo nie miało, a kumaty złodziej i tak odpali takie auto bez większego problemu - chyba że ktoś sobie wstawił tam silnik z matiza :) wraz z komputerem.
    Możesz mieć dołożony alarm z jakąś funkcją zabezpieczającą przed odpalaniem, co jak zauważyłeś w czasie jazdy może być nawet niebezpieczne.
    Znajdź i pochwal się co to jest, po nazwie i kabelkach dojdziesz gdzie i co może odcinać, a jakbyś przypadkiem miał razem z nim centralny zamek, to tą funkcję możesz sobie zostawić dla wygody.
    Lub zrób przegląd instalacji elektrycznej, bo takie gaśnięcie może być powodowane starą niekontaktującą elektryką.
    Ja mam alarm tylko by otwierał i zamykał drzwi z pilota.