Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm do mieszkania 58m Versa Plus + ABAX

artwal 29 Dec 2016 02:34 870 5
Optex
    artwal
    Level 2  
    Witam.

Chciałbym zamontować alarm w mieszkaniu 58m2 - 2 pokoje, salon z kuchnią. Do zabezpieczenia 2 okna, okno balkonowe, drzwi wejściowe. Niestety nie mam możliwości pociągnięcia okablowania. Po przejrzeniu ofert wybór padł na markę Satel i system ABAX. Chciałbym mieć również powiadomienie GSM. Niezdecydowany jestem co do centralki.

Założenia systemu:
    3xczujka PIR APD-100,
    4x kontaktron AMD-100
    syrena wewnętrzna
    manipulator

Poniżej dwa zestawy, które sobie "złożyłem":

Zestaw I
    Centralka VERSA 5
    modu bezprzewodowy ACU-270
    moduł komunikacyjny GPRS-T2
    obudowa OPU-4 P
    akumulator 12V/7,2Ah
    transformator TR 40 VA
    manipulator VERSA-LCDM-WRL
    czujnik ruchu 3x PIR APD-100
    kontaktron 4x AMD-100
    syrena wewnętrzna ASP-205 R
    Całość około 2700zł

Zestaw II
    Centralka VERSA PLUS
    modu bezprzewodowy ACU-270
    obudowa OPU-4 P
    akumulator 12V/7,2Ah
    transformator TR 40 VA
    manipulator VERSA-LCDM-WRL
    czujnik ruchu 3x PIR APD-100
    kontaktron 4x AMD-100
    syrena wewnętrzna ASP-205 R
    Całość około 3150zł

Chciałbym poradzić się doświadczonych użytkowników/monterów systemów alarmowych, który z zestawów lepiej wybrać? Jak ze stabilnością, obsługą,?

Może jest coś tańszego, a równie dobrego ?
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Pierwsze pytanie jakie powinieneś sobie zadać to czego oczekujesz od systemu alarmowego. Czy to ma być "czysty system alarmowy" czy też ma pełnić jakieś dodatkowe funkcje (jakaś automatyka, itp.).
    Po drugie, jeśli decydujesz się na Abax, może warto pomyśleć o bezprzewodowym zabezpieczeniu komórki (nie wiem na której kondygnacji jest mieszkanie, czy posiada komórkę... itp.)
    Jeśli miałbym wybierać z powyższych to na pewno Versa PLUS. Posiada wbudowany GSM i moduł ethernetowy.
    Co do sygnalizatora... Nie może być przewodowy? Np. SPW-100? Jeśli ten, który wybrałeś, to raczej z wyłączoną optyką, gdyż taki "migający" sygnalizator łatwo namierzyć i unieszkodliwić w ciemnym mieszkaniu.
    Co z czujkami dymu? Zalania? Też warto uwzględnić je w systemie.

Pozdrawiam.
  • Optex
    artwal
    Level 2  
    Na razie na pewno czysty system alarmowy, chociaż nie wykluczam, że w przyszłości może się przydać jakaś "automatyka" - lepiej mieć furtkę, niż nie.

Komórkę chciałbym zabezpieczyć, ale nie jestem przekonany czy nie jest za duża odległość od mieszkania - mieszkanie na 1 piętrze(blok w nowym budownictwie), komórka oddalona około 70m na poziomie -1 w halo garażowej. Czy sygnał będzie odpowiednio mocny ?

Z sygnalizatorem myślę, że dałoby radę jakoś pokombinować i podpiąć go po kablu. Czujki dymu i zalania jak najbardziej, z tym że mam ograniczony budżet. Na razie zależy mi na porządnej centralce i zabezpieczeniu się przed osobnikami z zewnątrz.

Wcześniej myślałem o Satel Micra, ale po opiniach zdecydowałem się odpuścić ten moduł.
    artwal
    Level 2  
    Czy Abax da radę ogarnąć odległość mojej komórki lokatorskiej do mieszkania ?
    Anonymous
    Level 1