Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak przepływu w grzejniku - Wychładzający 1 grzejnik przy ciągłej pracy kotła

marioodkrywca 30 Dec 2016 10:43 2316 12
    marioodkrywca
    Level 13  
    Witam,

Posiadam ogrzewanie gazowe z kotłem Ulrich z zamkniętą komorą spalania. Ogrzewanie sterowane jest za pośrednictwem czujnika pokojowego Ulrich FR5( który zresztą jest beznadziejny ponieważ nie dość, że jest mało precyzyjny to w dodatku pokazuje inną temperature niż inne termometry- różnica o 3 stopnie)

Instalacja w mieszkaniu jest bardzo prosta, składa się z 3 grzejników ( łazienka, salon oraz sypialnia).

Po włączeniu ogrzewania wszystkie grzejniki robią się gorące, jednak w przypadku dłuższej pracy kotła jeden z grzejników( w sypialni) robi się letni, a na dole zimny. Wszystkie pozostałe są gorące. Termostaty w każdym grzejniku ustawione są na 5.
    Obecnie kryzy ustawione są :
    - Salon 3
    - Sypialnia N
    - Łazienka 2

Dodam, że przy próbie zmiany kryzy w salonie na niższy poziom kocioł wywala błąd 02, który sygnalizuje o błędzie w przepływie - taka sama reakcja jest przy skręcaniu termostatu.
    Obecne ciśnienie w instalacji to 1,5 bar na zimnym. Podczas próby odpowietrzenia grzejników natychmiastowo leci woda bez powietrza. Z kotła tak samo.
    W załączniku przesyłam "profesjonalnie" :) zrobiony schemat instalacji.
    nowackahelena
    Level 17  
    Grzejnik może być zapowietrzony. Sprawdź czy jest zamontowany poprawnie. Tam gdzie jest odpowietrznik powinien być najwyższy jego punkt. Potrzebna poziomica. Możliwe że głowica odcina bo jest za gorąco. Rozumiem że instalacja równoległa. W kotle jest pompka. Zobacz na którym jest biegu i spróbuj przestawić na wyższy. Co jeszcze ogrzewa ten kocioł?
  • Helpful post
    jarcecz
    Level 17  
    a może masz głowicę zamontowaną w takiej pozycji że sama nagrzewa się szybciej (np. pod parapetem pokrętłem do góry/? ) spróbuj zdjąć głowicę termostatu i zobacz czy to samo będzie się działo
    nowackahelena
    Level 17  
    Daj fotki jak możesz. Dziwne że jak zakręcasz jeden grzejnik to pojawia się błąd przepływu. Reszta grzejników jest otwarta? Przy tak małej instalacji zaproponuję głowice samoregulujące ze sterowaniem . Wygląda to tak, że masz głowice na grzejniku która normalnie zamyka zawór. Nastawiasz temperaturę np 20. Jeśli w pomieszczeniu spada temperatura głowica otwiera zawór i uruchamia kocioł Nawet dla jednego grzejnika. Wszystko po wifi. Sprawdź czy instalacja jest na pewno równoległa.
  • Helpful post
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Kryza ustawiona na N a grzejnik grzeje o wiele słabiej niż te, w których kryza jest na 3 czy na 2. To bardzo dziwne. A jakiej średnicy są rurki (zasilanie i powrót) doprowadzające wodę do tego grzejnika w sypialni? To może być ważne. Czy nie ma gdzieś zatoru (np. złe wspawanie, które spowodowało zaciśnięcie przekroju i częściową niedrożność)? Te objawy wskazują na znacznie gorszy przepływ wody niż w pozostałych grzejnikach. Czy zawór termostatyczny nie jest uszkodzony? Może kryzowanie (nastawa wstępna) niby jest na N, ale jest jakby na 1? Ja także sugeruję zdjęcie głowicy termostatycznej z tego grzejnika dla próby. Może głowica jest wadliwa lub źle zamontowana (pod parapetem, pokrętłem do góry) albo też została "opakowana" kotarą (i to tak, że ciepło z grzejnika trafia wprost na głowicę a powietrze z pokoju już nie może do niej dotrzeć, gdyż np. kotara uniemożliwia obieg), lub zastawiona jakimś meblem. W takich sytuacjach (niemożność "omiatania" głowicy przez powietrze znajdujące się w pokoju) lepszy jest czujnik zdalny (na rurce kapilarnej).
    nowackahelena
    Level 17  
    Należy sprawdzić jeszcze drugi zawór odcinający tego grzejnika czy nie jest skręcony. Ten za zaślepką na inbus. Czy średnice rurek są takie same jak w pozostałych grzejnikach? Sprubuj obniżyś ciśnienie na zimnym do 0,8-1bar wystarczające.
    marioodkrywca
    Level 13  
    Cała instalacja jest w miedzi o średnicy 15 mm. Wyjątkiem jest grzejnik w łazience który był dokładany i tam jest pex 16mm. Wydaje mi się że trafne może być stwierdzenie o termostacie. Wiczorem podczas zasłaniania okna zasłoną bardzo często wkladam ją za grzejnik ( mam wysokie pomieszczenie i długie zasłony). Być może zawinąłem ją na głowice i faktycznie odcinało ją. Obecnie sciągnąlem całą głowice. Grzejnik mam troszke zasłonięty łóżkiem ale tak do połowy jego wysokości i na około 30 cm długości.
    Nie wiedziałem ze w głowicy jest jeszcze termostat. Cały czas myślałem że jest to regulowane na sztywno na pośrednictwem pokrętła głowicy regulującego przepływ.
    Sprawdzałem czy na dole jest wszystko odkręcone i teorytycznie na powrocie mógłbym minimalnie poluzować, ale raczej nie w tym tkwi problem.
    Wszystkie grzejniki cały czas mam ustawione na 5 - i tego raczej nie ruszam.

Panie Zbyszku czy mógłby Pan rozwinąć temat zdalnego czujnika?
    Głowica zamontowana jest poziomo. Instalacja jest rownoległa czyli przy każdym rozgałęzieniu zamontowany jest trójnik.

Brak przepływu w grzejniku - Wychładzający 1 grzejnik przy ciągłej pracy kotła Brak przepływu w grzejniku - Wychładzający 1 grzejnik przy ciągłej pracy kotła
  • Helpful post
    nowackahelena
    Level 17  
    Czujnik zdalny to głowica termostatyczna jak twoje z tym że czujnik temperatury wyprowadzony jest na kapilarze poza głowicę. Stosuje się je na przykład w wodnym ogrzewaniu podłogowym jako najprostsze rozwiązanie.
    marioodkrywca
    Level 13  
    Proponujecie przerobić czy poprostu pozostawić sciągnięte pokętło głowicy? I tak cały czas jest rozkręcone na 5. W sumie przynajmniej mój syn nie miałbym czym kręcić :)
  • Helpful post
    nowackahelena
    Level 17  
    A przy ściągniętym pokrętle jest dobrze? Proponuję zdjąć pokrętło na stałe i tak zostawić jeśli jest dobrze.
    tomek3108
    Level 14  
    Możesz zostawić spokojnie sciągnięte ale jeśli masz małego synka to może lepiej zakręć tak minimalnie żeby tylko się trzymało a był luz żeby sobie o tą wystającą igiełkę krzywdy nie zrobił :P
    marioodkrywca
    Level 13  
    Jak na razie tak, ale będę obserwować.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    nowackahelena wrote:
    Czujnik zdalny to głowica termostatyczna jak twoje z tym że czujnik temperatury wyprowadzony jest na kapilarze poza głowicę. Stosuje się je na przykład w wodnym ogrzewaniu podłogowym jako najprostsze rozwiązanie.
    Można też tam stosować, gdzie głowica zamontowana na samym zaworze nie byłaby dobrze "omiatana" powietrzem z pokoju. Ten zdalny czujnik połączony jest z głowicą za pomocą cienkiej rurki (kapilary) o długości bodajże do 1,5 metra. Może być o wiele dokładniejszy, gdyż umieszczony jest zarówno z dala od grzejnika (wpływ nagrzewania przez kaloryfer), jak i od okna (wpływ nagrzewania przez słońce).