Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen XSARA 1.9TD 1998 /break/ - Sterownik świec żarowych 9625203680

dziki31 30 Dec 2016 11:48 1632 5
Relpol
    dziki31
    Level 12  
    Witam
    Któregoś dnia, po przyjeździe z pracy na drugi dzień rano zauważyłem, iż po przekręceniu kluczyka nie załącza się kontrolka od świec żarowych. Jednak spróbowałem odpalić samochód. Niestety po dosyć długim kręceniu rozrusznika, silnik nawet się nie odezwał. Nadmieniam, że do tej pory palił od "strzała" nigdy nie było z nim problemu. Przestudiowałem informacje na ten temat w necie i doszedłem do wniosku, że może to być wina świec. Wyjąłem sterownik i za pomocą klucza zwarłem styki świec, poczekałem ok 6-7 sek i silnik odpalił. Pomyślałem, że to wina sterownika /5pin/. Wyjąłem z samochodu podłączyłem w/g schematu z internetu czyli minus na 1 pin na trzeci pin + ..i nie zadziałał. Wówczas zdjąłem obudowę przelutowałem luty i ponownie podłączyłem do akumulatora. Tak jak poprzednio nie zadziałał. Kupiłem wiec taki sam używany. Chciałem się upewnić, czy poprzedni był nie sprawny, wiec tak samo jak wyżej zakupiony sterownik podłączyłem do akumulatora i nic. . . . Sprzedawca zapewniał, że jest sprawny i dał gwarancje rozruchowa 2 tyg. . Podłączylem do samochodu i jak poprzednio nie było reakcji nie grzeje świec i nie mogę odpalić. Zna może ktoś sposób, żeby sprawdzić taki sterownik. Może źle podłączam . .
  • Relpol
  • Relpol
    żałosna udręka
    Level 34  
    To ze DW8, DHV, DHX, DHY jest na mechanicznej pompie nie znaczy, ze inne systemy maja być pozbawione komunikacji, nie wyłączając sterowania świecami. Napisałem najprościej jak potrafiłem, ale i tak nie zrozumiałeś.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    dziki31 wrote:
    iż po przekręceniu kluczyka nie załącza się kontrolka od świec żarowych.

A co pokazuje na mierniku czujnik temperatury przekaźnika świec?

Układ prosty jak równik a tyle problemów. Czym dziki w ogóle się zajmujesz bo sądzę że nie elektromechaniką?
    pepe150
    Level 36  
    DW8 to to nie jest, chyba że kolega źle pisze. 1.9 TD to XUD9TE.
    Następcą tego silnika jest DW10 (2.0 HDI), a DW8 następca XUD9 zwykłego 1.9 D.

Bierze się za sprawdzenie sterownika, a nawet nie sprawdził czy do sterownika dochodzi napięcie...