Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mam strobo 2000W - oto co jest w środku

djandriu 17 Jul 2005 13:45 7561 67
Renex
    djandriu
    Level 27  
    Post ten dedykuje wszystkim osobom myślącym że w strobie 2000W siedzą ogromne kondensatory, rezystor Bardzo dużej mocy, a jasność błysku jest regulowana poprzez długość impulsu . Jest to całkowita nieprawda , bo rezystora nie ma !! a kondensatory mają po 220nF. Jest zato układ zbudowany na trzech scalakach obczajający punkt sinusoidy prądu w sieci, przyciemnianie stroba polega na tym że moment wyzwolenia lampy jest przesuwany od momentu gdy sinusoida znajduje się na szczycie - chyba wiecie o co chodzi ;-). Kiedyś nawet zrysowałem schemat tego stroba ale gdzieś mi sie zapodział. Sorki za jakość zdjęć ale zrobiłem je telefonem. Pozdrawiam Dodam jeszcze że nie jest to żadna samoróbka a strobo chodziło przez 4 lata w dyskotece
  • Renex
    plik4
    Level 26  
    jakiej firmy jest ten strob?? Ja widzialem takie stroby od srodka i byla tez jedna taka plytka a do nie podczepione kilkanascie giga kondów.
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Witam

A możesz zrysować schemat jeszcze raz :)

Pozdrawiam
    djandriu
    Level 27  
    Właśnie o to chodzi że nigdzie nie pisze jaka to firma , a ze schematem bedzie ciężko bo pracuje do puźna ale w tygodniu postaram sie coś sklecić . Dodaje jeszcze zdjęcia płytki żeby ktoś nie twierdził ze w takich strobach z regulacją mocy błysku są jakieś duże kondensatory bo porucz tych 220nf żadnych nie ma!!!!
    dj_jasin
    Level 18  
    A możesz coś podać na temat palnika?
    djjack
    Level 27  
    Palnik jest odpowiedni do mocy czyli idziesz do sklepu i kupujesz na 2500 w palnik i tyle sa drogie bo ponad 250 zł ale własnie od niego wszystko zalezy konstrukcja strobo to zwykły naped z firm np.actronix z oswiecimia
    djandriu
    Level 27  
    ciekawe co by sie stało jakbym zamiast tego palnika podłączył ifk 120 :D
  • Renex
    bobeer
    Level 28  
    jedno jest pewne
    takie strobo nie spelnia zadnych norm zwiazanych z zasilaniem z sieci elektrycznej

takie impulsowe traktowanie od polowek sinusoidy przypadkowo w czasie moze byc trudne do przewidzenia w skutkach dla roznych urzadzen polaczonych rownolegle z tym w sieci elektrycznej.

pomysl prosty, wrecz genialno-prymitywny, ale niema sie co dziwic, ze nikt sie nie podpisal pod tym urzadzeniem skoro efektem jego dzialania jest pogorszenie jakosci pradu w gniazdkach 200v

widzialem kiedys podobne strobo, dzialal chyba na podobnej zsadzie jednak mial 4 kondensatory po kilka uF na 400V jakies foliowe specialne impulsowe nie elektrolity (nie mialem czasu analizowac schematu z pcb), zapewne w celu minimalizacji negatywnegych efektow dla sieci.
    MuNiO
    Level 26  
    ja mialem podobny ale mial mniej elementow az o 3/4
    gretzky
    Level 21  
    W takich stroboskopach wogóle nie sa używane duze pojemności i nie wierze koledze który pisał wczesniej ze jak otworzył obudowe to było kilkanaście giga kondensatorów. Nawet stroboskopy Martina ATOMIC 3000W maja w swojej budowie zwykłe elektrolity pojemności około 200µF
    Zapewne nie wszyscy wiedza ze palniki XOP-15 XOP-25 maja moment przewodzenia w okolicach 120-160V a nie tak jak IFK ze przy 400V(tak mi sie wydaje) Podłaczałem kiedyś IFK-120 do płytki od stroboskopu 1500W to pochodził około 5 sekund i padły elektrody a bańka sie zrobiła srebrna.
    plik4
    Level 26  
    gretzky jednak tak jest widziales sclata 2000 w srodku ?? 3/4 obudowy to sa kondy.... wiec mozesz nie wiezyc ale tak jak jest to nie zmienisz. Poszukaj sobie w sieci sclata 2000 widok w srodku i zobaczysz ze jest taka plytka jak tu tylko do niej jest podlaczone duuuzo kondów.
    djandriu
    Level 27  
    no dobra to jak wytłumaczysz to że w moim strobie nie ma kondziorów ?????
    plik4
    Level 26  
    jakos inaczej jest zbudowany .... wydaje mi sie ze energie nie jest gromadzina w kondach a pozniej wyzwalana ale "na zywo" przetwarzana z 220V na tyle ile tam potrzeba przez zalilacz(przetwornice) impulsowa. JAk znajde zdjatka otwartego sclata to wroce jak niewiezycie.
    toadi
    Level 36  
    Cale dzialanie prste jak sciemniacz na triaku/tyrystorze mialem stronga 2000 oparty na xop 15 srodku tez wielkie nic najwiekszym elementem byl mostek prostowniczy 25A, wbrew pozorom nie wprowadza to za duzo syfu do sieci przynajmniej nie zauwazylem zadnych efektów dzwiekowych w sprzecie audio.

PS na elce sa schematy strobów 3kW i 1,5 kW pod palniki wlasnie xop orginalny xop jest dosc drogi ale mozna omniluxa kupic za mniej niz 150zł a w sumie taki strob 2kW to mniej niz 100 euro obecnie
    bobeer
    Level 28  
    toadi wrote:
    ... wbrew pozorom nie wprowadza to za duzo syfu do sieci przynajmniej nie zauwazylem zadnych efektów dzwiekowych w sprzecie audio.
    ...

jak mozna twierdzic ze nie wprowadza syfu na podstawie odsluchu sprzetu audio ??

to nie sa impulsy o czestotliwosciach radiowych ktore moga sie jakos indukowac w sprzecie audio (jak pierdzenie tel komorkowego czy przepiecia ze swietlowek ze starterami i dlawikiem)
    tylko znieksztalcenia napiecia sieciowego, gdyby taka sinusoide posluchac na sluchawkach to w momencie blysku napewno dalo by sie uslyszec "wygryziony" fragment napiecia czyli usekundowy jego spadek

a te baterie kondensatorow w firmowych strobach to jak mowilem poto zeby takie rzeczy nie mialy miejsca
    i oczywiscie w celu bardziej precyzyjnego kontrolowania wyladowan w palniku

w takim strobie pobor pradu delikatnie rosnie i maleje (rozklada sie pobor w czasie w trakcie ladowania kondensatorow) i przez to spelnia normy urzadzen zasilanych z sieci
    plik4
    Level 26  
    nooo....nareszcie ktos mnie poparl ze sa duze stroby w ktorych jest cala masa duzy kondów. Tak 2KW a ile ciagnie z sieci taki strob ?? TAki z kondami i taki bez ??
    djandriu
    Level 27  
    miałem to strobo w dyskotece podpięte na tej samej fazie co końcówki mocy i nic mi nie zakłucało ani nie trzeszczało wiec nie wiem o co jeden z użytkowników sie przyczepił
    toadi
    Level 36  
    Bo tak w pelni nie ejst jego budowa zgodna z przepisami wiec niemoga sie producenci pochwalic znaczkiem CE (kompatybilnosc elektromagnetyczna ) ani B ale takiech strobow zrobionych na kondziorach przy tej mocy jest moze na swiecie z 5 modeli i sa sakramencko drogie nie wspomne ze dyskusyjna jest tu sprawa pracy ciagłej
    plik4
    Level 26  
    a sclat albo jakies monstra typu Qasar .... jest tego troche....
    bobeer
    Level 28  
    nie przyczepilem sie tylko widac djandriu nie rozumie zupelnie tego co chce przekazac (albo niechce mu sie czytac dokladnie tego co napisalem) i upiera sie przy zakloceniach dzwieku w sprzecie audio na wspolnej fazie a zupelnie o co innego tutaj chodzi

wlasnie w sclacie 2000W widzialem te kondensatory bylo ich calkiem sporo elektrolitow z tego co pamietam moglo byc jakies 2000uF na 400V albo i wiecej

tak sobie pomyslalem w tym momencie, ze faktycznie licznik energii elektrycznej taki pospolity elektromechaniczny moze nie nadazyc sie rozpedzic na takim bezkondensatorowym strobie !
    i srednia moc zmierzona przez taki palnik moze byc i 4 razy mniejsza. oczywiscie to tylko moje domysly, nieznam sie dokladnie na licznikach.

wszystkie firmowe stroba powinny spelniac normy i jakies kondensatory mniejsze lub wieksze posiadac w zaleznosci od koncepcji budowy stroboskopu.
    koval_s
    Level 17  
    Używałem takie strobo 2kW, a właściwie 1.5kW palnik, w rzeczywistości 1kW, ale daje radę, naprwdę ten sam co na foto autor wątku przedstawił, co do zakłóceń to wiadomo że nie zasila się takiego strobo z przewodu od lampki nocnej Made in China, tylko odpowiednim do długości i mocy, przy dłuższym przewodzie zasilającym lecz trochę przycienkawym zaobserwowałem drobne "pykania" w głośnikach, ale na mikserze też były czyli się niosło z sygnału z CD czy mikrofon, poza tym rzeczywiście są tam kondziory wielkie 220nF + triak na 12VAC + 2 szt diod prostowniczych, schematu nie zdążyłem zrysować, bo strobo pojechało na imprę, w rzeczy samej znak CE to nie uzyska w takiej formie jak na zdjęciu ze względu na EMC, ale po domontowaniu filtrów na zasilaniu coś może pozytywnego wnieść, tylko po co, jak nie chcecie używać to nie używajcie, kolega wali w tej chwili 3 razy w tygodniu i UOP się jeszcze nie zjawił i się nie zjawi...
    olinek2
    Level 23  
    instalowalem takiego strobolka po uruchomieniu licznik pyka poprzez nagle zrywy tego strobka
    djandriu
    Level 27  
    Ja tam na imprezie za prąd nie płace :D więc jak dla mnie to ten strobo może ciągnąć tyle co cztery betoniarki. Mam zamiar wykonać identyczną płytke i podłączyć do niej palnik "świński ogon" , jak myślicie bedzie chodził czy wyleci w powietrze ??
    plik4
    Level 26  
    nie oto chodzi czy sie placi za prad czy nie do jak ja robie impre to w zależnosci od wilekosci ciagne 8KW-15KW wiec jak doloze stroba 2 KW to wiele nei przybedzie. Tylko oto chodzi ze strob na kondach ma rownomierny pobor pradu i jak go wlaczysz i zacznie dzialac to moze chodzic i chodzic a na takimprostym strobie bez ustanku jest nagly pobor a zachwile brak i moze to doprowadzic do wywalenia przysłowiowego korka.
    koval_s
    Level 17  
    Ale Wy głupoty walicie, to co energię z kosmosu pobiera, tak czy owak ładowanie kondensatorów musi nastąpić kiedyś, a według niektórych raz przed imprezą, moc pobierana jest taka jak palnik jest mocy, przecież w końcu to nie jest JFK120, uważam że to bardzo udana konstrukcja, skoro się sprzedaje, co do "korków" to jak się montuje 10A na 15 kW to jest normalka, jeszcze lepiej jak przewody się grzeją, ale na "ch...." imprezach jest to regułą, pozdrawiam...
    plik4
    Level 26  
    kto powiedzial ze ja to z jednego gnaizdka puszczam mam rozdzielnie podłaczana pod t.zw. mufe i jade..... A oto chodzi ze kondensatory magazynuja moc i oddaja ja gwaltownie a nei tak jak bez kondów palnik pobiera w 1/10 sekundy 2,5KW a potem w 2i3/10 sek nic. A jak masz kondy to jak raz wlaczysz to pobierze 2,5 KW a pozniej nieustale ciagnie 2 KW. Mowa o strobie 2,5KW a nie 2KW. I jak bys nei wiedzial zadna energie sie tu z kosmosu nie bierze i nie wygadoj glupot.
    olinek2
    Level 23  
    panowie o co my sie klucimy ???
    o kawalek elektroniki ;)
    plik4
    Level 26  
    nie.....apropos rozebralem dzis swojego stroba i sa kondy.... jest podobna plytka jak w tym tylko oprocz tego sa jeszcze cztery kondensatory wielkosci piltoa od TV i rednicy 6cm.
    bolek
    Level 35  
    -> plik4
    a oglądnij sobie przebieg sieci przy pracy na takim strobie. I w tedy pogadamy. Przecierz on nie wyżera całej połówki sinusioidy, co wyście powariowali? Duże kondensatory magazynują energie do błysku, a małe w opisywanym na początku topicu strobie do filtrowania zasilania
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W odpowiednio zaprojektowanym strobie sprawa z moca wyglada tak ze stosunek mocy pobieranej do mocy blysku (czyli te wasze kilowaty ukochane) powinien byc taki jak stosunek czasu ladowania kondow do czasu blysku. Moc ciagla w dobym strobiew nie jest taka duza. W gorsze stroby ktore szarpia z sieci kilka kW impulsowo tez nie na robia nam gigantycznego rachunku bo co prawda zlopia sporo mocy ale w krotkich poracjach, z resta godznia pracy 2kW to mniej nic zlotowka...