Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.

fazinho 31 Gru 2016 11:39 1410 24
  • #1 31 Gru 2016 11:39
    fazinho
    Poziom 13  

    Witam.

    Wykupiłem u mojego dostawcy Stały zewnętrzny adres ip. Po postawieniu serwera, nie jest on widoczny w sieci internet, działa tylko po Lanie.

    Konfiguracja routera wygląda następująco:

    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz. DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.

    Jeszcze ipconfig:

    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.

    0 24
  • #2 31 Gru 2016 11:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na WAN-ie Dasan-a masz ten publiczny adres IP, który przydzielił ci dostawca? Dostęp do tego serwera sprawdzałeś z innego łącza?

    0
  • #3 31 Gru 2016 11:48
    fazinho
    Poziom 13  

    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.


    Ip które przydzielił mi dostawca to: 193.19.165.169

    Próba pingowania z zewnątrz:

    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.

    0
  • #4 31 Gru 2016 11:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    fazinho napisał:
    Ip które przydzielił mi dostawca to: 193.19.165.169

    Dostałeś konkretne informacje na temat konfiguracji tej usługi (adres IP, maska, brama i DNS-y)?

    0
  • #5 31 Gru 2016 11:53
    fazinho
    Poziom 13  

    Dostałem tylko informację, że przydzielono mi zewnętrzne ip i można się ze mną łączyć z zewnątrz. Tyle.

    0
  • #6 31 Gru 2016 11:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Powinno znajdować się na WAN-ie a jak widać nie ma go tam. Robiłeś restart prądowy Dasan-a?
    Żeby dopisać Static IP ręcznie do WAN-a trzeba mieć te informacje o których pisałem wyżej w poście.

    0
  • #7 31 Gru 2016 12:16
    fazinho
    Poziom 13  

    Restart prądowy nic nie daje, dane nadal te same. Operator twierdzi, że wszystko jest ok...

    Dodano po 9 [minuty]:

    Ręcznie nie moge w dasanie tych danych wpisywać. Zadzwonie tam i niech to robią, nie będę płacił za coś co nie działa...

    0
  • #8 31 Gru 2016 12:17
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    fazinho napisał:
    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.


    Ip które przydzielił mi dostawca to: 193.19.165.169


    A w Informacjach z WAN widać że masz IP 10.6.12.193 gdzie to adres wewnętrzny i niezgodny z twoim 193.19.165.169
    I typ tego połączenia WAN masz automatyczny z DHCP, gdzie raczej powinieneś mieć przypisany statyczny ten od dostawcy...

    0
  • #9 31 Gru 2016 12:18
    fazinho
    Poziom 13  

    Dobra. Zadzwonie tam w Poniedziałek i niech to robią.

    0
  • #10 31 Gru 2016 12:24
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    Albo niech podadzą Tobie twoją adresacje IP, brame, maske, dnsy i wtedy zostacje konfiguracja routera gdzie często jest on własnością klienta i do niego należy jego konfiguracja
    tyle że dostawca musi Tobie udostępnić adresacje.

    0
  • #11 31 Gru 2016 12:34
    fazinho
    Poziom 13  

    Ale w tym problem, że ja tych danych ręcznie nie mogę edytować.

    0
  • #14 31 Gru 2016 12:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co to dokładnie za serwer w sieci lokalnej?

    0
  • #15 31 Gru 2016 12:55
    fazinho
    Poziom 13  

    Serwer gry, sa-mp. Próbowałem też hlds i jest to samo, działa tylko po lanie.

    0
  • #16 31 Gru 2016 12:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Adres IP komputera z tym serwerem to ten który wpisałeś do DMZ routera? Sprawdzałeś ten dostęp z innego IP (innego łącza)?

    0
  • #17 31 Gru 2016 13:02
    fazinho
    Poziom 13  

    Tak to ten. Sprawdzałem serwer jest nie widoczny. A na stronie open port cheker pokazuje, że port jest zamknięty.

    DASAN H640GW - Nie mogę łączyć się z zewnątrz.

    0
  • #18 31 Gru 2016 13:05
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    fazinho napisał:
    Sprawdzałem serwer jest nie widoczny

    Pytałem czy robiłeś to z innego IP (innego łącza)?

    0
  • #20 31 Gru 2016 13:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wygląda na to że zastosowali DMZ dla twojego adresu WAN-owego.

    0
  • #21 31 Gru 2016 13:19
    fazinho
    Poziom 13  

    Czyli nie muszę dodawać portów w Dasanie ? Wystarczy, że w DMZ wpisze ip serwera LAN ?

    0
  • #22 31 Gru 2016 13:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zawsze bezpieczniej jest przekierować tylko konkretne porty a nie wystawiać na świat całego hosta. Wyłącz DMZ i przekieruj odpowiednie porty - to będzie najbezpieczniejsze.

    0
  • #23 31 Gru 2016 13:23
    fazinho
    Poziom 13  

    Ok, dzięki wielkie za pomoc.

    0
  • Pomocny post
    #24 31 Gru 2016 13:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A od tego tu jesteśmy. W razie problemów zapraszamy ponownie. Temat zamykaj jeżeli wszystko działa.

    0
  • #25 31 Gru 2016 13:42
    fazinho
    Poziom 13  

    Wszystko działa, wyłączyłem DMZ wybrałem jakie chce otworzyć porty zapisałem, restart i po restarcie wszystko tak jak chciałem. Dzięki za pomoc, zamylam.

    0