Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto thermo top C startuje po wyciągnięciu na chwile bezpiecznika.

ZENON.BIG 31 Gru 2016 23:46 705 5
  • #1 31 Gru 2016 23:46
    ZENON.BIG
    Poziom 9  

    Problem z webasto polega na tym, że startując webasto z pilota nie włańcza się.Dopiero po wyciągnięciu środkowego bezpiecznika na parę sekund
    bez problemu startuje i chodzi grzejąc w środku.Po podłączeniu (na zimnym i bez wyciągania bezpiecznika)do programu Webasto Thermo Test
    wyskakuje błąd fot1.Wszystkie połączenia i napięcie na webasto jest w normie ale zastanawia mnie te 135 stopni które widać.Muszę dodać
    że sterownik był w regeneracji i było ok ale przy pierwszym rozruchu układ wody był zapowietrzony i temperatura dość szybko poszła w górę.
    Jak odpalę webasto z pilota i włącze program thermo test wyskakuje komunikat fot2,są też 3 błędy których nie można skasować fot3.
    No i moje pytanie a raczej prośba co się dzieje nie tak z tym webasto moze ktoś podpowiedzieć.Czy ja nie przegrzałem tego pieca?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.

    Webasto thermo top C startuje po wyciągnięciu na chwile bezpiecznika. Webasto thermo top C startuje po wyciągnięciu na chwile bezpiecznika. Webasto thermo top C startuje po wyciągnięciu na chwile bezpiecznika. Webasto thermo top C startuje po wyciągnięciu na chwile bezpiecznika.

    Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

    Problem z moim webastem bardzo przypomina objawy z tego postu ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2963468.html#14304574 ) czy to możliwe że padł mi termistor.
    Jeżeli tak to proszę o namiary na taki który będzie pasował do mojego webasta.

    0 5
  • #2 01 Sty 2017 12:52
    sash997
    Specjalista Ogrzewania Postojowe

    problem jest nie tylko w termistorze bo nie pokazuje czasem też napięcia no i błąd dmuchawy... prawdopodobnie jakieś zimne luty bo widać że te parametry są w kratke pewnie zależnie od panującej temperatury w piecu, być może po zagotowaniu takiej temp dostał że sie co nieco rozlutowało

    0
  • #3 01 Sty 2017 12:58
    ZENON.BIG
    Poziom 9  

    Ale webasto po wyjeciu bezpiecznika chodzi normalnie ,czy ten błąd nie jest tez spowodowany awarią termistora?

    0
  • #4 01 Sty 2017 13:59
    sash997
    Specjalista Ogrzewania Postojowe

    ten błąd sterownika może być spowodowany też uwaleniem programu w sterowniku np przez spawanie czegoś w aucie

    0
  • #5 01 Sty 2017 19:17
    ZENON.BIG
    Poziom 9  

    Nic nie spawałem ostatnio.Kolejność była taka,po odebraniu sterownika z serwisu wszystko było ok w thermo test jednak mój błąd że nie sprawdziłem czy jest układ dobrze zalany i przegrzałem je.Wyskoczył błąd sterownika i temperatura jaką widać na fotce.
    A błąd "przerwa w obwodzie dmuchawy wyskoczyła mi ostatnio kiedy poprawiałem mocowanie pompki paliwa ,musiałem ją odpiąć.
    Kupie w tygodniu termistor i wymienię i zobaczę co będzie dalej.Chyba że masz kolego inne pomysły?

    0
  • #6 01 Sty 2017 20:58
    sash997
    Specjalista Ogrzewania Postojowe

    można spróbować najpierw ten termistor bo to nie koszta

    0