Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z identyfikacją sieci - win7 długo identyfikuje sieć, spadki prędkości

jackq 01 Sty 2017 12:13 990 8
  • #1 01 Sty 2017 12:13
    jackq
    Poziom 11  

    Od jakiegoś czasu borykam się z problemem identyfikacji sieci przy starcie i rozłączaniem internetu.
    System win7 x64, połączenie kablowe przez router tp link wr740n, karta sieciowa zintegrowana na płycie Killer e2400 (msi Z170A M5).
    Tuż po starcie systemu, internet jako taki jest jednak sieć jest identyfikowana przez dłuższą chwilę (czasem ponad minutę trzeba czekać), w tym czasie przeglądarka ładuje częściowo strony, nie można wejść w połączenia sieciowe itp. Co jakiś czas następuje rozłączenie oraz automatyczne połączenie z internetem - dostawca twierdzi, że z jego strony jest ok i on połączenia nie resetuje.
    Do tej pory z rad które wyczytałem po sieci:
    -przeskanowałem kompa esetem i adwcleaner (eset używam stale), adwcleaner coś tam wykrył - usunąłem, pomogło chwilowo,
    -wyłączyłem gadżety windows (używałem gadżetu pogoda) pomogło na 2 starty win,
    -zainstalowałem sam sterownik do karty sieciowej bez pc suite - bez zmian,
    -resetowałem router wiele razy, niestety na stałe brak efektu.
    Czasem chwilowo problem znika jednak znów powraca.
    Załączam log z FRST, z góry wielkie dzięki za pomoc.

    0 8
  • Pomocny post
    #2 01 Sty 2017 12:42
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Odinstaluj na razie ESET

    Zmien dnsy na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4

    Wykonaj Fixlist.txt dla FRST:
    Task: {00D7FBED-292D-419F-80E9-8DCE25BC1ED0} - System32\Tasks\{97EA8DE5-0D3B-4000-81C2-F281386B8564} => pcalua.exe -a "C:\Program Files (x86)\ASUS\ASUS Ai Charger\InsCharger.exe" -d "C:\Program Files (x86)\ASUS\ASUS Ai Charger"
    AlternateDataStreams: C:\Windows:30FACF3C846A84C7 [50]
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {47d6890f-750b-11e5-9d83-448a5b9afb05} - H:\startme.exe
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {5b30bc1d-891b-11e4-8329-448a5b9afb05} - H:\Startme.exe
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {66656e8f-78be-11e4-aab9-448a5b9afb05} - Y:\Startme.exe
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {8e21d608-a18d-11e4-8c89-448a5b9afb05} - H:\LG_PC_Programs.exe
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {ab8976c1-0dd7-11e4-8f19-806e6f6e6963} - G:\setup.exe
    HKU\S-1-5-21-273684076-3576002833-1340840368-1000\...\MountPoints2: {e1aea79b-84b3-11e5-8fb4-448a5b9afb05} - I:\startme.exe
    GroupPolicy: Ograniczenia <======= UWAGA
    GroupPolicy\User: Ograniczenia <======= UWAGA
    GroupPolicyScripts: Ograniczenia <======= UWAGA
    GroupPolicyScripts\User: Ograniczenia <======= UWAGA
    U3 akddqvrz; C:\Windows\System32\Drivers\akddqvrz.sys [0 ] (Microsoft Corporation) <==== UWAGA (zerobajtowy plik/folder)
    S1 ArcCtrl; system32\drivers\ArcCtrl.sys [X]
    S3 BioNTDrv; \??\C:\Program Files\Paragon Software\Backup and Recovery 14 Home\program\BioNTDrv.SYS [X]
    S3 ipadtst; \??\C:\Program Files (x86)\MSI\Super Charger\ipadtst_64.sys [X]
    S3 MBfilt; system32\drivers\MBfilt64.sys [X]
    S3 MSICDSetup; \??\F:\CDriver64.sys [X]
    S3 NTIOLib_1_0_C; \??\F:\NTIOLib_X64.sys [X]
    S3 OSFMount; \??\d:\kitchen1\TOOLS\image_mount\OSFMount64\OSFMount.sys [X]
    2016-12-26 18:40 - 2016-12-27 20:44 - 00000000 ____D C:\Program Files (x86)\AVG
    2016-12-27 20:43 - 2016-07-17 09:17 - 00000000 ____D C:\ProgramData\Avg
    EmptyTemp:

    0
  • #3 02 Sty 2017 15:30
    jackq
    Poziom 11  

    Sam fixlist niestety nie pomógł, musiałem ręcznie zatrzymać usługi AVG i usunąć biblioteki z windows/system32 oraz wpisy z rejestru. Dziadostwo nie chce się tak łatwo odinstalować (AVG Theme Engine zostaje jako usługa microsoftu).
    Póki co identyfikuje się natychmiastowo i nie zrywa połączenia, zobaczę co będzie dalej. De-instalacja ESETu nie była konieczna.
    Dzięki wielkie za pomoc.

    Załączam nowe logi może jeszcze się coś rzuci w oczy co warto poprawić, system już troszkę ma a niestety nie mogę go odświeżyć.

    0
  • #4 02 Sty 2017 15:41
    Kolobos
    Spec od komputerów

    W logach nadal widac pozostalosci po AVG:
    Task: {1C2DFB42-F7CF-4759-8B93-F4E2A31A754B} - System32\Tasks\AVG EUpdate Task => avgsetupx.exe
    S2 UxTuneUp; C:\Windows\SysWOW64\uxtuneup.dll [48912 2016-11-25] (AVG Technologies CZ, s.r.o.)
    2016-12-29 21:33 - 2016-11-25 13:39 - 00048912 _____ (AVG Technologies CZ, s.r.o.) C:\Windows\SysWOW64\uxtuneup.dll
    2016-12-28 18:49 - 2017-01-01 12:14 - 00003600 _____ C:\Windows\System32\Tasks\AVG EUpdate Task
    2016-12-28 18:49 - 2016-11-25 13:45 - 00053008 _____ (AVG Technologies CZ, s.r.o.) C:\Windows\system32\TURegOpt.exe
    2016-12-28 18:49 - 2016-11-25 13:39 - 00044304 _____ (AVG Technologies CZ, s.r.o.) C:\Windows\system32\authuitu.dll
    2016-12-28 18:49 - 2016-11-25 13:39 - 00042256 _____ (AVG Technologies CZ, s.r.o.) C:\Windows\SysWOW64\authuitu.dll

    Uzyj: http://download.avg.com/filedir/util/AVG_Remover.exe

    0
  • #5 02 Sty 2017 16:37
    jackq
    Poziom 11  

    Używałem go wcześniej, nic nie zrobił, komunikat, że nie wykryto żadnego aktywnego produktu AVG, klikam odpal mimo to i jak widać zostaje coś nadal.
    edit:
    powywalałem ręcznie to co wskazałeś, restart i zrobię nowy log

    Edit2
    No i po zawodach. System zdechł, czarny ekran z kursorem i nic nie działa nawet tryb awaryjny a w opcji naprawy systemu z dysku instalacyjnego nie widzi wcale systemu.

    0
  • #6 02 Sty 2017 19:26
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Z kursorem myszy? Alt+ctrl+del nie wlacza menadzera?

    To co podalem mogles dodac do Fixlist i wykonac w FRST zamiast usuwac recznie.

    0
  • #7 02 Sty 2017 19:47
    jackq
    Poziom 11  

    Niestety nic nie działa, restartuje się praktycznie w kółko tuż po logo windows a przed ekranem logowania.
    Aktualnie walczę z poziomu win RE ale nie widzi w ogóle systemu(nie da się przywrócić punktu bo nie widzi systemu), nic nie daje naprawa. Pliki są w koszu, kurde mogłem je wrzucić na inny dysk i teraz może bym je kopiował z powrotem.

    Win RE odpalam z płytki z win7 sp1, system jest na dysku ssd, odpalam wiersz poleceń, notatnik - opcja otwórz i normalnie, widzę zawartość dysku.
    Za chiny ludowe nie mam ochoty instalować win od nowa, za dużo mam do stracenia.

    0
  • #8 02 Sty 2017 20:00
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Musiales cos jeszcze usunac/uszkodzic. Po usunieciu resztek po avg nic nie powinno sie popsuc.

    0
  • #9 02 Sty 2017 20:05
    jackq
    Poziom 11  

    Najpierw odpaliłem AVG remover, następnie usunąłem wskazane pliki ręcznie i nic więcej nie usuwałem. Kliknąłem restart i to było na tyle.
    Jak już to ten remover mógł coś zchrzanić ale odpalałem go wcześniej dwukrotnie i nie było żadnego efektu.

    Może jakaś rada co teraz zrobić. Odpalić mogę w win RE z płytki, wrzuciłem frst na pendrive ale go nie widzi, formatowałem, tworzyłem botowalny rufusem, brak widoczności, tak bym zrobił log i być może dało by się to odratować fixlistem. Jestem otwarty na propozycje ;)

    edit:
    po uruchomieniu winRE i wybraniu opcji narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia, mam taki błąd: Tablica partycji nie zawiera prawidłowej partycji systemowej. Naprawa nic nie daje, partycja systemowa i zarezerwowane 100mb są aktywne.
    W wierszu poleceń próbowałem:
    chkdsk /f /r - brak błędów, przeszło bez problemów,
    sfc /scannow /offbootdir=d:\ /offwindir=d:\windows - wykrywa błędy jednak nie jest w stanie ich naprawić,
    bootrec /fixmbr - przeszło pomyślnie
    bootrec /fixboot - nie można odnaleźć elementu
    bootrec /rebuildbcd - znalazł instalacje, zapytał czy dodać ją do listy rozruchu, potwierdziłem, to mi wyświetlił ten sam komunikat - "Nie można odnalezc elementu".

    Aktualnie po uruchomieniu z dysku mam ekran powitalny, potem czarny ekran z kursorem i natychmiastowy restart...

    Nowy system załatwił sprawę, na pomoc w odratowaniu starego niestety nie mogłem liczyć...

    0