Witam
Chciałbym przedstawić kolejną konstrukcję zasilacza z Electronics Lab. Tym razem korzystałem z tej wersji: http://www.electronics-lab.com/project/0-30v-laboratory-power-supply/
Zasilacz wykonałem z potrzeby testowania końcówek mocy oraz z chęci wykorzystania elementów, m. in. transformator i obudowa.
Transformator kupiłem kiedyś z końcówkami mocy, moc około 300W, 4 napięcia jeśli dobrze pamiętam około 31V ~ oraz 2x 13V. Obudowa z wzmacniacza Regent.
Przerobiłem trochę płytkę zasilacza, tranzystor sterujący BD139, zmienione zasilanie wzmacniaczy operacyjnych (rezystor + zener).
W stopniu końcowym 2x KD503 na kanał. Napięcie na wyjściu max 35,5V bez obciążenia.
Wentylator posiada sterownik załączający go gdy radiator osiągnie 40'.
Zasilacz testowałem przy napięciu na wyjściu 5V oraz 4A na kanał i po około 5 minutach załączył się wentylator. Radiatory + wentylator doskonale sobie radzą z odprowadzaniem ciepła.
Maksymalnego prądu jeszcze nie testowałem, myślę że 4A i 30V na kanał jest w stanie bez problemu oddać.
Konstrukcję wykonałem z myślą o łatwym serwisowaniu w razie awarii zaislacza, moduły w łatwy sposób można wyciągnąć.
Obciążenie jest załączane przełącznikiem na przednim panelu który załącza przekaźniki. Jest to wygodne rozwiązanie bo pierwsze ustawiam sobie wszystkie parametry i podłączam układ a później włączam napięcie na wyjściu. Jest również przełącznik rozłączający kanały które mogą pracować jako 2 osobne zasilacze. W przyszłości planuję w trybie podwójnym zmostkować oba kanały w celu podwojenia prądu wyjściowego.
Regulacja napięcia i organicznika prądu jest wspólna, natomiast regulacja precyzyjna napięcia wyjściowego jest osobna, jest to wygodne bo można sobie idealnie ustawić napięcie dodatnie i ujemne.
Dodam że wybrałem konstrukcję Electronics Lab ponieważ jest to mój 3 zasilacz i jeszcze nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z nimi, działają bez zarzutów.
Na panelu przednim jest również dioda informująca o załączeniu wentylatora.
Zasilacz miał być niezawodny i prosty w obsłudze i myślę że założenia spełniłem.
Koszt ciężko podać bo wiele części posiadałem ale musiałem kupić kilka części (mierniki itp) ale koszt zamknął się w kwocie 100zł.
Zasilacz wykonałem najlepiej jak umiałem.
Zapraszam do zadawania pytań.
Zdjęcia:

Pozdrawiam pawel13t
Cool? Ranking DIY