Witam,
Aktualnie buduję/remontuje niewielką tokarkę, do zastosowań domowych.
Jej mechanika jest dość prymitywna, co za tym idzie nie posiada żadnych podziałek, ani automatycznych posuwów.
Wobec tego chciał bym zaopatrzyć ją w liniał, który będzie pokazywał pozycję imaka na wyświetlaczu LCD. Liniały są bardzo drogie, więc pomyślałem o bardzo tanim rozwiązaniu, jakim jest suwmiarka cyfrowa. Wiem że nie jestem pierwszą osobą, która o tym pomyślała, ale jestem chyba pierwszą która chce się podzielić działającym kodem napisanym w Bascom

Jako że nie znam C, w którym to takich programów jest sporo, i nie udało mi się znaleźć nic w internecie, musiałem poradzić sobie sam.
Bardzo pomógł mi artykuł zamieszczony w czasopiśmie EDW z 03/2014r na stronie 21, gdzie autor projektu podobnie wykorzystał suwmiarkę (język C).
Artykuł okazał się na tyle obszernie napisany, że z niewielką pomocą bascomowego helpa udało mi się przenieść działanie programu na język bascom.
Podłączenie:
Oto typowe wyprowadzenia dla Chińskich suwmiarek:

Piny Clock oraz Data należy podłączyć do mikrokontrolera poprzez konwerter podbijający napięcie stanów logicznych. Pin Vneg to masa. a Vpos to +1,5V.
Jeżeli suwmiarka ma pracować bez baterii (tak jak w moim przypadku) można zasilić ją przez port komunikacyjni.

Poniżej oscylogram przedstawiający transmisję.
Na zielono Clock, na żółto Data.
Dane wysyłane są 24 bitowych paczkach, po 4 bity co ok 130ms.

Zachęcam do testowania kodu!
Code: Bascom
Na koniec dla zainteresowanych zdalnym zerowaniem bądź przełączaniem trybów inch/mm znalazłem coś takiego:

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem, i na mojej suwmiarce działa.
Zachęcam do testowania kodu!
Dodałem 06.01.2017
-----------------------------------------------------------
Dzisiaj uruchomiłem część sprzętową liniału do tokarki

Jak to działa ?
Pierwsza linijka wyświetlacza wskazuje aktualny wymiar z suwmiarki.
Po naciśnięciu przycisku reset suwmiarka się zeruje (odłączenie i załączenie zasilania), a wynik z przed resetu dodawany jest do linijki drugiej.
W praktyce:
Po dojechaniu do obrabianego materiału wcisnę przycisk reset.
Dojadę nożem głębiej o 0,1mm (górna linijka), i po przejechaniu całego detalu,
ponownie wcisnę reset. Wymiar doda się do dolnej linijki.
Po kilkukrotnym skrawaniu po 0,1 - 02mm, w dolnej linijce będę miał wymiar który w sumie już zebrałem.
Gdy przycisk reset będzie wciśnięty na 3s, nastąpi wyzerowanie obydwóch linijek.
W ten sposób wydaje mi się że bardzo ułatwię sobie obsługę tokarki, ograniczając ilość obliczeń. Jednocześnie wyeliminowałem w ten sposób problem samoczynnego wyłączania suwmiarki po upływie 5 minut

Program "urządzenia" został napisany bazując na kodzie zamieszczonym wyżej.
Puki co to ostateczna wersja kodu, która nie ma żadnych przekłamań w wyświetlaniu wymiaru. Kod ten jest nie zmieniony od samego początku (od napisania pierwszego postu). Część sprzętowa bazuje na schematach wyżej załączonych.
Dodałem 08.01.2017
-----------------------------------------------------------
Przez przypadek znalazłem bardzo Ciekawy artykuł, dotyczący ukrytych funkcji chińskiej suwmiarki.
Link
Według opisu, pod obudową kryje się jeszcze jedno "pole" przycisku, po którego naciśnięciu suwmiarka może zamrozić wynik, wyświetlać maksymalne wskazania, lub zwiększyć częstotliwość odświeżania wyniku. Nie sprawdzałem jeszcze czy w moim egzemplarzu również jest taki przycisk, ale w najbliższym czasie sprawdzę

Jeżeli ktoś ma ochotę może sprawdzić, i podzielić się na forum

Cool? Ranking DIY