Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pojazd Balansujący- Segway

krafaello 01 Jan 2017 21:45 7311 3
Computer Controls
  • Witam Wszystkich
    Chciałbym przedstawić moją konstrukcję pojazdu balansującego, działającego na zasadzie znanego nam Segwaya. Pojazd został w 100% wykonany przeze mnie.
    Napęd został wykonany na silnikach szczotkowych 24V z wbudowaną przekładną zębatą-moc jednego silnika to 450W.
    Za sterowanie pojazdem odpowiada główny kontroler, który analizuje dane z żyroskopu IDG300 oraz akcelelometru ADXL-320. Dodatkowo kontroler zbiera dane z czujników ATS umieszczonych w przekładni silników. Dane z czujników z kół przetwarzane są przede wszystkim do "odczulania" czułości kierownicy wraz ze wzrostem prędkości pojazdu. Każdy z silników sterowany jest przez osobny driver zbudowany na tranzystorach IRF1405.
    Pojazd został zasilony dwoma bateriami żelowymi 14Ah i przy mojej wadze 80kg spokojnie można pojeździć od 1,5h do 2h w zależności od ukształtowania terenu.
    Podczas budowy priorytetem było minimalizowanie wagi całego pojazdu przez co rama nośna jest tylko z profili stalowych a reszta w aluminium.
    Mechanizm kierowniczy został zbudowany na zasadzie skręcania eleastomeru -tak jak w oryginalnym segwayu.
    Pojazd dodatkowo został wyposażony w zdejmowany komputerek na którym odczytujemy poziom naładowania baterii oraz obrazowo prędkość koła prawego i lewego. Dodatkowo dołożony został tzw "BalanceIndycator" informujący nas kiedy mamy położenie platformy w stanie "0" oraz kąt prosty kierownicy. Jest to pomocne jeśli wsiadamy na pojazd, który znajduje się obecnie na pochylonej drodze.
    Pojazd został dodatkowo doposażony o zabezpieczenie przed nieautoryzowanym uruchomieniem poprzez pastylki Dallas.
    Podczas 4 letniej eksploatacji nie było żadnych problemów z elektroniką oprócz okresowych poluzowań kół pojazdu.
    Jeśli chodzi o koszty zbudowania pojazdu mogę określić je na ok 2,5tys (w moim przypadku)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    krafaello
    Level 13  
    krafaello wrote 163 posts with rating 48. Been with us since 2005 year.
  • Computer Controls
    miszcz310
    Level 21  
    Dzień dobry,

Wszystko super wygląda tylko czemu opis taki skąpy? Główny komputerek to czym jest atmega, arm, malina? Akumulatory jakiego typu (żelowe ołowiowe?), na ile kilometrów jazdy starczają? Jaka jest maksymalna prędkość? W ogóle czy to jest samemu projektowane od zera czy poskładane z modułów? Jeżeli z modułów to jakich? Jaki jest cel publikacji, czy reklama, bo chciałbyś odsprzedać czy informacja jak takie coś zrobić?

Pozdrawiam
  • Computer Controls
    Freddy
    Level 43  
    krafaello wrote:
    Pojazd Balansujący- Segway
    Jeśli już, to a'la Segway, nie masz praw do używania nazwy Segway.
    Po drugie, opis zerowy, brak dokumentacji, schematów, opisów.
    Quote:
    moją konstrukcję pojazdu balansującego

Po trzecie, to wygląda na złożone z klocków, a nie osobisty projekt .
    Quote:
    czujników ATS umieszczonych w przekładni silników.
    Co to za czujniki?

PS. Jaki to ma związek ze Świętami, lub Nowym Rokiem, że dałeś do działu konkurs świąteczny :)?
    krafaello
    Level 13  
    Witam
    Chodziło mi że zasada działania jest taka sama jak w znanym nam Segway-u.
    Nie chodzi mi tu że jest to Segway i nie chce go tak nazywać. Niech będzie dla Freddy dla Cienie a'la Segway.
    Nie wiem o co Co ci chodzi z tymi klockami?....Jeśli chodzi o elektronike to ma zestaw modułowy. Duża jedna płyta była by kłopotliwa aby ją zmieścić w obudowie.

Czujniki to ATS 665
    Prędkość z jaką ja maksymalnie jezdziłem do tej pory to ok 15km/h -dalej nie testowałem.
    Komputerek też obsługiwany jest przez Atmegę
    Baterie tak jak pisałem wcześniej są żelowe-2szt 14ah/szt.
    Jeśli chodzi o dystans nigdy nie określałem tego bo jak pisałem jest to podyktowane ukształtowaniem terenu. (Podałem czas od 1,5 do 2h jazdy przy wadze 80kg-teren osiedlowy).
    Główny sterownik pracuje na 2 Atmegach
    Nie wiem dlaczego projekt trafił do tego działu. Po prostu odpowiedziałem na e-maila z elektrody aby opisać projekt. Patrzyłem w regulaminie i nie ma informacji aby to miały być projekty świąteczne.
    Co do problemów jeszcze to problem ze znalezieniem odpowiednich kół.(taczka i takie tam inne wynalazki to by była profanacja tego projektu.). Długo szukałem czegoś ciekawego i klapa. Ostatecznie jak kiedyś będzie wymiana to chyba na koła od elektrycznego wózka inwalidzkiego -mają ok 40cm wysokości i fajnie zakryją przekładnie przez co można by założyć błotniki plastikowe. Felga jest ze stopu ale waga powyżej 4kg :(