Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podajnik drutu ZP2- isostaty

jedrysekjarek 02 Jan 2017 23:22 1626 8
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Orientuje się ktoś jakie isostaty były zastosowane w podajniku osas ZP2?? Chodzi mi dokładnie o spawanie ciągłe , spawanie punktowe, spawanie przerywane , takt i dwutakt. Czy tylko jeden z isostatów mógł być włączony ??? Mam podajnik bez przycisków. Jest możliwość zakupić jeszcze takie ??

W schemacie na stronie 19 widać styki

http://www.spaw-serwiscz.pl/pub/ZP-2_DTR_IO.pdf
    pylos
    Level 28  
    Witam.Są to isostaty zależne,tylko jeden w danej chwili może być załączony.Pełno tego na All....ro.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedz. Na all.... są ale pojedyncze sztuki, nie znalazłem w takiej konfiguracji jak w podajniku. Zastanawiam się dlaczego producent użył tam taki rodzaj przełącznika. Isostat jest mechaniczny czyli niezbyt dokładny, w każdej chwili może dojść do przypadkowego wciśnięcia dwóch lub trzech segmentów na raz. Lub nawet podczas przełanczania może zawiesić się mechanicznie i przez chwilę będą dwa segmenty łączyć. Czy będzie to miało jakiś wpływ na sterowanie lub potencjalne uszkodzenie płytki podajnika ????

Ma ktoś jakąś propozycje jaki typ przełącznika można byłoby zastosować zamiast PRL-wskiego wynalazku ????
    SQ5AZP
    Level 29  
    Quote:
    W 1968 wyprodukowano milionowy odbiornik radiowy i zakupiono we francuskiej firmie Isostat licencje na segmentowe przełączniki klawiszowe, które w przyszłości stały się głównym produktem eksportowym przedsiębiorstwa.

Link
    To dobre przełączniki - pod warunkiem że nie obsługuje się ich młotkiem spawalniczym.
    Można rzecz jasna zastąpić je tablicowymi przyciskanymi lub obrotowymi Schneider electric, jednak jeden segment to koszt 13-35 zł netto, a może być potrzebne i 8 sztuk do zastąpienia jednej sekcji ,,Isostat''.
    W tym podajniku przełącznik miał trzy sekcje zależne (wciśnięcie przycisku zwalniało wciśnięty poprzednio) i jedną bistabilną.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    "Schnejdery" posiadam ale nie ma na niech miejsca w tym podajniku. 8 sztuk do zastapienia jednej sekcji to chyba jakaś globalna przesada patrząc na schemat :)

Czyli 3 sekcje impulsowe i jedna on/off ??? Wnioskuje ze 3 pierwsze to spawanie ciągłe , spawanie punktowe, spawanie przerywane ,a czwarta to takt/dwutakt

Wymontuje isostat i zabiorę go do nowego elektronika może coś doradzą.

Podajnik drutu ZP2- isostaty
    SQ5AZP
    Level 29  
    Quote:
    8 sztuk do zastapienia jednej sekcji to chyba jakaś globalna przesada patrząc na schemat.

Czy wspominałem coś o schemacie?
    Przełączniki isostat mogą mieć i po 8 sekcji przełączalnych (24 szpilki) stad uwaga o ilości koniecznych sekcji przełączników tablicowych.
    Quote:
    Czyli 3 sekcje impulsowe i jedna on/off ??? Wnioskuje ze 3 pierwsze to spawanie ciągłe , spawanie punktowe, spawanie przerywane ,a czwarta to takt/dwutakt

ZALEŻNE - NIE OZNACZA IMPULSOWE!
    Oznacza to ni mniej ni więcej jak taki układ w którym przyciśnięcie jednej sekcji powoduje zwolnienie innej, która była akurat wciśnięta. (Jeżeli nie włączysz ,,na chama'' dwóch sekcji wciskając jednocześnie dwa przyciski).
    W sekcji 2T/4T - musi być przełącznik o dwóch położeniach stabilnych (bistabilny)
    Można to zastąpić przełącznikiem dźwigienkowym, a tryb spawania obrotowym 3 płytkowym o trzech położeniach. (jednopłytkowym trójsekcyjnym o trzech położeniach)
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Przepraszam, źle zrozumiałe i źle napisałem. Ciężko znaleźć taki isostat jak w podajniku. Chcąc zachować oryginalny wygląd będę musiał spróbować rozebrać stare isostaty i naprawić.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Przełączniki już założone. Teraz interesuje mnie jaki bocznik i amperomierz był założony w tep 401. Temat troszkę się rozwinie bo myślę nad remontem a nie wszystko jest w dtrce.