Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung UE40EH6030 - cykliczny restart.

03 Sty 2017 11:05 5460 7
  • Poziom 34  
    Witam.
    Telewizor jak w tytule, obsada modułów:
    MB: BN41-01894A BN94-05911D
    Zasilacz: BN44-00552A PD46CV1_CSM
    Matryca: LTJ400HV11-V
    T-Con: BN41-01892A LSJ400HV06-S
    Następuje cykliczny restart, pojawia się logo i po 2 sekundach ginie podświetlenie, mija 10 sekund i znów na 2 sekundy logo świeci.
    Był na forum podobny temat: Link
    Spróbowałem metod tam zastosowanych, ale nie dało to rezultatu, na wsadach z tego tematu też nie ma poprawy.
    Po odłączeniu MB od zasilacza jest cały czas podświetlenie.
    Napięcia na modułach prawidłowe.
    Na czystej pamięci 24c256 pojawia się logo, też na 2 sekundy, ale nie ma restartu, T-Con jest cały czas zasilany.
    Przy oryginalnej pamięci 24c256, po odłączeniu modułu T-Con, pojawia się podświetlenie tylko na ułamek sekundy, dioda czuwania sygnalizuje restart, ale podświetlenie już dalej nawet nie mrugnie.
    Odłączenie matrycy od modułu T-Con nic nie zmienia.
    Co jeszcze sprawdzić?
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 10  
    Ja obstawiam na uszkodzoną pamięć Nand. Miałem podobny objaw z Samsung UE40D5500 jak dobrze pamiętam(pojawiało sie Samsung Smart TV). Próbowałem wstawiać czyste pamięci 25Q64 lecz bez efektu . Dopiero wymiana Nand zaprogramowanej i czystej pamięci 25Q64 przyniosła oczekiwany rezultat.
  • Poziom 34  
    Też myślałem o pamięci Nand, ale skąd ją wziąć zaprogramowaną.
    Jest to mój pierwszy przypadek gdzie odłączenie modułu T-Con od MB wpływa na podświetlenie, może w innych nowszych tak jest, ale nie sprawdzałem.
  • Spec od monitorów
    Zawsze był problem przy opisanych objawach w 24C256
    Samsung UE40EH6030 - cykliczny restart.
    Może i faktycznie "poleciał" wsad NAND Winbond 25Q40.

    Może pomoże Link_support

    To chassis U71l , na (elektrotanya) jest SM.
    Oraz Link
    _______________
    CNM803 :
    pin 1, 2, 3, 4, 5, 6 => GND
    pin 7 : B13V => 13V
    pin 8 : PWM => 3,2V
    pin 9 : B13V => 13V
    pin 10 : B13V => 13V
    pin 11 : Vamp=> 13V
    pin 12 : Blu ON => 2,9V
    pin 13 : Vamp=> 13V
    pin 14, 15, 16 => GND
    pin 17 : B5V => 5,3V
    pin 18 : A5V => 5,3V
    pin 19 : B5V => 5,3V
    pin 20 : Power ON => 3,2V

    Wyj. PWM idzie na IC1201 - SN74 LVC244A > dalej na D15/D16 T-con
    * reszta na Link
    Oraz Link
    (piszą , że po odł. złącza T-con podświetlenie powinno zaświecić)
    IC202 (1117Z) 1,5V,
    IC204 (Z1051PI) - 1,04V

    Czasem problemy "sprawiał " cpu pod radiatorem (z przegrzania)

    Popatrz w zał. , masz rozrysowany T-con złacza , DC-DC na MAX9650, RT6905)
  • Poziom 34  
    Serwisówkę znalazłem, ale brak w niej schematów.
    Zapomniałem w pierwszym poście dodać, że nie przyjmuje oprogramowania przez USB.
    W podanym linku też jest informacja, że po odłączeniu T-Cona brak podświetlenia, ale po wymianie na inny też dalej mrugało podświetlenie.
  • Poziom 43  
    lisek napisał:
    Może i faktycznie "poleciał" wsad NAND Winbond 25Q40.

    Pewnie tak. ;)
  • Poziom 34  
    Nowe podejście do tego telewizora.
    Restart następuje niezależnie od tego, czy pamięć 24c256 jest zamontowana, czy nie i na czystej jak i na wsadzie oryginalnym i tym kolegi Serwis1, logo zawsze jest wyświetlane prawidłowo, bo z rosyjskiej strony podanej przez kolegę liska wyczytałem, że bez tej pamięci logo było do góry nogami.
    Pomiar na module T-Con, dotknięcie sondą oscyloskopu 1:1 do pinu 6 pamięci IC601 typu 25X40 przerywa proces restartu, brak podświetlenia, napięcia na MB wszystkie są i jest zasilany T-Con, ale na nim w tej sytuacji nie działają wszystkie przetwornice DC-DC.
  • Poziom 34  
    Klient odebrał nienaprawiony telewizor.
    Dziękuję za podpowiedzi.