Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer Nerro 700W wybija bezpieczniki

PĄK4ever 03 Jan 2017 12:21 3465 12
    PĄK4ever
    Level 11  
    Witam.
    Mam do naprawy blender Zelmer Nerro 700W, który wybija bezpiecznik wewnątrz urządzenia jak również w instalacji.
    Triak BTB06-600CW "wyrwało" z płytki, wymieniłem na BTA12-600BW, ale nadal wywala bezpiecznik. Kondensator posiada wymaganą wartość ok 960nF. Jaka powinna być prawidłowa wartość wewnętrznego bezpiecznika (ja włożyłem 1,6A)?
    Co może być przyczyną wybijania bezpiecznika?
    scotch
    Level 28  
    Czy Kolega zna Prawo Oma ? Nie mówię o prądzie zmiennym tylko podstawowe ? Tak samo moc i wzór ? Liczymy ( proszę się nie śmiać to tylko przybliżone ) 700 W ( przyjmujemy 700VA) / 230 V = 3,043 A . Taki prąd jest pobierany . Bezpiecznik 3,15 A
    PĄK4ever
    Level 11  
    Prawo Ohma - prawem Ohma, w tym masz słuszność.
    Poszedłem za twoją radą, dałem bezpiecznik wg zaleceń 3,15A.
    Ale nadal po włączeniu eksploduje bezpiecznik.
    scotch
    Level 28  
    Jeśli tak, to miernik i pomiary. Do tej pory nikt nic innego nie wymyślił ;)
    Zygaqra
    Level 35  
    Nie za bardzo dobrze widać na zdjęciu wszystkie elementy, ale jest ich za przeproszeniem tyle, co kot napłakał, więc do dzieła. Sprawdź wszystkie elementy na wejściu zasilania, które pełnią rolę filtra przeciwzakłóceniowego; dławiki (jeżeli są), oraz wszystkie kondensatory łączące obie linie zasilania.
    wajcha090
    Level 2  
    Mam ten sam problem też wymieniłem pierw Triaka potem przełączniki Omrona i dalej spala bezpieczniki 4A, podmieniałbym wszystkie elementy ale znowu płacić za przesyłkę i nie trafić na właściwe rozwiązanie to szkoda kasy
    Jeżeli udało Ci się dojść co zawiodło daj znać
    jozefwozniak
    Level 9  
    W urządzeniu występuje tylko 1 bezpiecznik (szybki, piaskowy) o wartości fabrycznej 1,6 A, w związku z tym opieranie się tylko na prawie Ohma nie jest tu wystarczające. Pomimo, że Ohm ma niewątpliwie sporo racji.
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten silnik jest na prąd stały i pewnie zwarty jest prostownik ( diody). Zdjęcia lepszej jakości a będzie łatwiej.
    piomat6
    Level 12  
    Przepraszam, ale też się "dołączę" do tematu. Sąsiad dziś przyniósł mi taki sam blender, z turlającym się w środku triakiem... Wyrwany z nóżkami.. :cry: Bezpiecznik 1.6 A wywalony... Nawet nie wiem jak ma być wstawiony ew. nowy triak [oznaczenie niewidoczne] a nóżki w jednej linii tak samo otworki w płytce - w jednej linii. Można wlutować tak i siak... :| Płytka od spodu czysta... Pomiarów żadnych nie robiłem... Czekam ew. na wiadomość gdzie był problem u kolegi... A tak na marginesie...Te same usterki w tym samym miesiącu...? Jakieś fatum...?
    TONI_2003
    Moderator
    piomat6 wrote:
    Może jakieś zdjęcie poglądowe..?
    Czy to w poście #1 to jest za mało?