Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blady oraz ciemny obraz Nvidia GTX 650 TI HDMI

PanKrychuxxs 03 Jan 2017 20:36 1143 8
  • #1
    PanKrychuxxs
    Level 13  
    Witam.
    Posiadam kartę graficzną Gigabyte Windforce GTX 650 TI 2GB GDDR5, karta jest podłączona za pomocą kabla HDMI. Gdy podłączyłem pierwszy raz kartę, to zobaczyłem, że obraz nie jest na całym ekranie, był tak jakby trochę mniejszy. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników obraz ten jest mniejszy tylko do momentu ładowania systemu, później jest wyświetlany na całym ekranie. niestety następny problem polega na bladych kolorach oraz słabej jasności. Żeby to poprawić wszedłem do panelu nvidii i jak się okazało w zakładce "Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu" jest taka opcja jak odcień. Wystarczy, że ruszę tym suwakiem i z powrotem ustawię na początkowe 0, to kolory nabierają barwy, obraz staje się jaśniejszy. Nie muszę nawet zapisywać ustawień, bo wszystko działa. Działa tak do momentu ponownego uruchomienia komputera, albo uruchomienia jakiejś gry (na niektórych grach działa prawidłowo, ale wtedy gry co jakiś czas się zawieszają), a niektóre takie jak Saint's row 4 przywracają stary efekt, wtedy nawet jak zrobię alt+tab i ruszę suwakiem, to jak wrócę do gry dzieje się to ponownie. Niestety jak zapisuje ustawienia to też wraca do tego bladego i ciemnego ekranu, więc zapis nie działa. Kabel HDMI jest nowy, a monitor sprawny, sprawdzony na innym komputerze też z wejściem HDMI.



    Mój Sprzęt:
    Procesor: Intel Core i5 3330 3,0GHz
    Płyta główna: ASUS P8P67-M PRO
    Karta Graficzna: Windforce Gigabyte GTX 650 TI 2GB GDDR5 Rev. 2.0
    Pamięć RAM: Razem 8 GB DDR3
    4 x 2GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz
    Zasilacz: TS XFX 550W
    Dysk twardy: WD Blue 320
    - Bez żadnych błędów (bad sectorów)
    Obudowa: Ibox Virgo 914

    Proszę o pomoc w tej sprawie, może ktoś miał podobny sposób i będzie wiedział o co chodzi. Pozdrawiam.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #3
    PanKrychuxxs
    Level 13  
    Zrobiłem wszystko jak kazałeś, niestety problem nadal występuje :(
    Tak, windows 7 64bit
  • #4
    atomic99
    Level 34  
    Jaki masz monitor ? ? ?

    Masz możliwość podłączenia monitora innym kablem niż HDMI ?
  • #5
    PanKrychuxxs
    Level 13  
    Podłączyłem monitor kablem DVI i wszystko działa :)
    Obraz jest normalny od samego podłączenia.
    zastanawiam się tylko dlaczego nie działa z HDMI, wina sterowników?
  • #6
    atomic99
    Level 34  
    Jaki masz dokładnie model monitora ?

    Monitor obsługuje rozdzielczość FullHD (1920x1080) ? ?
  • #8
    atomic99
    Level 34  
    Jeżeli działa na DVI, to najprawdopodobniej jakiś problem ze sterownikami.
    Na razie używaj na DVI, jak będziesz system przeinstalowywał to zamień na HDMI zainstaluj system i wszystkie sterowniki i zobaczysz czy się coś zmieni.
  • #9
    airbites
    Level 22  
    Nie napisałes jaka wersja kabla HDMI. Bo może być że karta czy monitor nie obsługuje tej wersji kabla HDMI.