Przedstawiam ostatni zbudowany mój wzmacniacz SE na lampach 2 X 6P14P, 2 X ECC82 w kanale, z toroidalnymi transformatorami wyjściowymi. Ponad wymiarowy transformator sieciowy 200 VA, wykonany w technologii do wzmacniaczy audio, w zasilaczu anodowym zastosowałem ogromne pojemności 2400 uF na jeden kanał, kilka zasilaczy stabilizowanych, w tym dwa stabilizowane zasilacze dla lamp wejściowych i wysterowania o pojemności 2 X 30000 uF. Osobne żarzenie 2 X 6,3V dla lamp mocy 6P14P oraz 2 X 12,6V dla lamp ECC82. Osobne zasilacze anodowe L - R, układy wspomagające Soft start, układ opóźnienia o 90 sek dla napięć anodowych z zastosowaniem Stand-by. Filtr sieciowy. Mały TS dla podtrzymania napięcia dla przekaźnika i przełącznika Power, główny przełącznik sieciowy jest na panelu tylnym. Napięcia przemienne 12,6V i stałe 12,6V dla wskaźnika stereo V - Meter. cdn.
Kawał dobrej roboty, jest imponujący a smaczku dodaje VU Meter! Choć znam kilku takich melomanów, którzy uważają, że wzmak lampowy to tylko lampy, trafa, zero półprzewodników i wszystko na pająku z dobrego przewodu...
Ciekawi mnie czy są jakieś kłopoty ze sprzęganiem transformatorów tak miedzy sobą (wyjściowe) jak i trafem zasilającym (widzę ze ewentualne pola transformatora zasilajacego i wyjściowych są prostopadle co powinno zmniejszyć sprzężenie magnetyczne ale zważywszy na ich bliskość no i grubość ekranów ciekawi mnie wielkość przydźwięku oraz separacja) - nie myślałeś o innym rozplanowaniu wnętrza tak by maksymalnie oddalić transformatory od siebie?
Poszukiwań miejsca na chassis było do znudzenia, dodam że na początku miałem zastosować transformatory wyjściowe EI jak na zdjęciu. Zrezygnowałem na dopuszczalny Ia 150 - 200 mA, ponad wymiarowy zasilacz ma sporo ponad 250 mA. Zamówiłem w firmie Toroidy.pl świetne TG toroidalne pod mój projekt, nowość oraz charakteryzują się świetnymi parametrami. Nie ma żadnych wzbudzeń, ekrany są z blachy stalowej 1,5 mm, pragnę zauważyć, że TG toroidalne powodują kilkakrotnie mniejsze zakłócenia jak TG na blachach EI. W kolumnach o efektywności 91 dB nie słychać nawet szumu, a tym bardziej żadnego przydźwięku. Napięcie żarzenia dla lamp wejściowych ECC82 +12,6V zasilanie napięciem stabilizowanym z filtracją 2 X 30000 uF, filtracja zasilacza anodowego 2 X 2400 uF, więc ten problem całkowicie odpada. Wzmacniacz jest mocno rozbudowany, trudno było wszystkie elementy pomieścić nawet na chassis o wym szer 430 X głęb 405 mm.
Parametry dla wykonanych na zamówienie transformatorów wyjściowych firmy Toroidy.pl
Tak z ciekawości, ile kosztował Cię ten wzmacniacz?
Sporo. Elementy kupowałem przez kilka miesięcy, zamówienia, przesyłki. Wzmacniacz wykonałem na bogato i nie starałem się tego wszystkiego policzyć.
Wszystko będzie widać na zdjęciach, jeżeli masz orientację w cenach to samodzielnie można policzyć. Dla przykładu pokrętło 1 szt = 38 zł, niby drobny element.
Do brzmienia wzmacniacza dojdziemy. Stopień wejściowy zbudowany jest na lampie ECC82 na jednej płytce, wraz selektorem wejść na pięciu przekaźnikach. Sygnał z gniazd RCA dołączony jest krótkimi przewodami do selektora wejść i dalej na siatki 1 stopnia wejściowego. Połówki lampy ECC82 połączone są równolegle, w wyniku czego stopień wejściowy charakteryzuje się niską impedancją wyjściową, czego wynikiem są bardzo niskie szumy wzmacniacza. Aby nie degradować słabego sygnału przez długie przewody sygnałowe, potencjometr Alps 2 X 100K pracuje pomiędzy stopniem wejściowym, a stopniem wysterowania na lampie ECC82. Stopień wysterowania i mocy wyjściowej jest zbudowany na osobnej płytce. Lampy 6P14P po dwie na kanał połączone są równolegle. Schemat jest podobny do firmy Audio Note, jednak dodałem na wejściu dodatkową lampę ECC82, w stopniu wysterowania zamieniłem lampę ECC83 na ECC82, co łączyło się z dopasowaniem punktów pracy. Zamieszczam trochę zdjęć z początkowej fazy montażu jeszcze z TG na blachach EI. Można zauważyć poszukiwania dobrego miejsca dla TG, które mimo wszystko sieją wiele zakłóceń. Musiałem z nich zrezygnować ze względu na dopuszczalny prąd 150 - 200 mA, co wcale nie oznacza, że nie mogą dobrze pracować w innym typowym układzie wzmacniacza.
Kolego krzem3 widziałem tu już kilka Twoich projektów (które robiły wrażenie), ale szczerze muszę przyznać że ten najbardziej mi się podoba ze wszystkich, które widziałem. Kawał porządnej, solidnej roboty na wysokim poziomie. "Zainwestowałeś" wiele pracy i czasu, a o kasie nie wspomnę.
Mam dwa pytania:
1- widzę wejście gramofonowe, jak wykonany przedwzmacniacz korekcyjny (bo nie mogę dopatrzeć), też na lampie?
2- widzę wbudowanego DAC-a, a na płycie tylnej oprócz wejść cyfrowych do niego widzę też wejście liniowe opisane DAC, po co ono?
Ogólnie lampa to nie moja działka, ale naprawdę jestem pod dużym wrażeniem i chylę czoła.
Wejście liniowe RCA DAC, obok mały przełącznik którym można odłączyć DAC wbudowany wewnątrz wzmacniacza, a do gniazd dołączyć lepszej klasy DAC, lub wykorzystać inne źródło sygnału. Przedwzmacniacz gramofonowy jest tranzystorowy, w latach 80 tych kupiłem taką płytkę. Posiada nawet regulację bazy stereo, mała płytka zamontowana jest pomiędzy selektorem wejść, a gniazdami RCA. Zdjęcie płytki korekcyjnej RIAA.
Wejście liniowe RCA DAC, obok mały przełącznik którym można odłączyć DAC wbudowany wewnątrz wzmacniacza, a do gniazd dołączyć lepszej klasy DAC, lub wykorzystać inne źródło sygnału. ...
No faktycznie, jest przełącznik, przedtem jakoś nie zwróciłem na niego uwagi.
Na pierwszym zdjęciu od lewej widać małą zamontowaną pionowo przed selektorem wejść płytkę przedwzmacniacza korekcyjnego RIAA. Po prawej stronie przekaźnik i mały TS do podtrzymania napięcia dla przekaźnika i przełącznika Power na panelu Front, dalej płytka zasilacza +12,6V, płytka układu opóźnienia o 90 sek włączenia napięć anodowych wraz ze stabilizowanym zasilaczem +12,6V.
Możesz napisać gdzie zlecałeś wykonanie obudowy i sitodruku? Obudowa wydaje się pancerna, zrobiona chyba z grubej blachy stalowej. Jaka jest masa całego wzmacniacza?
Możesz napisać gdzie zlecałeś wykonanie obudowy i sitodruku? Obudowa wydaje się pancerna, zrobiona chyba z grubej blachy stalowej. Jaka jest masa całego wzmacniacza?
Dolne chassis oraz pokrywa górna, dwa panele wewnętrzne są wykonane z blachy stalowej o grubości 1,5mm, panel front o grubości 6 mm z formatki aluminiowej. Nie ważyłem, jednak przenieść z pokoju do pokoju, to jest co dźwigać, ale ze wzmacniaczem nie spacerujemy.
Na całość wykonania obudowy było trzech osobnych wykonawców w różnych rejonach kraju, więc trudno mi teraz podać adresy. Bardzo konkretny i dokładny z dobrym parkiem maszynowym oraz z końcowym natryskiem proszkowym. Polecam.
"
"Swider32" <piotrek.swider@interia.pl>;
Problem podmagnesowywania rdzenia jak jest rozwiązany? Bo w toroidach przecie nie ma szczeliny?
Jest szczelina i to trzykrotnie powiększona do mojego projektu ze względu na większy prąd Ia zasilania w stosunku do standardowego TG 2 X EL84 SE. Jest to najnowsza technika wykonywania transformatorów wyjściowych toroidalnych opracowana przez fachowców z firmy Toroidy.pl Pokazany film z produkcji.
Rewelacyjna konstrukcja. A teraz pytanie: czy ktoś z was ma schemat wzmacniacza wstępnego do gramofonu MM lub MC na lampach? Interesuje mnie ciekawsza (najlepiej USA) wersja niż te kilka popularnych w internecie.
Trochę zdjęć z montażu wzmacniacza. Ostatnie dwa zdjęcia to płytka pcb przedwzmacniacza korekcyjnego RIAA, do wkładki gramofonowej widoczna od strony zamontowanych elementów oraz płytka pcb już zamontowana pionowo do chassis.
Na forum Trioda.pl założony wątek o wzmacniaczu korekcyjnym RIAA.
Dlatego, że forum ogląda cały świat. Język angielski jest bardziej znany. A Polski? Bez urazy, nie muszę się tłumaczyć kto będzie odbiorcą tego wzmacniacza DIY.
Dlaczego napisy są po Angielsku a nie po Polsku ?
Wstydzisz się być Polakiem ?
Polacy nie gęsi swój język mają...
Nie przesadzaj kolego - językiem elektroniki jest język angielski, często w języku polskim nie mamy słów by opisać w spójny sposób "elektronikę".
Używanie na codzień terminologi anglojęzycznej ułatwia życie elektronika.
Wykonałeś kawał dobrej roboty tylko zastanawiam się skąd taki sentyment do antyków. U mojego ojca stoi coś takiego, też sam wykonał i nie widzę żadnego powodu by używać akurat szumiącego wzmacniacza lampowego w dodatku o mizernej mocy natomiast zupełnie dobrze radzącego sobie w charakterze pieca ogrzewającego dom.
Zdecydowanie większe wrażenie , także słuchowe zrobił na mnie maleńki- wielki jak znaczek pocztowy wzmacniacz w klasie D jak na moje ucho bez zniekształceń na pewno bez szumów w dodatku z chipem pozbawionym jakiegokolwiek radiatora o wymiarach z 8x8mm mogącego oddać w sinusie 2x15W...
Wątek dotyczy wzmacniacza lampowego, a nie wzmacniacza w KL.D w wielkości znaczka pocztowego. Myślę - że nie ma kolega pojęcia o słuchaniu muzyki na dobrym poziomie.
Należy tylko przesłać rysunek z opisem funkcji z podaniem odległości i wysokości napisów, drukarnia wykonuje projekt. Panele muszą być o płaskiej powierzchni. Ceny są zależne od ilości napisów.
No tak , nie wiem jak brzmi wzmacniacz kolegi ale często miewam okazję posłuchać tego : http://www.audio-high-end.com/153/ , dokładnie ZETA ZERO 1175, całkiem dobrze gra jak porównam z nim lampowe ...
Tak czy inaczej gratuluję udanej konstrukcji ...
Wystrzelił Kolega z potężnej armaty. Co ten wzmacniacz ma nagłośnić, stadion, imprezę na wolnym powietrzu, czy salę sejmową, pokój standardowy w bloku mieszkalnym. Nie widzę uzasadnionego porównania ze wzmacniaczem lampowym o mocy wyjściowej 2 X 10W, służącym wybitnie do słuchania muzyki w zaciszu domowym. Jaka jest cena tego High Endu? Mój wzmacniacz SE w przystępnym cenowo towarzystwie, Harman Kardon HK3470, Onkyo A-8870, Wzmacniacz 4 X KT120 PP UL / Trioda. Dziękuję za przychylną opinię.
Cena - masakra http://sklep.fusic.pl/zeta-zero-1175.html dobrze, że nie musiałem tego kupować... Jakość jak to gra fantastyczna szczególnie niskie tony to nie basowe buczenie jak w 99% głośników szczególnie tych samochodowych oszołomów .