Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 - Dziwne zawieszanie się komputera

SiLeNt_hUnTeR 03 Sty 2017 22:58 840 28
  • #1 03 Sty 2017 22:58
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Witam!

    Od kilku tygodni mam problem ze swoim komputerem.
    Generalnie wszystko chodzi jak powinno, jednak czasami zdarza mu się zawiesić. Nie jest to typowe zawieszenie się, w którym komputer się sam resetuje, bądź ekran ulega "zamrożeniu" i brak reakcji na nic.

    W moim przypadku gdy następuje zawieszenie, cały ekran staje się czarny. Słychać zwolnienie obrotów wentylatora na procesorze, a dźwięk zacina się przez parę sekund emitując w pętli kilka milisekund odtwarzanego w trakcie zawieszenia dźwięku. Po tych kilku sekundach ekran na chwilę przybiera jednolity kolor (najczęściej jasnozielony bądź błękitny) i monitor gaśnie. Komputer tak pracuje i jedyne co można zrobić to reset.

    Procesor jest podkręcony i tutaj doszukiwałem się problemów. Cofnąłem wszystko do domyślnych ustawień, jednak zwieszenia pozostały. Windowsowy podgląd zdarzeń nie pokazuje też żadnego błędu, który mógłby naprowadzić mnie na przyczynę. Co ciekawe, udało mi się powtórzyć wystąpienie błędu. Mianowicie lubiłem kiedyś postrzelać i odkurzyłem dwie gry:
    CoD: Modern Warfare i CoD: World at War. W tej pierwszej zawieszenia występują na kilku mapach multiplayer, w podobnych miejscach. W tej drugiej natomiast, zaraz na początku gry w single player.
    To nasunęło mi myśl, że może szwankować dysk - gra próbuje załadować jakieś dane i wtedy krach. Tylko jak to sprawdzić? Skanowałem dysk różnymi programami i nic nie wykazało (może macie jakiś dobry, miarodajny test?). Dodatkowo próbowałem w bardziej wymagającej grze - GTA V i nic, gra działa prawidłowo. Co ciekawe, nigdy komputer nie zawiesił się podczas zwykłego używania systemu typu internet, zarządzanie plikami itp. Kilka razy stało się to w FL Studio - aplikacji do tworzenia muzyki, jednak nie udało mi się powtórzyć warunków w których to nastąpiło.

    Posiadam również zintegrowaną grafikę na płycie głównej. Używając jej nie ma jednak żadnych problemów. Próbowałem też obciążać kartę graficzną programem OCCT - testy przechodzi bez zająknięcia.
    Czego się chwycić? Co jeszcze sprawdzić?

    Poniżej konfiguracja komputera:
    Płyta: Gigabyte GA-MA-785GT-UD3H
    Procesor: Athlon II X4 620
    Ram: 2x2GB Patriot 1600Mhz MHz
    Dysk: Samsung HD754JJ
    Grafika: NVIDIA GeForce GTX 570 Rev. 2
    Zasilacz: Tagan TG500-U33II (500W)

    Wiem, że dacie radę!

    0 28
  • #2 04 Sty 2017 11:38
    markovip
    Poziom 34  

    Proszę spróbować z innym zasilaczem czy problemy nadal występują.

    0
  • #3 04 Sty 2017 20:00
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Nie mam zasilacza na podmiankę. Jakieś przesłanki że może to być jego wina?
    Jeśli by nie wyrabiał to podejrzewam że w bardziej zaawansowanej grze, którą bez wątpienia jest GTA V sytuacja też miałaby miejsce.

    0
  • #4 04 Sty 2017 23:09
    BartoSZszSZ
    Poziom 8  

    Według mnie to też mógłby być zasilacz, ewentualnie mostek północny uszkodzony

    0
  • #5 05 Sty 2017 08:03
    iagre
    Poziom 35  

    SiLeNt_hUnTeR napisał:
    Posiadam również zintegrowaną grafikę na płycie głównej. Używając jej nie ma jednak żadnych problemów.

    Sprawdź działanie swojej karty graficznej w innym sprawnym PC.

    0
  • #6 02 Lut 2017 23:51
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Ok.
    Sprawdzenie działania mojej karty w innym komputerze niestety się nie udało (brak odpowiedniego komputera), za to sprawdziłem inną kartę na swoim PC. Zdarzyła się zawieszka, ale razem ze zrzuceniem minidumpa.

    Będę próbował teraz powtórzyć błąd, ale wszystko wskazuje na winę zasilacza który być może nie wyrabia.
    Obniżyłem taktowania na grafice o 30% i bluescreen następuje "łagodniej".

    BlueScreenView mówi, że to błąd UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP spowodowany przez ntoskrnl.exe.
    Dla zainteresowanych wrzucam minidumpa w załączniku

    0
  • #7 03 Lut 2017 02:46
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Wróć do postu nr. 2 lub sprawdź napięcia zasilacza miernikiem.

    0
  • #8 03 Lut 2017 08:14
    irondick
    Poziom 31  

    Ten zasilacz to pewnie ma kilka latek? Pewnie do wymiany elektrolity tak jak w moim.

    0
  • #9 03 Lut 2017 12:58
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Gdybym miał zasilacz na podmiankę to bym sprawdził :)
    Dzisiaj zrobiłem test na obniżonych taktowaniach w/w Call of Duty i gra działa normalnie. Czyli jednak będzie to zasilacz, mój Tagan będzie miał w tym roku 8 lat...

    Co wybrać? Chieftec, Be Quiet!, a może dalej iść w Tagana?

    0
  • #12 05 Lut 2017 10:32
    irondick
    Poziom 31  

    Jak czytałeś może mój post, nie ma potrzeby zakupu nowego zasilacza tylko wymiana kondensatorów elektrolitycznych w twoim zasilaczu i będzie działał kolejne lata. U mnie śmiga po wymianie jak nowy ale wymieniłem wszystkie profilaktycznie.

    0
  • #13 07 Lut 2017 23:51
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Poszedłem za Waszymi radami i wymieniłem kondensatory. Faktycznie - część była napuchnięta.
    Niestety, nie zdało się to na wiele bo problem występuje nadal. Prawdopodobnie wina leży po stronie niewystarczającej mocy zasilacza. Po obniżeniu taktowań karty graficznej o 20% system pracuje stabilnie.

    0
  • #14 08 Lut 2017 00:24
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    SiLeNt_hUnTeR napisał:
    Prawdopodobnie wina leży po stronie niewystarczającej mocy zasilacza.

    Uwierz mi ten zasilacz to aż nadto do tego zestawu. Pomyłka z mojej strony
    Wymień wszystkie elektrolity, włącznie ze stroną pierwotną, no może poza dużymi kondensatorami filtrującymi za mostkiem. Nowe kondensatory to low ESR? Jak nie to wymień na takie.

    0
  • #16 08 Lut 2017 00:33
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Tak, wszystkie to low ESR. Zasilacz może być za słaby, bo wg. specyfikacji producenta grafiki wymaga ona zasilacza 600W.
    Jutro będę montował Chiefteca 700W na próbę. Zobaczymy co komputer na to.

    0
  • #17 08 Lut 2017 00:38
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Grafika potrzebuje ok. 220W, procesor 95W. Tagan na linii +12V ma max 360W. Trochę przeceniłem ten zasilacz nie sprawdzając ile może oddać na wyjściu. Faktycznie może być za słaby.

    0
  • #19 08 Lut 2017 06:09
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Tak, jednak kierowałem się tym że gdybym udoskonalał swój sprzęt w przyszłości, to mocy będzie trzeba więcej. Dziwi mnie jednak, że po zakupie karty przez kilka lat był spokój i takie rzeczy się nie działy. Mimo, że wyciskałem z komputera maksimum możliwości.

    0
  • #20 08 Lut 2017 07:27
    pablo1
    Poziom 15  

    Jak na moje oko zasilacz się nie wyrabia i w chwili większego poboru prądu tego prądu mu niestety brakuje i karta graficzna robi zwieche.

    0
  • #21 08 Lut 2017 09:25
    irondick
    Poziom 31  

    Czy wymieniałeś pastę pod procesorem graficznym, czy jest tam cegła?

    0
  • #22 08 Lut 2017 09:30
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Może być tam cegła, jednak 70 stopni w stresie świadczyłoby raczej że wszystko z odbieraniem ciepła w porządku. Przy obciążaniu karty testami do tego nic się nie dzieje.

    0
  • #23 08 Lut 2017 13:26
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ
  • #24 08 Lut 2017 16:05
    irondick
    Poziom 31  

    Zastanawiające jest to, że jak piszesz zestaw działał w takiej konfiguracji doskonale... Czy wymieniałeś kondensatory po stronie pierwotnej chodzi mi o te duże?

    0
  • #25 08 Lut 2017 16:56
    310artur
    Poziom 43  

    I sprostowanie - jeśli udoskonalisz sprzęt zasilacz będzie potrzebny mniejszy. Sama karta którą ci zasugerowałem byłaby udoskonaleniem a zapotrzebowanie na prąd mniejsze. Chyba że wybierzesz jakieś absurdalnie prądożerne podzespoły. Nowsze karty graficzne jak i procesory biorą mniej prądu nie więcej. A kupując sprzęt nowy na długo lepiej wybierać droższe a mniej prądożerne elementy - nie tylko oszczędzasz na prądzie ale takie elementy się mniej grzeją i są trwalsze przez to.

    0
  • #26 08 Lut 2017 19:27
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    No i mam zonka - chciałem odpalić OCCT żeby podać Wam dokładnie szczytową temperaturę GPU i komputer się znowu zawiesił. Nieźle.
    Chyba wyciągnę tą grafikę i faktycznie zobaczę jak wygląda tam sprawa tej pasty. Jednak dziwi mnie że zawieszka nastąpiła 15 sekund po rozpoczęciu testu, więc GPU tak naprawdę nie miało czasu żeby nawet się rozgrzać...
    Co do dużego kondensatora to nie, nie ruszałem go.

    Zaczynam się poważnie zastanawiać co się tutaj odstawia...

    0
  • #27 08 Lut 2017 21:23
    irondick
    Poziom 31  

    Warto go wylutować i pomierzyć. Masz tam jeden duży, jaka wartość? Po kilku latach może być suchy.

    0
  • #28 08 Lut 2017 21:43
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    To jednak nie będzie wina zasilacza, bo na tym Chieftecu dzieje się to samo. Podejrzenie teraz pada na kartę graficzną. Przesmaruję jeszcze raz CPU, GPU i zobaczę co się stanie. Jeśli to nie pomoże to spróbuję na próbę przeinstalować Windowsa na innym dysku.

    0
  • #29 12 Lut 2017 18:31
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  

    Witam ponownie.
    Werdykt jednak jednogłośny - padnięta jest karta graficzna. Pomęczę się z nią jeszcze, po obniżeniu wydajności do 90% domyślnych wartości działa jak powinna.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

    0